用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導 ...
樓主: 小時了了
go

中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導   [複製鏈接]

我以為呢d招數只會出現要同直資爭學生嘅學校,有朋友細路in某中學時(唔係九龍男津),個副校長講明小朋友成績、操行好好,好適合佢哋學校…係佢今日見嘅學生嘅top 3....
朋友揀佢自二,亦冇直資揸手…最後亦入了該校…
學校"咁明示”,如果萬一人哋因為咁放棄咗間直資,真係多得佢唔小。所以學校(特别話得事如校長、副校)咁明示,其實都係一種承诺,所以我覺得爭學生係明白,但要負責任囉。

little_yolky 發表於 17-7-28 12:39
但學校無啦啦發封咁既嘢都好大問題啊。

真的好大問題!尤其是學校在那區那麽出名,家長很容易被誤導。

blee427 發表於 17-7-28 14:35
咁可能唔夠課室,要開走鬼班。有思想過既,都唔會出呢封信。證明校長無腦又蠢
...

以前浸大試過有文員入錯嘢,結果錄取人數比學額多足一倍,浸大都係硬食。辦教育,錯左就要負責任,就係咁簡單。

little_yolky 發表於 17-7-28 12:39

Agree

dolala 發表於 17-7-28 22:13
以前浸大試過有文員入錯嘢,結果錄取人數比學額多足一倍,浸大都係硬食。辦教育,錯左就要負責任,就係咁 ...

但睇個副校回答, 完全推俾家長,校長就斜膊,呢D咁既教育人才,完全不知身教為何物,完全想踩線但又蠢。點會出白紙黑字又問到自一,自二咁白。除左白痴及無擔當,都無咩可以形容兩位校長

其實報得嘅家長都知大部份都收到信,差不多人人都有,自行位得果48個,有嘜可能收得晒,自己諗都諗到,如果真係想入嘅話,封信咪叫你抽獎時放第一機會會大啲,並冇話你一定入,如果抽唔到都還可去叩門,其實真係想入都係咁做㗎啦,係收信者自己諗多收啫。

os_ecu    發表於 17-8-1 14:55
王家爸爸    發表於 17-7-30 11:31

bobo98 發表於 17-7-29 07:33
其實報得嘅家長都知大部份都收到信,差不多人人都有,自行位得果48個,有嘜可能收得晒,自己諗都諗到,如果 ...

家長獨立收到信,可能以為自己係唯一呢!又或者以為自己係第49位入唔到呢?所以先認為自己有機。
事實係唔多官津會發信!再者內容易令人有聯想,根本多此一舉。
而自行唔得,家長都要自行衡量一下子女係米夠班!自行唔得,而又自知未夠級數,其實叩門更加難度!因為通常自行搏高一線

bobo98 發表於 17-7-29 07:33
其實報得嘅家長都知大部份都收到信,差不多人人都有,自行位得果48個,有嘜可能收得晒,自己諗都諗到,如果 ...
叫家長大抽獎填返佢即係吾收啦!如果收左使鬼大抽獎咩!學校出信係禮貌交待但內容令人誤會,家長又諗多左。其實一日派位證未到手都吾好當真,出信仲令人囉囉攣!

bobo98    發表於 17-7-29 14:17

kkhon 發表於 17-7-29 13:07
叫家長大抽獎填返佢即係吾收啦!如果收左使鬼大抽獎咩!學校出信係禮貌交待但內容令人誤會,家長又諗多左。 ...

收或唔收其實學校知就可以,出封信我覺得多此一舉。

回覆樓主:

呢間學校,自找麻烦,校長仲死撐

kkhon 發表於 17-7-29 13:07
叫家長大抽獎填返佢即係吾收啦!如果收左使鬼大抽獎咩!學校出信係禮貌交待但內容令人誤會,家長又諗多左。 ...

咁與其是叫人大抽奬填,咁出這封信主要目的為何?真有覺多此一舉!

