用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導 ...
樓主: 小時了了
go

中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導   [複製鏈接]

b3410 發表於 17-7-30 15:41
問題係句十分適合嗰句,我會理解為,雖然有人叻過你,暫時唔收,不過儲齊111,儘管來叩門,我優先考慮呀! ...
你既理解無錯,「雖然有人叻過你,暫時唔收,不過儲齊111,儘管來叩門,我優先考慮呀!」諗法正常。
但係家長應該知道叩門位何來,即使無人留級,都係得十個八個俾111爭,所以111都需要睇成績先可能會收;如果一個唔好彩,真係每班有兩個留級,可能會無叩門位。

mcl203 發表於 17-7-30 12:15

咁要EDB跟進佢既違規行為了 ,兩種不同處理方式,好明顯係提 ...
我覺得未必違規,但係即使唔係違規,都係咁違規邊緣,正正係呢個原因,所以呢啲信唔可以寫得咁清楚。又正正係呢個原因,引起好多家長誤會。問題既根源係EDB唔俾學校通知自行收生結果。

mcl203 發表於 17-7-30 12:38

重點係兩種不同處理方式,咁點解收左唔出信,係處理方式,唔 ...
問題既根源係EDB唔俾學校通知自行收生結果,大家無從問題既重點去諗,反而責怪學校。

芷蔚baba 發表於 17-7-30 13:26
應該唔係,阿女B1A收第二種信我覺得係2nd in時填份表 選自一就第一種信
自二就另一種信,最終目的真係學校先 ...
無可能,中學唔會知道你係自行一定二。

王家爸爸 發表於 17-7-30 19:48
無可能,中學唔會知道你係自行一定二。
第二次面試時有份表會要填,問你揀佢地自行一定自行二,乙部會揀佢地第幾位.其實咁已經係違規,再加上呢2種回信,想對學校感覺良好都幾難.就算DSE成績追到鄧顯果種級數我個人都唔喜歡

其實由始至終大家既問題都係圍繞住封信既態度,

王家爸爸 發表於 17-7-30 19:45
我覺得未必違規,但係即使唔係違規,都係咁違規邊緣,正正係呢個原因,所以呢啲信唔可以寫得咁清楚。又正正 ...

不如回歸返教育局規定,為何咁大部份中學都唔會咁做,除非,我哋只認同該校校長天資聰穎過人,有絶世好橋去突圍而出,能人所不能,別人想唔到既唯佢想到出黎,否則,我仍會回歸發出該信既目的為何? 教育局係早有規定,不論政策是否合理,就算係存心去踩界,呢個就係佢目的,有家長誤會就係後果。

2jkidsfather    發表於 17-7-31 09:46

王家爸爸 發表於 17-7-30 11:30
可能係B1、B2學生收到唔同信。第二封好明顯係客氣地講,為小朋友前途,你大抽獎唔好揀我哋或者同級既學校。 ...

唔會,收第二封信的人都是入到哩間學校,
而且我識既一個係常考級三內,覺得自己in 得好,另一個係考大約級四十,亦覺得自己in 得好。
所以我覺得收第二封信的是自行已收了,主要是面試表現好。

王家爸爸 發表於 17-7-30 11:35
其實好簡單,如果收咗,駛鬼叫你大抽獎填佢哋。

認同

芷蔚baba 發表於 17-7-30 13:26
應該唔係,阿女B1A收第二種信我覺得係2nd in時填份表 選自一就第一種信
自二就另一種信,最終目的真係學校先 ...

都應該唔係,我識兩個同是1A成績考級十內,同是自行二信義,兩個分別收不同內容信。

回覆樓主:

其實學校係好難違規嘅,因為學校都冇可能肯定邊幾個學生自行成功,正選名單裏有人會入咗直資,亦有人會入咗另一自行,唔會知道有幾多個係備取名單入嘅!抽獎入唔入到亦唔到學校話事,扣門有幾多位,邊個學生排第幾又冇可能預知,所以明顯係家長諗多咗,話佢封信誤導確係有啲冤枉!除非學校連扣門都唔俾你報名,你就可以投訴!

家長的想法我們控制唔到,就係話估唔到有人連啲基本嘅升中玩法都唔知!

