用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問直資/私校 的小學校網 是否對抽中學無關? ...
go

請問直資/私校 的小學校網 是否對抽中學無關? [複製鏈接]

如題,謝謝!
   0    0    0    0

tambb601 發表於 17-7-30 06:51
如題,謝謝!

回覆樓主:

都跟學校學網

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

Default 跟小學校網,家長可選跟住址

tambb601 發表於 17-7-30 06:51
如題,謝謝!
校網只係用嚟作統一派位, 直資和私立小學因為唔參加統一派位, 所以唔會有小學網.

但如果該直資和私立小學需要參加中一派位 (如有為學生呈分), EDB會因應該小學既地理位置同區議會界線割分等多方面安排, 為相關小學訂立一個所屬既中學網, 作為中一派位之用

如果小學係唔參與中一派位 (即無呈分既學校), 因係唔會有中學網編排俾佢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-30 13:09
校網只係用嚟作統一派位, 直資和私立小學因為唔參加統一派位, 所以唔會有小學網.

但如果該直資和私立小學 ...

例如,SPCS唔係屬於灣仔網? 應該係依學校位置喎~

mcl203 發表於 17-7-30 13:19

SingMom 發表於 17-7-30 13:26
SPCS係直資, 唔參加派位喎 !!

我指學校劃區,唔係指派位~~~

mcl203 發表於 17-7-30 13:34
我指學校劃區,唔係指派位~~~

mcl203 發表於 17-7-30 13:19

妳試吓打去SPCS問吓, 睇吓佢會點答妳

可能會話, 我地既地理位置係銅鑼灣, 係區議會介定既灣仔區/銅鑼灣區中既學校, 但我地唔屬於EDB定義中任何一個小學網和中學校網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-30 13:40
妳試吓打去SPCS問吓, 睇吓佢會點答妳

可能會話, 我地既地理位置係銅鑼灣, 係區議會介定既灣仔區/ ...

但升中人數係包咗係灣仔區。呢個只係例子,現實近乎不可能發生,若有一SPCS學生參加派位,相信都係派B3本區中學,若是,即係有劃區~~~

SingMom 發表於 17-7-30 13:39
如果學校唔参加派位, 劃乜區都無意義.

學校唔參加派位=/=學生不可以參加派位=/=教育局唔為該小學劃區~~~

mcl203 發表於 17-7-30 13:46
學校唔參加派位=/=學生不可以參加派位=/=教育局唔為該小學劃區~~~

SingMom 發表於 17-7-30 13:50
知, 你打SPCS我咪以為你講中學, 點知你轉得咁快講左小學部. SPCSPS係12網灣仔區. ...

我係指中學喎,中學灣仔本區升中人數係18XX人,當中係包左SPCS小學部~~~

SingMom    發表於 17-7-30 14:03

mcl203 發表於 17-7-30 13:46

學校唔參加派位=/=學生不可以參加派位

呢樣啱, 不過 "學校唔參加派位 == EDB不會主動為學生提供學生資料表和納入在參加派位名單"

無呈分既學生, 要參加派位, 唔理係自行定統一派位, 要自己走去EDB申請, 到時先為學生定中學網

所以, EDB 每年各區學生人數統計 =/= 每年會呈分學生人數, 更加 =/= 每年該區會去參加中一派位學生人數

SingMom    發表於 17-7-30 14:06

hkpapa852 發表於 17-7-30 14:03
學校唔參加派位=/=學生不可以參加派位

呢樣啱, 不過 "學校唔參加派位 == EDB不會主動為學生提供學生資料 ...

莫非我理解錯誤,為某區預計升中人數,是否等於教育局已為該小學劃左區呢?我估唔應該出現若有學生去派位,升中預係灣仔,當見申請劃左去南區瓜~~~

mcl203 發表於 17-7-30 14:09
莫非我理解錯誤,為某區預計升中人數,是否等於教育局已為該小學劃左區呢?我估唔應該出現若有學生去派位 ...

又係先要搞清楚,無發生過並不等於教育局唔會預先早定凖備功夫,若係如是,真係高估教育局做事能力,做D唔做D~~~

mcl203 發表於 17-7-30 14:12
又係先要搞清楚,無發生過並不等於教育局唔會預先早定凖備功夫,若係如是,真係高估教育局做事能力,做D唔 ...
妳打去EDB問吓, 佢份各區學生人數點理解知有咩問題

份統計只係按照"區議會"劃分既18區, 將小學屬於該地理位置既人數放入去計算, 唔係按照要係該區升中人數計算.

好似係愉景灣既偉倫小學, 人數係納入離島區, 但其實佢既升中網係中西區

所以妳見我係升中版今年計18區升中機會估計個條公式又變咗 (呢樣係我年初問EDB查証).

mcl203 發表於 17-7-30 14:09
莫非我理解錯誤,為某區預計升中人數,是否等於教育局已為該小學劃左區呢?我估唔應該出現若有學生去派位 ...

delete

hkpapa852 發表於 17-7-30 14:18
妳打去EDB問吓, 佢份各區學生人數點理解知有咩問題

份統計只係按照"區議會"劃分既18區, 將小學屬於該地理 ...

可能我高估咗教育局辦事能力,當一個大既database成立左,無論你劃左劃右,都唔會係某個field刻意exclude佢,預埋佢可以從不發生,唔預佢一發生就要獨立處理。或者,教育局正正如是~~~
‹ 上一主題|下一主題