用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Mbot、Scratch,初小學會不會早咗啲?
go

Mbot、Scratch,初小學會不會早咗啲? [複製鏈接]

啲初小生識得幾多數學、邏輯概念呀!

4    0    0    0

醒目開學勳章

ppmmbb 發表於 17-7-25 15:20
scratch只需好簡單drag n drop就可以好輕易咁寫到啲interactive script,我仔初小自學,已經可以寫到啲簡單coding控制部mbot車仔

bobbob 發表於 17-7-25 16:14
scratch只需好簡單drag n drop就可以好輕易咁寫到啲interactive script,我仔初小自學,已經可以寫到啲簡單 ...
好叻喎,請教一下,點樣可以自學呢?

醒目開學勳章

jo10 發表於 17-8-29 14:45
好叻喎,請教一下,點樣可以自學呢?
youtube有好多mbot同scratch教學,英普粵都有,另外台灣都出唔少書教

https://scratch.mit.edu/ 有example教。

我細女升小三,今個暑假跟屋村青少年中心學scratch,都好易上手。

回覆樓主:

網上講中小學合玩,玩下冇妨 ,可能有益。。。

咁如果想報course學,有冇邊度介紹?我吾知邊度有得學?thx

同埋部mbot喺邊度買平d呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

jo10 發表於 17-8-30 08:46
同埋部mbot喺邊度買平d呀?
書展買應該會平d,再唔係直接上代理度買佢地有教材賣同free course
聽講有TB版,不過c6話唔敢試

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ppmmbb 發表於 17-7-25 15:20
其實,我怕你太大先學,孩子覺得無聊...Scratch本身係俾小朋友學編程而置嘅

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

都未必,之前去丘佐榮中學開放日,同學仔響電腦室介紹既,都係用scratch嚟寫程式。當然,佢哋已經係好advance,用scratch寫game......

回覆樓主

真心請教,咁早學電腦有咩好處?

醒目開學勳章 貢獻勳章

myfanwy 發表於 17-8-30 10:21
真心請教,咁早學電腦有咩好處?
一個媒體,去創作、設計、訓練解難能力、組織能力 等等
恐龍家

醒目開學勳章

小曳人 發表於 17-8-30 09:46
書展買應該會平d,再唔係直接上代理度買佢地有教材賣同free course
聽講有TB版,不過c6話唔敢試
書展賣啲parts bundle平少少,但都唔平,閒閒地一袋仔嘢都過千。我問過個free course唔係教programming,淨係教點砌架車仔咋

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 bobbob 的帖子

我地嗰部係前年書展買架,basic package
堂,好似無上,scratch 本身好簡單,好易明白,佢有本書,買埋跟住玩就得
真係要學scratch,HK有,我地响荔枝角上過個trial class,但唔記得details
阿仔係跟CTY 網上課程學嘅,印象中一上就係advance,skip咗basic,因為跟mbot書仔學叻basic喇

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題