用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網叩門失敗區(emoji)
樓主: HPAA
go

12 網叩門失敗區(emoji) [複製鏈接]

回覆 HK-MAN 的帖子

而家去報名,例如玫瑰崗相对易入

回覆 chanti 的帖子

咁你朋友小朋友好叻好勁!12網一線都爭到一席位!叻!😘

siukitty 發表於 17-7-27 12:02

而家去報名,例如玫瑰崗相对易入
應付到玫小學費,上年就搵咗backup啦...

上年未知派到咁差,但我只是建議如果樓主覺得很難接受嘉小,便考慮俾錢讀一年私小再轉校!

我相信係度出post都是真心想提出意見俾樓主,至於是否合適,
便交由樓主了!希望你不要太擔心!

回覆樓主

樓主同我填表次序類似,我都係乙二放寶血,六定係七放嘉道理。其實都知乙二到乙五填嚟無用,但因為嘉道理係我安全線,知佢放六都唔驚唔中,因此咁填。最後係幸運中第一志願。

我囡囡幼稚園同班好友係印度人,粵語pth都好勁,寫中文都好好。佢係入嘉道理。佢媽咪話佢有friend嘅女讀呢間(當然都係印度人),佢覺得好好。我覺得樓主唔洗太擔心英文口音問題,即管係名英小,都係香港老師教英文居多,嘉道理都有個英文環境,同埋南亞裔考中學都係要南亞裔學生多嘅中學,唔鍾意band1果啲,本地人始終有優勢。

siukitty 發表於 17-7-27 13:16

上年未知派到咁差,但我只是建議如果樓主覺得很難接受嘉小,便考慮俾錢讀一年私小再轉 ...
香港小一派位制度, 基本上係統一派位結果公佈前, 有能力既家長都搵定Backup.

搵唔到係一回事, 唔去搵係另一回事, 但千萬不要高估自己既運氣.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題