用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

monodad 發表於 17-8-4 09:44

無意冒犯,但以下乃真實個案:

講真, 考一線的話全炒有乜咁奇. 如果只考一線, 又唔想抽奬, 咁我係絶對贊成要報多幾間二三線做backup, 除非父母自覺個小朋友超班.

我係想指出要報都唔好乜都報,辛苦了小朋友...有冇為小朋友想過呢??例如, 家住九龍(我唔講新界), 報廿間直私,只得東區漢X 有OFFER,你會讀嗎??還是寧可等大抽獎呢??我唔係指漢X學校差,但是否值得小朋友山長水遠去讀呢?? 還是為呢間學校搬去港島住呢??這情況其實係咪一早連報名都唔需要呢?細路去面試真係好開心嗎??

你的例子A真係唔係罕見。還有,數碼港男校也時有類似情況。

雲牛 發表於 17-8-4 10:01
灣仔劏房約六千蚊,唔駛太財大,都應該負擔到^^
佩服了...

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 10:09
唔好用「冒犯」咁嚴肅嘅字眼啦!

你舉的例子,入到人人羨慕的學校,斷估唔會實力平平啩?而這幾 ...

所以我想帶出嘅係,就算妳認為孩子實力超班,但學校未必同妳睇法一樣,如果A或B學生冇報考該兩間神校,當日就可能要等運到抽獎,因為如來孩子實力如何,對學校嚟講都未必係(合適)入讀人選,起碼有好多間唔收佢地嘅超班孩子。其實一生人只會升一次小學,父母既然由幼稚園開始悉心栽培及安排,為何最後關頭會怕辛苦而減少佢嘅機會。

HK-MAN 發表於 17-8-4 10:11
我係想指出要報都唔好乜都報,辛苦了小朋友...有冇為小朋友想過呢??例如, 家住九龍(我唔講新界), 報廿間直 ...

所以我提過該3位小朋友都係報一線直私,而且港X同漢X差不多位置,九龍學生揀港X去報考大家都冇咩異議掛?咁證明地點唔係咩問題啦!最後就算要抽獎或者想抽獎,我諗大部份人都想先有間私小backup去抽嘅......如果唔係,九龍區三私又點會咁多港島區學生去報?

monodad 發表於 17-8-4 10:20
所以我想帶出嘅係,就算妳認為孩子實力超班,但學校未必同妳睇法一樣,如果A或B學生冇報考該兩間神校,當 ...

嗯?你係咪誤會我嘅意思?我指明知子女無實力都推佢地去戰場......果啲父母喎?

天助自助者,  別再怨天尤人

19841984 發表於 17-8-4 09:23
最後我再問你一句,我分享我的睇法,是我的自由,關你咩事?

其實什麼一鳥在手,講過無數次每人的情況唔同,唔係一定要跟足你支笛去做。以你所講好似讀直私比人高一級,只要有直私收就要「鏍」飯應,屋都要搬,唔比人地本身持高分數入St Mary、HY 、天神、LS? 咁呢d論級數唔需要個個向下「考」?

亦有好多家長寧願平淡接受大抽獎讀一間普通小學,有咩問題?普通小學讀唔到書?

所以考幾多間直私唔係所有人同一個答案。

首先要清楚,考小一就算比你入到傳說中的神女校,唔代表一定係人生勝利組!你忘記仲有升中、DSE、入U...搵份筍工...嫁個好歸宿。

你有你睇法的自由,無人會阻止你,不過究竟呢d分享是否有可讀性,大家會自己分析。

P.S.不過考入入傳說中神女校,呢個比喻可能性係冇,因為學校一早覺得你唔適合!

Mrs.Luckycat    發表於 17-8-4 10:31

monodad 發表於 17-8-4 10:26
所以我提過該3位小朋友都係報一線直私,而且港X同漢X差不多位置,九龍學生揀港X去報考大家都冇咩異議掛? ...

我就係話值得嗎??家住九龍,港同值得應該有校車到,漢X喎?應該冇校車到九龍,仲要放棄大抽獎,真係值得???

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 10:28
嗯?你係咪誤會我嘅意思?我指明知子女無實力都推佢地去戰場......果啲父母喎?

...

我冇誤會,A同B兩位家長雖然最後入神校,但經歷無數reject之際,佢地會唔會懷疑自己小朋友係實力平平?

HK-MAN 發表於 17-8-4 10:31
我就係話值得嗎??家住九龍,港同值得應該有校車到,漢X喎?應該冇校車到九龍,仲要放棄大抽獎,真係值得??? ...

所以妳留意下漢X嘅讀考人數咪知值唔值得囉⋯⋯個post話報多幾間直私,無話要報晒全香港九龍新界嘛⋯⋯等如該3位小朋友都冇報新界區直私一樣啦!

monodad 發表於 17-8-4 10:37
所以妳留意下漢X嘅讀考人數咪知值唔值得囉⋯⋯個post話報多幾間直私,無話要報晒全香港九龍新界嘛⋯⋯等如 ...
咁你要睇晒樓主既留言才會知呢個POST既真正內容了....

回覆 bubuG 的帖子

真係唔罕見,自己都認識兩三個真實例子,全炒只有旺角男神收...

HK-MAN 發表於 17-8-4 10:40
咁你要睇晒樓主既留言才會知呢個POST既真正內容了....

對不起,我無意對大家同樓主之間嘅爭拗内容深入研究,我只回應主題作分享。

最後回應一句,考10間8間直私有咩咁痴線?咁講只因為有大抽獎呢個機制,實會有書讀咁解。你試下只考2間幼稚園,唔收咪上教育局網頁睇下仲有邊間幼稚園有位收你小朋友囉⋯⋯一係等下年再考過你心儀果2間幼稚園,今年俾佢playgroup什至唔讀幼稚園都得㖭⋯⋯

想買樓睇多幾層樓有冇問題?想搵工send多幾封求職信interview 多幾次有冇問題?什至想搵個好嘅終生對象,拍多幾次拖又有冇問題?所有人做所有嘢都係喺自己擁有嘅權利之下作選擇,為何多作準備會衍生出道德問題?

monodad 發表於 17-8-4 10:43
對不起,我無意對大家同樓主之間嘅爭拗内容深入研究,我只回應主題作分享。
...
主題真係無問題的,但佢越講越...最後講到上水搬到港島很容易...

Mrs.Luckycat 發表於 17-8-4 09:07
第一,真有集郵家長。
第二,真有家長不理會子女實力,咁考幾多間都無用。
以上,都是濫報、濫考。
yes, 真係有依種家長存在, 我識人從來唔培養小朋友, 都走去考SFA, 咁講.......除非佢小朋友係資優加績優或者神童﹐如果唔係我睇唔到有咩理由去考
又或者有D家長經濟能力有限其實有些私校未能負擔, 但佢地都去考, 收到offer先話原來學費咁貴.....讀唔到...咁學費唔會係考完先知啦掛, 依D咪濫報濫考囉

ar_mak 發表於 17-8-4 11:02
因為小學只係一個普及而平等既教育,明冇?
PS:冇人會阻到你地:當你知道,一日做10本練習可以考第一,你可能做 ...
PS:冇人會阻到你地:當你知道,一日做10本練習可以考第一,你可能做夠13本,始終多做幾本,有咩錯?但真係唔好去到鼓吹呢個層面喇,<<<===很喜歡呢句!
‹ 上一主題|下一主題