用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港旅 vs 銀禧 vs 聖芳濟 (大角咀)
樓主: BB成長期
go

港旅 vs 銀禧 vs 聖芳濟 (大角咀) [複製鏈接]

cecichan 發表於 17-7-28 13:57

銀禧今年不是有1個學生有7科5**1科5* 嗎?我見 ...
學校水平, 唔係只計個別學生, 係計整體學生

QC之所以出名, 唔只係因為佢有狀元, 仲要係因為佢全校學生平均成績係全港男校名第一/二名

旅港上年整體4+同主科4+既表現, 已經超越華英同迦密. 如果今年仲保持到, 應該會變得更難入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-28 14:05
學校水平, 唔係只計個別學生, 係計整體學生

QC之所以出名, 唔只係因為佢有狀元, 仲要係因為佢全校學生平均 ...
我也覺得這幾間band 1中學很不錯。數月前比較過這三間中學於2016年DSE必收科(4級或以上)成績,引證了hkpapa852的說法。雖然旅港於名氣上不及華英和迦密,但DSE成績越來越好(2017年稍遜),校風好,學校生活應該很愉快(從簡介會感受到)。

今年升中派位,小女的小學有約八位被派往旅港,派往華英和迦密各一,有趣的是,被派往旅港的都是名次較高的學生。雖然學術成績是緊要,但愉快的校園生活同樣重要,如果晤係點樣捱六年呢?

HappyKookaburra 發表於 17-7-28 14:34
我也覺得這幾間band 1中學很不錯。數月前比較過這三間中學於2016年DSE必收科(4級或以上)成績,引證了hkpa ...
係喎, 旅港今年已公佈咗部份DSE成績, 4+平均較上年低咗.

唔知華英同迦密今年如何呢? 又要等佢地出校務報告先知了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cecichan 發表於 17-7-28 13:57

銀禧今年不是有1個學生有7科5**1科5* 嗎?我見 ...
我習慣睇33222率同入U率, 因為最叻果個一定唔會係我小朋友。

整體既33222多年來一直都係旅港較好, 旅港成績已經貼近迦密了。當然, 銀禧都好好。你講得啱, 一定要去參觀, 我參觀咗迦、旅、銀、邱, 真係間間風格都唔一樣, 各有特色的。

其實如果唔會放棄九龍城位既咁直接旅港銀禧送自行咪得囉,唔雖要考慮聖芳濟,不過唔好介意而家都仲係暑假,其實仲有大把空間去部署,不如睇多幾間唔同既學校簡介會,唔係仲好咩.....

Bubu0526 發表於 17-7-28 15:00
其實如果唔會放棄九龍城位既咁直接旅港銀禧送自行咪得囉,唔雖要考慮聖芳濟,不過唔好介意而家都仲係暑假, ...
但係聖芳濟又好又近屋企, 最緊要係自行唔揀就得返甲一, 點都係自行機會大過甲一。聖芳濟同銀禧成績比較, 又邊個好呢?

little_yolky 發表於 17-7-28 15:07
但係聖芳濟又好又近屋企, 最緊要係自行唔揀就得返甲一, 點都係自行機會大過甲一。聖芳濟同銀禧成績比較, 又 ...
銀禧一直無公佈過DSE成績詳情, 上年亦只有提過最佳3科既是4+率, 其中一科係主科數學, 4+係72.7%-85.7%之間

聖芳濟上年4主科DSE 4+成績為: ~32%/~54%/~68%/~42%, 主科平均4+為 ~49%, 屬B1C水平

以數學科比較, 銀禧應好D, 但整體如何就唔清楚了

聖芳濟今年DSE 4主科4+為: ~40%/~53%/~65%/~39%, 平均51.5%, 主要係中文科進步, 其餘科反而差咗

如果女仔, 不如諗埋九真, 今年主科4+, 同聖芳濟差唔多.

