用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學 vs 聖家書院
樓主: kimberlybaby
go

培道中學 vs 聖家書院 [複製鏈接]

我都好喜歡培道,如校風、校舍,不太介意她是中中,但小女正在名津讀小四,有b1 中學,如果我谷她,她可勉勉強強上中學部,但我覺得她是b2生,就算比我谷她上中學部,最後中學生活都唔會好過,自信心更加差,所以我諗緊我應唔應該放棄中學部,讓她考培道

wsl05 發表於 17-7-29 15:56
我都好喜歡培道,如校風、校舍,不太介意她是中中,但小女正在名津讀小四,有b1 中學,如果我谷她,她可勉 ...

"培道"的確是一所極受Band2a女孩子歡迎的中學,我校今年B2a女生多情願入"培道"也不選擇"九真",個人也認為"九真"之學術水平係比"培道"好,但是,你都知選擇合適孩子的學校才是最好的嘛!雖然,"培道"的初中和高中的教學模式中不是在三班英文班裡使用"全英語語景",或許會與jm的意願有所出入,但是,首先學校係有在其校網內清楚說明她們的三班英文班係以甚麼形式教學,高中亦有此少科目係以中文書中文教學,但我相信培道的數理科科目係以"英教附加中文解釋","英卷考試","DSE英文應試",若然想知道當中的(("含真量"))有幾高,建議你務必要去探探她們的""簡介會""呢!不過,我認為""培道""係不斷成長的"""B2a兼三班英文班"""的中學呢!希望他朝一日可以真正擁有三班全開英文班的實力女中學啦!但雖如此,"培道"有她的變陣教學法,即英文班中有科目中文書中文教之課程,為的是學習差異者們,但是這些人並非想像中那麼多呢!因為一所中學能夠開得三班英文班,當中就有85%或以上一定多的程度學生屬於全港TopTop40%的學生人馬呢!故,學校的"""政策行為""",並不代表學生"""實際擁有"""的真正實力呢!這亦証明到"培道"每年DSE仍然有好表現呢!

YmOra 發表於 17-7-29 22:39
"培道"的確是一所極受Band2a女孩子歡迎的中學,我校今年B2a女生多情願入"培道"也不選擇"九真",個人也認為" ...

我理解係3班英文班中各有85%係全港40%,並非全校係85%,另外,家長亦要留意全港40%亦未必係平均分佈於坊間既B1A,1B,1C 和2A ~~~

回覆樓主:

查實小女都有b1直資中學,但上到機會吾多,所以諗第二間

mcl203 發表於 17-7-30 10:42
我理解係3班英文班中各有85%係全港40%,並非全校係85%,另外,家長亦要留意全港40%亦未必係平均分佈於坊間 ...
是的, 理論上, 那85%可以全部是全港34%-40%的B2A學生而沒有B1學生的可能性。所以响相似條件下, 點解好多人會揀九真而放棄培道。至於聖家同培道, 明顯學術水平有出入, 要JM自己衡量哪間較適合自己女兒。

請問培道谷嗎? 多功課或測驗,考試嗎?

astro41 發表於 17-8-9 17:54
請問培道谷嗎? 多功課或測驗,考試嗎?
轉咗新校長, 聽聞係進取咗好多。

培道中學是否收番培小畢業學生?

BBBQ 發表於 17-9-5 21:43
培道中學是否收番培小畢業學生?

"培道"預留21個"保留位"予培小.

參考資料:在文件中"頁4"內有顯示,請留意文件之右上角的頁碼.
http://www.ktsps.edu.hk/7/KL3_KLCITY.pdf

想問下B1尾在自行第二選培道是否太低太保守呢?我女黃大仙區程2之後老師評估為B1中尾,
第一已經入左表協和,阿女超喜歡培道,因為校舍靚,
但中中我仲諗緊。

YmOra 發表於 17-7-26 23:29
若然孩子係Band1生,才出現想選"培道"吖還是"聖家"呢?!
若然不是,是Band2生,就應該選擇"培道"較為合適呢!