選擇官津都知遊戲玩法, 學校唔出信 家長都知點做喇,駛鬼佢講

pooh仔 發表於 17-7-29 14:35
咁與其是叫人大抽奬填,咁出這封信主要目的為何?真有覺多此一舉!

選擇官津都知遊戲玩法, 學校唔出信  ...
想收買人心点知搞出个大頭佛

係囉, 我唸佢唔會所有面試生都比呢封信掛, 咁收到呢封信既家長有咁大期望都唔出奇喎.....

這封信,在升津中界真是奇聞! (原來不一間,#55都提及另一間)

在家長與同學升中過程裏,他/她們很多時都會左思右想、舉旗不定、心大心細去報/填學校。而這封信是學校在自行面試後發出,及特別有這句 「貴子弟整體表現十分良好, 十分適合於本校就讀及成長」。嘩! 作為家長(自已收到、不知道其他人有沒有時) 一定想: 我兒/囡學業及面試(整體的意思)表現十分良好,是學校要求的學生,仲唔開心到爆咀(因為信中第二段開頭寫:學校不能於面試後向申請人披露結果........不過,從資料及兩次面試結果得悉,貴.....)咩! 及後失望而回,對家長及特別對同學仔打擊很大 (最終要到另一較低組別學校就讀)。

從學校層面來看,由coco8888 (#33)告知「有10個學生報信儀,最後收了4個.但同一時間10個同學仔同日子都收到同一封信.」,即是說學校對所有(或部份)面試過同學都發信 ,目的難道真是副校長譚建勳所說: 「為了感謝家長報讀該校、讚賞面試表現良好的學生,以及提示增加入讀機會的方法」嗎?想多些人在大抽獎選你校,又或者多些同學仔在叩門時給學校選,連家長心理考慮都用埋,這屎橋,真是不敢恭為!

總括來說,學校管理層(可能他/她們及其囝囡未經歷升中過程)未能站在家長角度去思考 (因副校長謂「家長的想法我們控制不到」),危机意識或敏感度仍有待改進。

lovesmyfamily    發表於 17-7-29 15:17

其實唔止呢間學校我知何x棠都係會咁樣出信,我仔同學都係自行後收到封信我地個個一心都諗住中,點知去左b2中中所以話呢d動作真係多此一舉

b3410    發表於 17-7-30 11:03

回覆樓主

呢封信好明顯係保住生源,令統一派入既學生質素有一定保證,若少左學生放乙1,起碼收到呢批學生機會増大。一班富有收生經驗既教育界人仕,點會無目的下晒郵費~

mcl203 發表於 17-7-29 18:14
呢封信好明顯係保住生源,令統一派入既學生質素有一定保證,若少左學生放乙1,起碼收到呢批學生機會増大。 ...

你有所不知了,是學校要求學生在面試時帶埋貼上郵票的回郵信封的。

Bubu0526    發表於 17-7-29 20:18

sammag 發表於 17-7-29 18:41
你有所不知了,是學校要求學生在面試時帶埋貼上郵票的回郵信封的。
...

無論如何,教育界人點會唔清楚某D動作係隱藏引導性吖~~~

greenapple1093 發表於 17-7-29 15:08
這封信,在升津中界真是奇聞! (原來不一間,#55都提及另一間)

在家長與同學升中過程裏,他/她們很多時都會 ...
頂一個
唉!未入中學先要全家通過社會大學,大家記住呀:官字是有兩個口的;)

ms.aeroplane 發表於 17-7-29 09:09
家長獨立收到信,可能以為自己係唯一呢!又或者以為自己係第49位入唔到呢?所以先認為自己有機。
事實係唔 ...

true.未必個個家長都消息靈通,以為只有自己小朋友收信。之後的確放間學校乙一,或者放棄直資,真係好慘

尤其係今年剛剛經歷過升中,從家長的角度睇,嗰心真係非常sensitive,好容易胡思亂想,2nd in見校長,幾句話都會唸幾日。

學校莫名其妙send封非常適合入讀的信,太容易令人誤解。

‹ 上一主題|下一主題