用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔Band2位
go

灣仔Band2位 [複製鏈接]

想請教各位高人, 灣仔 Band2 位是否足夠? 應該點排? 應該採取咩strategy? 保守還是進取?
阿仔成績每況愈下, 而家已是band 2c。

麻煩各位俾意見。
   0    0    0    0

回覆樓主:

聖公會鄧肇堅中學
佛教黃鳳翎中學
何東中學
玫瑰崗學校
鄧肇堅維多利亞官立中學
香港鄧鏡波書院

我會進取一點

灣仔區的B2位較B1小。

佛教黃鳳翎中學
維官
鄧鏡波
玫瑰崗(應該是B3)

我囡都係灣仔小學(四年前)是b2生,班主任建議我囡採取較進取的排位,將2、3的中中排後,將4位英中排第二。否則必入第二位中中。最終,我囡排咗第一志願。因為灣仔唔夠足夠學位,所以會向東區借其實東區都有D不錯的B2選擇。例如:慈幼(佢好似有語文微調)。我囡有師弟(應該是B2) 派咗入去慈幼人仲入咗英文班)
而且你囝囝仲有呈分試,比佢有足夠休息,預備來年的挑戰。

gigilovesnoopy 發表於 17-7-25 22:13
灣仔區的B2位較B1小。

佛教黃鳳翎中學

灣仔係唔夠B2位俾B2生,但灣仔係B1位非常充裕既區,再加直聯小學因素,係有好多B2生上移至B1中學,所以B2生應可以穩入B2中學~

cmir 發表於 17-7-25 09:34
想請教各位高人, 灣仔 Band2 位是否足夠? 應該點排? 應該採取咩strategy? 保守還是進取?
阿仔成績每況愈下 ...

先試下考中華基金,評估吓自己小朋友勢力,再考慮下自行/統一既策略~

回覆 mcl203 的帖子

Thanks for your reply, please check PM
‹ 上一主題|下一主題