九真主科4+: ~54%/~48%/~49%/~54%, 平均 51.25%

BB成長期 發表於 17-7-28 13:01
回覆 ParcoBabyBaby 的帖子

阿仔讀九龍城區私校, 家住油尖旺.
問題是, 自行及抽獎 (可任何的2個志願).    如好彩的甲及抽獎 (可任何的2個志願)中了, 根本不同再在下一部抽.

最尾果句唔係好明白。如好彩的甲及抽獎 (可任何的2個志願)中了, 根本不同再在下一部抽.
自行/甲部中左都無人會通知你,依然要填抽獎。到派彩時亦不會知道到底自行/甲部/乙部中獎

HappyKookaburra 發表於 17-7-28 14:34
我也覺得這幾間band 1中學很不錯。數月前比較過這三間中學於2016年DSE必收科(4級或以上)成績,引證了hkpa ...
有趣的是,被派往旅港的都是名次較高的學生。

因為夠膽選旅港的成績一定好先敢入旅港,成績無咁標青的會選次一級的BAND1學校好正常!

幾年前又識另一個MAMA, 他兒子是BAND 1, 直屬. 他自行 (只填一間), 甲部大抽奬(只填一間), 地區大抽獎都填第一..........因為他只想住哪一間.   他說同屆有人選自一及二及甲部大抽奬(填兩間), 最後入不到最心儀的一間.

我仔今年就係自/甲/乙都係同一間,好彩中左 ^_^

little_yolky    發表於 17-7-28 16:27

ParcoBabyBaby 發表於 17-7-28 15:57

因為夠膽選旅港的成績一定好先敢入旅港,成績無咁標青的會選 ...
我的意思是雖然華英和迦密的名氣較旅港高,但我校名次較高的學生反而傾向並獲派旅港,這是我覺得有趣的地方。

ParcoBabyBaby 發表於 17-7-28 15:57

因為夠膽選旅港的成績一定好先敢入旅港,成績無咁標青的會選 ...
都唔係既, 依家D媽咪好勇, 只要係B1, 唔理頭中尾, 都會揀最叻既學校。我估, 入咁多高名次既, 可能有好多係自行入。

HappyKookaburra 發表於 17-7-28 16:26
我的意思是雖然華英和迦密的名氣較旅港高,但我校名次較高的學生反而傾向並獲派旅港,這是我覺得有趣的地方 ...

会吾会系名次较高选旅港自行巳收,名次后的选华英迦密是派位入呢

瑩希媽媽 發表於 17-7-28 16:36
会吾会系名次较高选旅港自行巳收,名次后的选华英迦密是派位入呢
這是無從稽考!三間都是好學校,但風格是有所不同,真是要去簡介會和尊重你小朋友的意願啊!

HappyKookaburra 發表於 17-7-28 16:43
這是無從稽考!三間都是好學校,但風格是有所不同,真是要去簡介會和尊重你小朋友的意願啊!
...
雖然話讀既係小朋友, 但係佢哋有時考慮未免欠周詳。

參觀完區內幾間學校, 我問阿女最鐘意邊間呀? 佢話:A校。我問點解呀? 佢答:因為佢最叻成績最好。然後我話B校都唔錯, 程度幾合適, 你哋學校年年入幾個架。佢又話唔鐘意, 咁我問點解啦, 佢居然話:個圖書館好細, 而且坐車好遠。佢哋有時真係憑感覺, 好似搵對象咁架咋, 唔多科學架。

HappyKookaburra 發表於 17-7-28 16:43
...
好似..... 以前D前輩話, 派位結果張嘢有D字仔..... 如見到"DP"兩個字, 就代表係自行收咗...... 唔知依家仲有冇呢?

回覆 hkpapa852 的帖子

聽說旅港比華英谷好多。

BB成長期 發表於 17-7-27 13:36
男仔選校

校網不同, 有些人說油尖旺一定選九華先, 聖芳濟 (大角咀)是次選
YTM
‹ 上一主題|下一主題