同意

YmOra 發表於 17-7-29 22:39
"培道"的確是一所極受Band2a女孩子歡迎的中學,我校今年B2a女生多情願入"培道"也不選擇"九真",個人也認為" ...

多謝分享,難得!

已經分享了出去,「合適」二字比任何東西也來得重要!

WINGYINMON 發表於 18-1-9 12:50
想問下B1尾在自行第二選培道是否太低太保守呢?我女黃大仙區程2之後老師評估為B1中尾,
第一已經入左表協和 ...
我只講意見, 但我係校友, 會有bias, 你揀啱聽既部份聽好了。
1. 黃大仙區B1位唔多夠, 大抽奬有機會入唔到B1。
2. B1中-尾入協和並非穩操勝券, 自行唔得都要入大抽獎。
3. 阿女好鐘意培道。
4. 阿女係B1中-尾, 面試無甩漏, 自行入到培道機會唔細。
5. 想一想, 黃大仙隨了協和, 還有哪些心儀B1中學, 又呢D B1中學DSE成績跟培道相差有幾多? 軟實力又相差有幾多?
6. 按道理, 阿女應該入到培道英文班, 如果入唔到, 即是阿女讀其他B1英中係唔多適合。

入了培道, 阿女唔會只單單覺得校舎靚咁簡單了, 仲有好多優點。不過, 如果真心想入英中, 甚至協和, 真是要諗清楚, 因為自行OK, 就無得試大抽奬了。

little_yolky 發表於 18-1-9 13:21
我只講意見, 但我係校友, 會有bias, 你揀啱聽既部份聽好了。
1. 黃大仙區B1位唔多夠, 大抽奬有機會入唔到B1 ...
培道校舍好靚但真係唔多like佢夏天件白旗袍
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 18-1-9 13:28
培道校舍好靚但真係唔多like佢夏天件白旗袍
唔好話你, 我係校友都咁話。去到高中就好D了, 適應咗。不過, 依家低年班F1-2係正常白色裙, 高年班至係白長衫。不過, 我最憎反而係冬天件藍長衫, 隻色好核突。

回覆 little_yolky 的帖子

你系校友 可以講一下老師 和 學習氣氛?考試是用英文卷嗎?英書中文教考DES有沒有影響?
我就是怕派得不好才找來打底﹐如果培道唔收我大抽獎會第一填德愛,
其他沒有心水了

WINGYINMON 發表於 18-1-9 16:34
回覆 little_yolky 的帖子
我係好久遠既校友。

我當年沒有英文班, 不過, 初中英文班英文授課既科當然係用英文答。DSE最大問題我本人覺得係數理科較弱(千年以來都係咁), 不過中文同史地就好好。相比較B1C學校, 英文成績都係差, 不過相比較B2學校, 就唔駛比較了, 因為佢應該好過所有B2學校。如果你自行入咗培道, 你覺得OK就好。

老師係好好的, 呢個應該係學校氣氛既問題, 你睇下EK成日有JM講以前老師既壞話, 我剩係諗到一個衰老師就知。學習氣氛我當年係無的, 但現在好咗好多, 因為轉咗校長, 上一任校長同現任校長都好積極改善學生學習風氣, 尤其現任, 小朋友谷得至好。不過如果小朋友係B1生, 入到去唔會辛苦的, 只怕係B2尾生入咗, 就真係會辛苦。

我女現讀培道中四, 以我所知理科是英書英教(只偶爾少量中文輔助) 英文卷。

little_yolky 發表於 18-1-9 16:41
我係好久遠既校友。

我當年沒有英文班, 不過, 初中英文班英文授課既科當然係用英文答。DSE最大問 ...
我自己很喜歡培道中學, 希望小女將來在那裡升中, (她現在才2年級).

想請問培道中學偏向收哪種女生? 例如, 學哪種樂器, 或課外活動等, 謝謝!

‹ 上一主題|下一主題