用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-5 10:47
其實係校長話唔考啫,唔係學校。佢真正既意思係,去到佢個關就唔會考學術,不過前題係你小朋友有本事去到見 ...

樓主一早去詳述分享,講清楚d又唔好好似唧牙膏方式來表達,整個帖開出來咪更加有意義。

Felix223 發表於 17-8-5 12:29
樓主一早去詳述分享,講清楚d又唔好好似唧牙膏方式來表達,整個帖開出來咪更加有意義。
...

呢版係20版,慢慢黎~~~

monodad 發表於 17-8-4 23:57
是其是,非其非,有些家庭為糊口奔波勞碌,無資源為小朋友準備學業並非懶惰的行為。妳可以感恩自己家庭有 ...

Agree, 有D父母真係會隨遇而安,我以前細個住公屋,一大班小朋友玩,個個都係抽邊間讀邊間,或者大家認為時代唔同左。但只見到父母無同小朋友考直私又唔叩門就評批人地懶我好唔認同,人地背後父母如何管教、如何培養自己子女唔係由考直私同去叩門而定,背後亦可能有其他因素,一句到尾人地父母如何培養子女都要理,又要出個post 去話人懶,真係好厚多士。如果有一日我見到隔離屋一星期7日都同小朋友出街食飯我係咪又要開個post 去批評對父母懶,唔明人地點解自己煑一餐都唔煑,成出街食飯對小朋友健康唔好

...

我突然想起一句:「千呼萬喚始出來,蓬門今始為君開」。唔知個post 要去到幾多版,樓主才肯知無不言呢?

Chirley    發表於 17-8-8 09:56
天助自助者,  別再怨天尤人

anpanman_baby 發表於 17-8-5 12:42
Agree, 有D父母真係會隨遇而安,我以前細個住公屋,一大班小朋友玩,個個都係抽邊間讀邊間,或者大家認為 ...

就算煮都要跟自己將餐單~

...

其實樓主港九新界考咗20幾間,經驗豐富,但可惜不肯分享每間的面試心得,造福來年的家長。其他家長分享小二插班心得又批評人,真是令人費解。

Binlojai    發表於 17-8-7 11:38

creambun 發表於 17-8-5 12:59
其實樓主港九新界考咗20幾間,經驗豐富,但可惜不肯分享每間的面試心得,造福來年的家長。其他家長分享小 ...

佢被勝利沖昏頭腦,以為自己果套就是唯一,但又唔肯分享給後人。。。呢種人純粹想炫耀自己啫,無謂上心啦!。

creambun 發表於 17-8-5 12:59
其實樓主港九新界考咗20幾間,經驗豐富,但可惜不肯分享每間的面試心得,造福來年的家長。其他家長分享小 ...

19841984 發表於 17-8-5 08:41
另外一提,好多學校自稱唔考學術,但親身經驗,95%以上學校考學術,有D用卷,有D將學術容入遊戲中,因此, ...

又不如咁睇。
所謂學術,都係學嚟應用在日常生活,除非堅係為公開試操卷。

學習的内容和過程係好現實地能應用在生活中。
例如,所謂除數咪分餅仔,加減數咪買嘢,食淨幾名塊餅咁。
至於中英文,有閱讀習慣,而問嘅係適齡課外書,認唔曬都未至全肥。而且睇得多其實都估到少少内容(尤其中文)
反而最難就係最唔「學術」嘅常識,有啲學校問得好濶,例如主要官員或者外國元首。但如果小朋友有跟大人睇新聞,又係咪咁難?

不過說到底面試係matching game. 只係one off。真正戰場係漫長果12年,為呢次搞到小朋友驚咗學校或者對學習失去興趣更係得不償失。

講到呢度,啱聽就當聽故仔,唔啱聽咪當瘋子發瘋啦

jason1978 發表於 17-8-5 16:23

又不如咁睇。

對,就係生活化,考小唔係咁恐佈既事。

初看樓主題目, 我是直覺是讚同的, 估不到可以有如此多不同的延伸貼.

我細的亦是今年考生, 相比大的, 今年考小一的情況是更嚴峻.   很多學校由1次面試改為多次..   由於我大的已在直資高小, 細仔得10分, 又不是住在多神津可抽的區, 又是男仔選擇相比女仔少, 所以我一直都是只傾向直私.  所以報多幾間是一個應變的方式之一. 但報多幾間都是收了都會考慮的名單之內, 當然分先後, 但多幾間實際上只是報, 到真正要面試時因撞期得各原因, 都有多間冇去.  另外因好多間面試的先後相距時間其實好長, 去亦不太趕.

19841984 發表於 17-8-1 08:11
如果你認為「專心做好一件事」,代表只報三間,又做好多針對這三間的準備功夫,就代表可入到其中一間的話 ...

其實對報幾多間為之合適,真系因人而已。但我只會報五間左右,收左必讀,可不用考慮的那種。因為有些官津都是我的心水學校,我就不想到時要煩參不參加抽獎遊戲。而且,對有些小孩來說,要面試那麼多學校,確實累!

回覆樓主

不過。。。如果我無backup, 都會乜都報吓。
有backup, 就無謂報咁多,唔通真係"天生面試狂"咩

‹ 上一主題|下一主題