用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

回覆 19841984 的帖子

嘩... 樓主, 你屋企經濟能力真係幾好... 話搬就搬

講真, 不知有幾多人做唔到話搬就搬呢樣野架.....

hkpapa852 發表於 17-8-4 16:18
係喎, 今年好似到你細仔

Yes 煩到一個點

juneforgbb 發表於 17-8-4 11:05
yes, 真係有依種家長存在, 我識人從來唔培養小朋友, 都走去考SFA, 咁講.......除非佢小朋友係資優加績優或 ...

插句咀.

死我都無點培養我細路就去考呢間喎...

淨係平時叫佢食野幫俾錢找錢. 去游水淨係睇著佢著衫換衫唔幫佢遞毛巾...

咁我真係好殘忍喎!

monodad 發表於 17-8-4 10:55
最後回應一句,考10間8間直私有咩咁痴線?咁講只因為有大抽獎呢個機制,實會有書讀咁解。你試下只考2間幼稚 ...

老兄, 你以一敵七... 犀利過李小龍!

retriever 發表於 17-8-4 16:55
老兄, 你以一敵七... 犀利過李小龍!

是其是,非其非,在下並無樹敵之心。

hayhay910    發表於 17-8-4 17:21

retriever 發表於 17-8-4 16:54
插句咀.

死我都無點培養我細路就去考呢間喎...
唔好意思, 唔明白, 關殘唔殘忍咩事?

回覆樓主

其實樓主都係好意個人分享 考多幾間直私打底姐

但不過講到派到寶校 唔好先黎怪自己無報直私  應該唔會掛(um 其實無私校打底咩都有可能發生,應該都會預左有心理準備既)

不過話時話 考直私叩門呢d風氣 我記得我以前讀書既年代無咩 真係派到咩就讀咩 父母無怨喎 同埋唔係甘多人讀報直私 宜家直私收報名費都發到豬頭

當然宜家資料發達 家長好容易係網上或者係fb 見到朋友 講下考直私 叩門果d事情

發展到好似如果唔報小朋友報名 好似害左佢地甘

宜家報2-3 間都話少 可能第日閒閒地發展到報10 間8間都少添 跟唔跟自己諗拉 (講到就d 仔女賣屋 租屋 好容易 都係果句值唔值自己諗

我自己就唔需要人云亦云,親身去感受下間學校 自己作為家長勤力d 刨下 校務報告 有無做一套 講一套仲好

好好準備玩小一呢個遊戲

自己中意報邊間咪 自己d 仔女讀 唔需要聽人講架

ar_mak 發表於 17-8-4 18:45
咁既,陳大文考3間,都係要考,但考完3間之中,就一定有間收. 咁陳大文既然知道有咁既結果,再去考4,5,6,7,8.... ...

我玩過升小遊戲,自問無把握只考三間心儀而一定有一間收。

19841984 發表於 17-8-4 20:03
其實平均考四間,一間收已經好唔錯。
咁都要睇下你係去考邊四間喎!四間都一線校嘅話,咁多人爭就算自己小朋友好醒都真係未必有把握!

ar_mak 發表於 17-8-4 18:30
有兩點你要清楚,第一,我作出評論,衰衰地都有提出論據,但你批評我果陣,有冇論點先?你可以完全反對我所講既野 ...

我諗我真係唔需要再回你,第一,我無批評你,我係講出唔同家長有唔同睇法同意見,你完全無需理會別人嘅睇法同意見,只係一直自我感覺自己係真理之神,報多過5間直私就係痴線,咁仲唔係胡亂批判別人?即係等同文革時期,唔認同毛主席嘅說話及理論就係牛鬼蛇神?香港已經有一個前特首,無理會其他人意見,一如閣下一樣只會認為自己見解先至係真理,事實證明行唔通,香港亦唔需要太多呢種人去影響其他人。

ar_mak 發表於 17-8-4 18:45
咁既,陳大文考3間,都係要考,但考完3間之中,就一定有間收. 咁陳大文既然知道有咁既結果,再去考4,5,6,7,8.... ...

呢個假設仲離奇,假設係必收,何解要考3間,揀定一間去考咪得囉。同意男女拔係智商問題,問題係我嘅智商假設唔到有咩小朋友可以同時獲得男女拔嘅offer,一係呢個人係閣下認識嘅人,一係作此假設嘅人智商有問題,但發覺假設錯誤又唔肯虛心糾正自己所作出嘅錯誤假設,反而話人地智商有問題唔明佢嘅假設。其實再討論落去閣下只會為捍衛自己再作無數假設去支持自己先至一定啱晒,所以真係無需再討論落去。

四字記之:人貴自知

謝謝你的賜教,令小弟眼界大開,不勝感謝,再見!

monodad 發表於 17-8-4 21:13
呢個假設仲離奇,假設係必收,何解要考3間,揀定一間去考咪得囉。同意男女拔係智商問題,問題係我嘅智商假 ...

他/她在其他thread 都係咁㗎,大家慳啖氣。

bubuG 發表於 17-8-4 21:29
他/她在其他thread 都係咁㗎,大家慳啖氣。

現在完全明白,謝謝提醒。

monodad 發表於 17-8-4 21:30
現在完全明白,謝謝提醒。
為拗而拗
‹ 上一主題|下一主題