用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導 ...
樓主: 小時了了
go

中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導   [複製鏈接]

回覆 kkhon 的帖子

你小朋友本身一定係BAND 1頭學生?校長不會咁輕易比個位小朋友讀.真幸運.因為今次事件.信儀更加出名.不過.信儀的確係一間有實力既英中.

人地以為你打開口牌 (我諗旺角男津都無咁明顯啦!), 點知原來比你老點

呢啲咪叫搞串個party囉,搞串哂咁多年來津校和家長建立咗嘅默契和互信。明年如旺角男津同家長講貴子十分適合於本校就讀及成長,人地會點諗,人地仲會唔會信學校的暗示。

哈哈

旺角男津即係邊間?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-7-28 12:53
但間學校自行面試後出果封信既內容係:

貴子弟整體表現十分良好, 十分適合於本校就讀及成長

咁家長選擇性閱讀咋wor
仲有下半:建議家長在統一派位將該校選為第一志願,如未能入讀也「歡迎貴子弟於放榜後申請『叩門位』」
建議家長擺第一,都有機會「如未能入讀」,即唔係自行直入啦

bobo98    發表於 17-7-29 17:26

醒目開學勳章 王國長老

judy 發表於 17-7-28 14:13
呢啲咪叫搞串個party囉,搞串哂咁多年來津校和家長建立咗嘅默契和互信。明年如旺角男津同家長講貴子十分 ...

最近朋友分享,旺角男校係講到出面咁滯,例如「遲d通知幾時買書」之類,唔駛估估下

回覆樓主:

出呢封信及問是自一,自二就是違規。沒有身教的校長

thomas168006 發表於 17-7-28 14:07

你小朋友本身一定係BAND 1頭學生?校長不會咁輕易比個位小朋友讀.真幸運.因為今次事件. ...
可能我表達不清,其實我係講緊小學的時候。haha!

dolala 發表於 17-7-28 13:27
作為負責任的學校應該執手尾,收番哂D仲想入讀既「苦主」。

咁可能唔夠課室,要開走鬼班。有思想過既,都唔會出呢封信。證明校長無腦又蠢

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實好多學校都有出返一兩招.信儀收5班,今年多左學生競爭.成績突出既,最後入唔到.家長一定無奈.學生唔開心緊有.選擇英中,學生成績都一定有返咁上下,而且哩間重要係頭果幾間最好.所以最後一定係講"幸運".

咁可能唔夠課室,要開走鬼班。有思想過既,都唔會出呢封信。證明校長無腦又蠢

寫封信都寫唔掂,都唔知點做到校長。

醒目開學勳章 王國長老

blee427 發表於 17-7-28 14:33
出呢封信及問是自一,自二就是違規。沒有身教的校長

我岩岩睇晒另一個帖,咁問家長點揀真係唔洽當

我朋友個仔間學校有10個學生報信儀,最後收了4個.但同一時間10個同學仔同日子都收到同一封信.不過,封信內容我朋友話,上半park ,講到一定收你,但下半park又唔係,所以每個家長理解都唔一樣.所以我朋友話,寄出封信係多餘既一件事.心理上,等幾個月,有些家長會覺得學校已經收左自己既小朋友.但到最後,係失望.事件上,校長有責任解釋清楚.

一有人投诉就搏衰晒!

係咪毎年都会出信??

一封信真係好有問題

如果的確為原話,好容易引起家長誤解,以為就算自行入唔到,都可以排前列waiting,叩門機會大。而且箍住同學乙一填佢,好似如果唔填,叩門唔使來!

港女收兵, 大派好人卡,
你有機會做我男友, 不過收你做兵先

回覆樓主:

信一定有問題,果問題令家長誤解,不是每個家長有超強理解能力,最可怕失咗二手準備機會。。。

coco8888 發表於 17-7-28 15:13
我朋友個仔間學校有10個學生報信儀,最後收了4個.但同一時間10個同學仔同日子都收到同一封信.不過,封信內容 ...
根本就完全唔應該出信!

佢同直資唔一樣, 人哋可以提早俾個offer, 佢係津校, 結果都係要等到放榜一齊出, 家長都係要玩埋大抽奬, 佢出封信嚟做乜? 乜目的? 就同上面JM所講, 根本就係港女收兵, 想箍住你囉。根本自行後學校唔應該同考生有任何聯繫以避嫌, 出封無謂信, 好似好有禮貌, 根本係誤導又唔環保。

校長:原意鼓勵學生 明年優化

元朗信義中學副校長譚建勳回應稱,發信原意是為了感謝家長報讀該校、讚賞面試表現良好的學生,以及提示增加入讀機會的方法,認為信件符合教育局要求,強調校方完全無意明示或暗示是否取錄學生,絕對沒有誤導的成分,但「家長的想法我們控制不到」。校長尹浩然其後補充,發信原意是鼓勵學生,教育局曾就此事聯絡校方,提醒部分字句可能引起誤解,校方明年會優化和修訂,不會再用「十分適合於本校就讀」等字句,以免再出現誤會。

校長都直接認自己做法係有錯.知錯能改,係好事.明年之後:學生及家長可以放心,收到的信件,一定會很清晰的.其實會唔會沒有信件更加好!
‹ 上一主題|下一主題