用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

Mrs.Luckycat 發表於 17-10-4 08:50
前輩,不如你都開番個類似嘅帖,我第一個支持你。

珠玉在前,無謂啦!

回覆 19841984 的帖子

好認同呀! 「莫道你在選擇人, 人亦能選擇你」

19841984 發表於 17-7-31 20:49
因為你永遠唔知,那一間會收,收左再選才是穩陣方法。
似乎唔少人聽咗你講, 考得幾多得幾多喎!

咁你要負責任, 指點吓人面試撞時間點算啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-10 09:19

用多啦A夢既隨意門

iamverysleepy 發表於 17-10-3 23:43
「只得四五間收」(個「只得」)
「仲要唔係一線」
港同 SFA  都嫌唔係一線?
係囉! 學校比OFFER又要嫌人地非一線。

當初係家長自己為子女去報考,不喜歡就一早不要報。

Soundervolt 發表於 17-10-10 09:49
用多啦A夢既隨意門

或者學龍珠孫悟空「瞬間轉移」!

Mrs.Luckycat    發表於 17-10-10 10:01

hkpapa852 發表於 17-10-10 09:19

主題講到明係"不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會", 梗係有幾多場趕幾多啦, 去到學校遲到小朋友狀態唔好到時先算啦

另一問題又想問樓主, 如果報晒可報兼考晒, 最後無一間收, 咁該當如何呢?

嗱, 唔係無咁既情況, "神校"名詞既間接始祖, 當年考咗20間直資/私小都all fail.....不過唔知最後抽唔抽得入乙1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-10 11:12
另一問題又想問樓主, 如果報晒可報兼考晒, 最後無一間收, 咁該當如何呢?

嗱, 唔係無咁既情況, "神校"名詞 ...

報得神校,就要信神既安排,千祈唔好搖,要有信念,等,總有機會,今年唔到咪等下年,一定有安排,若果你信~

mcl203 發表於 17-10-10 11:24
報得神校,就要信神既安排,千祈唔好搖,要有信念,等,總有機會,今年唔到咪等下年,一定有安排,若果你 ...
如果考得20間, 應該都唔只齋報"神校"

邊得嚟咁多"神校"

hkpapa852 發表於 17-10-10 11:25
如果考得20間, 應該都唔只齋報"神校"

邊得嚟咁多"神校"

地上既神 校 係捧出黎,只要有信念,更多都得~~~

報多幾間增加機會,本質上冇乜錯。我都撞了幾間時間,如報四間兩間都撞就得兩個機會,報10間各撞一間就5個機會。我估樓主本身好單純咁講報多幾間IN多幾間,唔好咁大安旨意啫。點解又變左嘈交咁?

利申:冇時間睇晒。

PCMW 發表於 17-10-10 15:10
報多幾間增加機會,本質上冇乜錯。我都撞了幾間時間,如報四間兩間都撞就得兩個機會,報10間各撞一間就5個 ...
因為樓主既主張係, 唔好理學校好唔好, 啱唔啱心水, 報得就報考得就考, 有殺錯無放過

心態根本唔正確.

如果唔去瞭解一間學校就盲目報考, 係正確既方法嗎?

報多幾間增加機會,本質上冇乜錯。我都撞了幾間時間,如報四間兩間都撞就得兩個機會,報10間各撞一間就5個 ...

呢個樓主喺EK大有來頭㗎!你得閒就要go through成個post la!

個post其實冇乜野

嘈交可能係之前已經有啲嘢

19841984 發表於 17-7-31 20:49
因為你永遠唔知,那一間會收,收左再選才是穩陣方法。

感謝,我好贊同

monodad 發表於 17-8-4 15:26
最後想講嘅係:就係因為香港嘅教育制度並不能普及及平等,才會苦了一眾父母,所以請不要再胡亂批判其他人, ...

19841984 發表於 18-6-18 00:27
cannot agree more

龍年只報考了5間, 有中...其實係睇小朋友..越戰越勇還是更差..得父母最了解

回覆樓主:

呢個post有一個好恐怖的狙擊手   
‹ 上一主題|下一主題