王家爸爸    發表於 17-7-31 09:18

回覆樓主

其實整件事唔係單單一方有問題,
我覺得雙方都有問題,
第一,學校本身就唔應該出信去明示或暗示,任何信件只會引起無謂猜測,而學校亦唔應該在面試時收集學生選第幾志願既資料。
第二,投訴上報既家長似乎真係唔太明白升中收生玩法,而諗錯左方向,不能完全怪晒學校。

王家爸爸    發表於 17-7-31 09:18

經過今年派位經驗, 有人認為讀有聯繫學校就有直通車, 有人認為迫小朋友入band one組叫做最好, 一定要贏在起跑線,  人在做天在看, 12歲小朋友已有思維, 係唔係要理吓他們感受, 信義係唔係一定最合適你小朋友? 家長如果一早以平常心去面對, 成件事就好唔同, 無論學校點做, 你小朋友係有實力, 係唔怕入唔到好學校, 讀唔到書!

bobo98    發表於 17-7-31 09:25

mcl203 發表於 17-7-30 12:13
當一封信係可以清楚理解佢係唔收,是否等於提早出成績。若不,為何要出封有機會誤導他人既信。此做法是否 ...
我剛剛都想講呢句, 因為官津係唔可以提早release個結果, 所以, 既然封信俾人認為係自己無收到佢, 叫人哋大抽奬努力, 咁即係預早通知結果, 即係違規啦。

實際上, 所有官津學校, 自行後都唔應該出任何文件俾報考者, 以免誤導, 呢個連小朋友都識, 難導學校管理層唔識? 佢哋當然識, 只是, 佢哋係想誤導一批自行時成績較好既學生乙一填佢哋(該批學生可能係報佢哋自二, 乙一未必填佢哋), 增加佢哋收較優秀學生既可能性而已。而事後如果有人嘈, 佢哋大可以話大家理解有誤。所以, 教育局實責無旁貸, 應明文禁止此等行為再發生。

sammag 發表於 17-7-30 22:34
唔會,收第二封信的人都是入到哩間學校,
而且我識既一個係常考級三內,覺得自己in 得好,另一個係考大約 ...
咁又奇怪!會唔會係呈三考得好好?

Band5 發表於 17-7-30 22:54
其實學校係好難違規嘅,因為學校都冇可能肯定邊幾個學生自行成功,正選名單裏有人會入咗直資,亦有人會入咗 ...
升中遊戲其實相當複雜。

芷蔚baba 發表於 17-7-30 20:03
第二次面試時有份表會要填,問你揀佢地自行一定自行二,乙部會揀佢地第幾位.其實咁已經係違規,再加上呢2種回 ...
家長應該靜雞雞影底張表, 然後通報教育局, 或搵議員跟進。

王家爸爸    發表於 17-7-31 09:24

c.chan 發表於 17-7-31 08:54
經過今年派位經驗, 有人認為讀有聯繫學校就有直通車, 有人認為迫小朋友入band one組叫做最好, 一定要贏在起 ...
講得岩,好多家長以為迫到小朋友入 Band One 學校就叫做到最好,但係其實可能係小朋友惡夢既開始;亦可能係贏在起跑線(初中,入到名校),輸在選科(高中,選唔到好科)。

bobo98    發表於 17-7-31 09:28

王家爸爸 發表於 17-7-31 09:17
咁又奇怪!會唔會係呈三考得好好?

應該唔係,都係三四十左近,不過佢mami 話阿女覺得自己in 得好,2nd in in 完家長後,in 既考官同家長講,你女女好適合,不過最後都要校長決定。

little_yolky 發表於 17-7-31 09:21
家長應該靜雞雞影底張表, 然後通報教育局, 或搵議員跟進。
入到學校面試範圍就冇掂過手機.知識由學校灌輸,言傳身教係家長責任😏

芷蔚baba 發表於 17-7-31 09:59
入到學校面試範圍就冇掂過手機.知識由學校灌輸,言傳身教係家長責任😏 ...
你同教育局或議員舉報, 需要有證據, 報告違規行為係義, 義不容辭亦是身教既一種。
‹ 上一主題|下一主題