用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網叩門失敗區(emoji)
樓主: HPAA
go

12 網叩門失敗區(emoji) [複製鏈接]

HPAA 發表於 17-7-26 20:41
但連interview機會都冇,點表現…

上年聖雅各首200名入表都有得見,今年轉咗?
上年,灣仔區我入表叩六間學校,四間有得見,最後其中一間冇去,扣入兩間⋯⋯所以如果你想喺灣仔區插班或者升中入間Band 1 中學,恕我直言,你心中嘅中上成績可能未夠,要繼續加把勁。

回覆 HPAA 的帖子

聖彼得好難入!11網有聖公會學校,開左學或者小二試下插班。有冇直資可以去試?學费平過私小

siukitty 發表於 17-7-26 22:01
回覆 HK-MAN 的帖子

我估津校人手有限,未必每位小朋友都有得in
咁即係冇backup就死得啦...

hha 發表於 17-7-26 22:20
上年聖雅各首200名入表都有得見,今年轉咗?
上年,灣仔區我入表叩六間學校,四間有得見,最後其中一間冇 ...

得聖雅各,寶血同11網聖彼得3間有得in...但都冇2nd in

回覆樓主:

你地講嘅保守排位係咪放寶血,李賜豪乙一?
但如果本身編號排得後,其實都會中寶…對嗎?
所以编號都係重要關鍵,但派位前都唔會知自己編號前定後…

回覆樓主:

寶血,李賜豪都多咗人放乙一,咁其實12網都好似冇保險線…
雲官會唔會係?但又冇乜人講…

HPAA 發表於 17-7-26 23:35
寶血,李賜豪都多咗人放乙一,咁其實12網都好似冇保險線…
雲官會唔會係?但又冇乜人講…
...

睇自行結果,雲官似乎係12區最唔受歡迎嘅一間

mba34567 發表於 17-7-26 23:54
睇自行結果,雲官似乎係12區最唔受歡迎嘅一間

成日見12網話有5寶,我以為係:
兩間佛教,李陞,嘉道理同保良局
咁雲官都係咪有6寶?

如果呢6間排先後,你地會點排呢?

siukitty 發表於 17-7-26 22:24
回覆 HPAA 的帖子

聖彼得好難入!11網有聖公會學校,開左學或者小二試下插班。有冇直資可以去試?學费平過 ...

港島直資學費最平好似係漢華,但個人覺得又唔係特別好,所以冇考慮
其餘直資學費都好似過3萬

HPAA 發表於 17-7-27 00:15
港島直資學費最平好似係漢華,但個人覺得又唔係特別好,所以冇考慮
...

不如試吓問蘇淅仲有冇位,程度高派位好,學費相對又唔貴,係校舍較舊

醒目開學勳章 王國長老

HPAA 發表於 17-7-27 00:15
...

港同26200一年咋

醒目開學勳章 王國長老

HPAA 發表於 17-7-26 23:32
所以编號都係重要 ...

個人建議
勁保守:寶血、李賜豪乙一
搏一野:超心儀乙一,乙二寶血/李賜豪(搏果小小機會),乙三擺間想叩門嘅例如軒上下,乙四黃焯菴 (乙四要包入,咁多間我會揀黃焯菴,反正黃乙三乙四都會入,乙三攝間軒上下,起碼擺過頭三增加叩門機會)

醒目開學勳章 王國長老

HPAA 發表於 17-7-26 23:32
所以编號都係重要 ...

唔係全對。
就算號碼幾衰,只要有位都會收。例如:寶血大抽獎有34個位,一定係俾晒乙一候選人先。再俾乙二候選人。
如果只有30人擺寶血做乙一,你係其中一個。就算你係全港隨機號碼最尾果個,都一定要收你。剩返4個位至輪到乙二候選人(睇邊個號碼前)

Charlotte_mom 發表於 17-7-27 10:39
唔係全對。
就算號碼幾衰,只要有位都會收。例如:寶血大抽獎有34個位,一定係俾晒乙一候選人先。再俾乙二 ...

係、無back up 真係放寶血/李第一、第二放黃係至安全、無唸過今年爆冷乙二聖F 都有人派到

Charlotte_mom 發表於 17-7-27 10:34
個人建議
勁保守:寶血、李賜豪乙一
搏一野:超心儀乙一,乙二寶血/李賜豪(搏果小小機會),乙三擺間想叩 ...

呢個算係過於保守了。除非完全冇backup,waiting都全無,而且自己實力叩二三線都無望,先至咁選吧?12區咁多好學校,點都要擺間去乙一啦。問題係幾乎所有人都會擺寶血,李賜豪乙二,所以如果隨機號差,大機會去尾幾間。

回覆 HPAA 的帖子

如果樓主你好接受唔到嘉小,就俾阿仔去直私,一年後再插班津校,你一個兒子?仲有冇細佬妹?

mba34567 發表於 17-7-27 11:40
呢個算係過於保守了。除非完全冇backup,waiting都全無,而且自己實力叩二三線都無望,先至咁選吧?12區咁 ...
完全冇backup既話其實要一早去認識定啲冷門學校,看看邊一間是自己可以接受的,放在乙3,4...

siukitty 發表於 17-7-27 11:43
回覆 HPAA 的帖子

如果樓主你好接受唔到嘉小,就俾阿仔去直私,一年後再插班津校,你一個兒子?仲有冇細佬 ...
佢直私有offer咩??還是而家去報名呀??

mba34567 發表於 17-7-27 11:40
呢個算係過於保守了。除非完全冇backup,waiting都全無,而且自己實力叩二三線都無望,先至咁選吧?12區咁 ...

我朋友就係乙一入二線了、全無back up因無考過任何直私、因有2個細既跟尾。佢手持二線去扣2間一線、吾係111都扣入左佢話好過手持三線又無back up 去扣十幾間、個心情都吾同d、扣吾到佢亦都無所謂。

chanti 發表於 17-7-27 11:52
我朋友就係乙一入二線了、全無back up因無考過任何直私、因有2個細既跟尾。佢手持二線去扣2間一線、吾係11 ...
聰明!
‹ 上一主題|下一主題