用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 1年GSCE Vs 1年pre Alevel
go

1年GSCE Vs 1年pre Alevel [複製鏈接]

親戚香港校內成績差,剛剛完成中四課程打算去英國讀,而家有幾間唔太出名嘅學校offer,讀嘅野都唔同,請問應該點好

1.  入讀yr 10,即係2年GCSE 之後2年Alevel課程
2. 入讀yr 11,讀1年GCSE之後2年Alevel課程
3. 讀1年pre Alevel再加2年Alevel課程

以上3樣邊個出路會好啲,將來選擇好啲?
唔該
   1    0    0    0

回覆樓主:

愚見1及3。。1是,如丫11起步原因轉新制較難適應,另找D學校只讀幾科如3/4科就夠,等快適應和壓力少,希望回復學習趣味,讀上去就容易。。。3是一樣同上。。。

回覆樓主:

四阿哥講得冇錯,而我意見係1,兩年GCSE,兩年A LEVEL,咁小朋友會較易適應,讀讀下就會搵到自己既興趣,咁就會俾心機讀架喇!

亮燈 發表於 17-7-28 11:42
四阿哥講得冇錯,而我意見係1,兩年GCSE,兩年A LEVEL,咁小朋友會較易適應,讀讀下就會搵到自己既興趣,咁 ...

多謝兩位,初步決定讀一年pre Alevel+2年 Alevel,因為發覺好多學校話佢入Y10係超齡,但奇怪佢只係喺香港讀完F4,之前冇repeat過

但另一個問題, 如冇考GCSE或者GCSE時冇選修phy Chem bio,Alevel時可唔可以讀?因為發覺有啲收Y10嘅學校都冇得讀,佢地只有applied science 讀,對將來sixth form揀科會唔會有問題?

zoeyimmy 發表於 17-7-30 17:25
多謝兩位,初步決定讀一年pre Alevel+2年 Alevel,因為發覺好多學校話佢入Y10係超齡,但奇怪佢只係喺香港 ...

你最好問番心儀學校既做法及收生條件。

zoeyimmy 發表於 17-7-28 10:08
親戚香港校內成績差,剛剛完成中四課程打算去英國讀,而家有幾間唔太出名嘅學校offer,讀嘅野都唔同,請問 ...

請問你講嘅Pre Alevel 嘅課程是什麼?是預先學習Alevel 的課程還是GCSE 但5考公開試?

DKmum 發表於 17-7-30 18:35
請問你講嘅Pre Alevel 嘅課程是什麼?是預先學習Alevel 的課程還是GCSE 但5考公開試?
...

現在多了pre A level, pre sixth form課程,是否不用考公開試呢?有些原本開1 yr GCSE, 也轉了這模式。

醒目開學勳章

多謝兩位,初步決定讀一年pre Alevel+2年 Alevel,因為發覺好多學校話佢入Y10係超齡,但奇怪佢只係喺香港讀完F4,之前冇repeat過

但另一個問題, 如冇考GCSE或者GCSE時冇選修phy Chem bio,Alevel時可唔可以讀?因為發覺有啲收Y10嘅學校都冇得讀,佢地只有applied science 讀,對將來sixth form揀科會唔會有問題?...
因為英國入學年齡係比香港早一年,所以香港學生如喺香港讀完F2, 如英國學校執着學生年齡,而學生成績又可以,係會要求學生跳級到yr 10的,而你個案係喺香港讀完F4(等同英國yr 10), 如去英國繼續就應該係上yr 11, 就算咁樣順住年級讀,年齡都會比當地同級學生大一年,順住上去讀yr 11都會大一年,如過去由yr 10開始讀,就會比當地同級學生大2年,所以多數學校會認為超齡。

至於選科,間間學校都會有唔同策略同組合,要問返學校會較清楚。
[img][/img]

多謝兩位,初步決定讀一年pre Alevel+2年 Alevel,因為發覺好多學校話佢入Y10係超齡,但奇怪佢只係喺香港 ...
because in England, students go to primary school when they are 4 years old. start year 1 when they are 5. but in HK, children start year 1 when they are 7, so children in England start school 2 years earlier than HK

DoReMi媽媽 發表於 17-7-31 01:19
因為英國入學年齡係比香港早一年,所以香港學生如喺香港讀完F2, 如英國學校執着學生年齡,而學生成績又可以 ...

原來係咁,唔該晒

cissie 發表於 17-7-31 07:08
because in England, students go to primary school when they are 4 years old. start year 1 when they  ...

Oic
Thank you

醒目開學勳章

cissie 發表於 17-7-31 07:08
because in England, students go to primary school when they are 4 years old. start year 1 when they  ...
如果我冇記錯,香港小一係6歲,同英國學制應該係差一歲
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題