用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 求英文書介紹(emoji)(emoji)
go

求英文書介紹(emoji)(emoji) [複製鏈接]

求英文書介紹 (小一) 謝謝!
   12    0    0    1

candy_1028 發表於 17-7-25 19:16

I can read level 2 3
Nate the great

有以下比較中性的
1.magic tree house
2. A-z mystery
3.  Nate the great
4. Captain underpants
5. Magic school bus

回覆樓主

stink
Judy Moody

Geronimo Stilton, 有中文版有英文版

karorulee 發表於 17-8-19 17:06

小朋友百看不厭

醒目開學勳章

Mr Men Little Misses D 書.

BTW, 每當有人開TOPIC 救小一英文書建議時, 各jm 就suggest Harry Potter, Geronimo Stilton, Magic Tree House 等. 當我時時鼓勵小兒看書, 而小兒都已四年級都未睇到E D 書, 我真係有D HURT.

As a friendly reminder, one man's meat is another man's poison. 要自己scrutinize, and get what really meets your needs.

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 17-9-12 10:56
Mr Men Little Misses D 書.
見你成日買書以為令公子睇唔少
正如有網友推介金庸、修煉甚至乎原版西遊記同紅樓夢畀初小生,我仔有耐都未睇到,人比人比死人,無謂比較啦。

醒目開學勳章

bobbob 發表於 17-9-12 12:12
見你成日買書以為令公子睇唔少
正如有網友推介金庸、修煉甚至乎原版西遊記同紅樓夢畀初小生,我仔 ...
書真係睇唔少. 其實E + 佢有睇英文GERONIMO STILTON, 但我試睇過. 我睇嗰本有MENTION "HERCULE POIROT". 吓, 我唔相信初小會知E 個係咩人兄囉. 我相信, 以我小兒現在的英文standard, 字就可能識一大半, 但夾埋D 字未必明.
中文書致愛係大偵探福e 摩C, 我E 經大手入貨. 我好似係公共圗書館揾唔到, 無得借.

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 17-9-14 15:02
書真係睇唔少. 其實E + 佢有睇英文GERONIMO STILTON, 但我試睇過. 我睇嗰本有MENTION "HERCULE POIROT". 吓 ...
我唔expect個仔明得晒所有書,總之佢有興趣又知個故事講乜就得。
我喺圖書館都搵唔到大偵探福爾摩斯,唯有響書展買平啲,但阿仔睇咗啲又開始無興趣,而家喺圖書館借咗幾本少年偵探CSI佢反而有興趣睇,仲唔使嘥錢買。

醒目開學勳章

bobbob 發表於 17-9-15 11:54
我唔expect個仔明得晒所有書,總之佢有興趣又知個故事講乜就得。
我喺圖書館都搵唔到大偵探福爾摩斯,唯有 ...
我E 前係經常買書GE. 大部我買的童書我有睇吓先, 睇吓啱唔啱小兒睇. 但發現啱佢睇, 佢未必想睇, 所以我E + 收斂咗好多.

bobbob 發表於 17-9-15 11:54
我喺圖書館都搵唔到大偵探福爾摩斯,唯有 ...

我仔都係大愛csi 少年偵探,今個暑假係圖書館借左二十幾本來睇

karorulee 發表於 17-8-19 17:06

我仔有睇中和英文版, 好鍾意

小一可以看Arnold Nobel的書,例如Frog and Toads are Friends, Mouse Soup, Owl at Home。

另Little Bear系列,作者是Else Holmelund Minarik也是不錯。

回覆 PY-Sing 的帖子

如果你兒子未開始看chapter books,我提議你由Magic Tree House 開始,最好借埋audio CD,雙管齊下。小朋友由picture books轉chapter books有一段適應期,我識好幾個小朋友也是這方法成功踏上chapter books之路。小四看Magic Tree House系列是可以應付的,真係冇時間,就在今年暑假開始吧。

lui 發表於 17-7-26 10:43
有以下比較中性的
1.magic tree house
2. A-z mystery

Thanks for sharing!

我個女升小一喜歡貓狗。她愛聽我讀 Pugly Bakes a Cake (Pugly) by Pamela Butchart。系列有3本。黑白,多圖,過渡chapter books 不錯。另外Dog Man、Branches 系列的Missy's 她也喜歡,可自己看。

‹ 上一主題|下一主題