用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導 ...
go

中學面試後發信「適合就讀」 家長批誤導   [複製鏈接]

明報記者 鄧力行
https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00002/1501177697026

【明報專訊】中一派位本月中已放榜,元朗信義中學在自行分配學位階段面試後,向家長發信稱其子女「整體表現十分良好,十分適合於本校就讀及成長」,並「分享入讀本校的最佳策略」,建議家長在統一派位將該校選為第一志願,如未能入讀也「歡迎貴子弟於放榜後申請『叩門位』」(見圖)。有收到信的家長最終兩階段都落空不獲取錄,質疑校方誤導。教育局指該校做法不恰當,會繼續跟進確保學校遵守指引。校方稱明年會優化和修訂,以免再有誤會。

按建議放首志願 期望落空

家長胡先生的女兒,早在自行收生階段向信義中學提交申請;胡先生稱,其後收到校方信件時,以為女兒很大機會入讀該校,「開心到不得了」,於是按校方建議,在統一派位亦將該校放第一志願,惟女兒未獲派該校,派位公布後再去叩門,連面試機會也沒有,最終要到另一較低組別學校就讀。

他批評該信件給家長很大的錯誤信息,「真係害死人」,斥該校自私和不負責任。

校長:原意鼓勵學生 明年優化

元朗信義中學副校長譚建勳回應稱,發信原意是為了感謝家長報讀該校、讚賞面試表現良好的學生,以及提示增加入讀機會的方法,認為信件符合教育局要求,強調校方完全無意明示或暗示是否取錄學生,絕對沒有誤導的成分,但「家長的想法我們控制不到」。校長尹浩然其後補充,發信原意是鼓勵學生,教育局曾就此事聯絡校方,提醒部分字句可能引起誤解,校方明年會優化和修訂,不會再用「十分適合於本校就讀」等字句,以免再出現誤會。

教育局發言人表示,局方早前接獲相關投訴,並向學校了解,雖然有關信件並無具體和確實列載自行分配學位的申請結果,但做法並不恰當;局方會繼續跟進,確保學校遵守有關指引。 發言人稱,中學學位分配辦法的自行分配學位及統一派位結果一向同時公布,而局方每年都向參與中一派位的中學發出相關指引,不得在派位結果公布日期前,透露自行分配學位的申請結果。

中學校長會主席李雪英認為,信件按字面理解是有暗示成分,認為該校做法未必恰當。她說從未聽聞有學校向家長發出這類信,從行內人角度看認為未必適宜,「做學校無謂在灰色地帶徘徊,始終教育界應身教言教」。
   5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咁都有得投訴

王家爸爸    發表於 17-7-30 11:22

回覆樓主

入唔到就反面!

Charlotte_mom 發表於 17-7-28 12:29
咁都有得投訴
但學校無啦啦發封咁既嘢都好大問題啊。

事實上學校出呢封信系吾恰當,又吾其他學校好似巨甘做。

我仔小学自行后都收到呢封信,係话比我知自行落空,叫我想讀就大抽奖排第一,结果也是落空,走去叩门面试后rejected,我覺得人地都冇承诺过比我仔入,只係提供多一个途径增加入讀机会,投诉都要有理吖,我完全吾覺得要投诉。不过最后我寫信比校長求位,他好体谅我地收左阿仔。

好變態啫!做咩要無端端俾封信人地,封信又寫成咁。

judy 發表於 17-7-28 12:47
好變態啫!做咩要無端端俾封信人地,封信又寫成咁。
應该係想感谢申请同支持佢学校,点知搞成咁!

kkhon 發表於 17-7-28 12:44
我仔小学自行后都收到呢封信,係话比我知自行落空,叫我想讀就大抽奖排第一,结果也是落空,走去叩门面试后 ...
但間學校自行面試後出果封信既內容係:

貴子弟整體表現十分良好, 十分適合於本校就讀及成長

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3407710&pid=44908577&fromuid=1389083

人地以為你打開口牌 (我諗旺角男津都無咁明顯啦!), 點知原來比你老點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-28 12:53

咁呢两句又係会令人諗多左。果位家长要问下自己如果冇收到呢封信,乙一係咪都会照填佢先?如果係的话佢就输打赢要发窮恶!

kkhon 發表於 17-7-28 12:44
我仔小学自行后都收到呢封信,係话比我知自行落空,叫我想讀就大抽奖排第一,结果也是落空,走去叩门面试后 ...

你仔? 你報自行一果間???

如果封信加埋下面幾句會好些,避免誤會。
“本函只為提供貴子弟增加入讀本校機會之方法,絕非明示或暗示已取錄貴子弟,懇請家長綜合判斷各方資訊,以作出最合適貴子弟的選擇。”

回覆樓主

根據另一帖文,據說封信都有幾個版本,呢一封偏向係暗示錄取,仲有一種係「多謝自行選佢地校,奈何競爭激烈,望小朋友努力學習,考入心儀中學」⋯⋯

hkpapa852 發表於 17-7-28 12:53

報左哩間學校既就會知,
其實學校係一星期內前後出了兩封唔同內容既信比兩批唔同既學生,
搞到D 學生面試完,學生和家長都忐忑不安左幾個月,
唔同家長仲有唔同既解說,都幾慘。
其實學校本身就唔應該出任何提示信。

dolala 發表於 17-7-28 13:12
根據另一帖文,據說封信都有幾個版本,呢一封偏向係暗示錄取,仲有一種係「多謝自行選佢地校,奈何競爭激烈, ...

我當時都睇過晒兩封信,
我的理解反而同好多家長理解唔同,
見報果封係第一封, 有埋學生既名字,但我覺得如果自行係收左,根本唔使叫你抽獎一定要填第一才會增加入讀檮會,就係因為唔收,先提你要填。
另一封信係隔左幾日先發出, 內容簡單得多,亦沒有學生名字,只大概說多謝申請,學位不多,祝福入到心儀中學,亦比人覺得唔收。
但兩封信發出既數量相距好遠,大約廿個學生十九個收第一封,一個收第二封,學位就得48個,好明顯猜測到玄機。
而結果收第二封簡單信成功獲派此校。收第一封信的部份派唔到,部份應該由大抽獎派入。

王家爸爸    發表於 17-7-30 11:27
lovesmyfamily    發表於 17-7-29 15:08

回覆樓主

作為負責任的學校應該執手尾,收番哂D仲想入讀既「苦主」。

sammag 發表於 17-7-28 13:11
你仔? 你報自行一果間???
我講的是小學果陣

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-7-28 12:39
但學校無啦啦發封咁既嘢都好大問題啊。
咪係,寫到咁誤導真係有問題

學校做法頗為曖昧,容易引起家長誤會。
‹ 上一主題|下一主題