用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 小朋友成績很差。中英數常都唔得。如何幫她? ...
go

小一 小朋友成績很差。中英數常都唔得。如何幫她? [複製鏈接]

kelly6688 發表於 17-7-24 18:06
回覆 babywoman 的帖子

謝謝您寶貴經驗, 因我要返工.所以之前都系俾她去功課班,但是她很怕個補習老師. 成 ...
你小朋友間學校好勁的嗎? 如果小朋友自己唔自律, 就唔好讀間咁chur的了, 點解第二學期已考第四次試咁多? 到底一年考幾多次試的? 小朋友跟唔上, 學校又chur, 我都唔想讀了。

bobbob 發表於 17-7-25 11:01
係咪上下學期各2次考試,咁第2學期嘅第2次試咪成年幾第4次囉
所以要睇睇學校chur唔chur, 如果一年四考又有測驗又有默書, 再加上功課多, 真係唔得了。因為一年班要估題目, 即係無讀題, 有好多學校一年班都有讀題的, 如果樓主小朋友學校要求高, 但小朋友未ready好, 長遠係會繼續惡化落去。我哋學校到二年級上學期都仲有讀題。

小朋友情況唔單止係學習懂唔懂的問題, 直頭係唔想學, 呢個係重點, 小朋友唔想學, 有幾好補習都無用。樓主一定要辛苦D, 趁暑假無測考壓力, 一齊睇多D圖書, 佢愛看圖, 就讀繪本, 佢喜歡的題目, 只好由最基本開始了。oxford reading tree都好大張圖, 低level的每頁也只有一兩句, 要由淺入深。只好首先提升返個興趣, 減底厭惡, 然後有系統地逐科KO。每晚講一個廿四孝故事, 或西遊記一回, 積埋一個暑假50日, 都睇好多書了。寫錯字可以提一提佢, 因為中文字好多時有字符聲符, 有時寫錯咗會唔合理, 好似阿女成日寫個「春」字寫咗目字部, 咁提一提佢春天係季節日子, 同對眼無關, 提一提, 佢就記住了。

Yanamami 發表於 17-7-25 11:52
我同意……楼主应該带仔去check下先,求个安心~係既話,要專人教点做,唔係既話,起碼撇除SEN, 再揾方法教 ...
另外, 仲要指出, 樓主所謂既「唔得」有幾唔得, 有人95分都覺得唔得, 阿細合格就已經覺得自己好得。

王家爸爸    發表於 17-8-12 20:12

babywoman 發表於 17-8-2 20:15
回覆 kelly6688 的帖子

小一學phonics ,學咗大半年,一對一,仔覺悶,停咗。
我以前的英文老師 <=====  呢位老師都好資深喎。
‹ 上一主題|下一主題