用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東方不敗- 女拔萃
樓主: Gaehwiler
go

東方不敗- 女拔萃   [複製鏈接]

beagoodman 發表於 17-7-25 17:51
我請人時,academic 方面係睇最高學歷,仲睇中小學?唔係掛!

你講既係事實,但件事唔係咁睇。

有工作上既前輩講起,睇返轉頭,在最高學歷甚至專業資格以外,個人成功唔成功,講緊既能力同態度,其實係幼稚園已經開始教既野。

retriever 發表於 17-7-26 08:29

有工作上既前輩講起,睇返轉頭,在最高學歷甚至專業資格以外,個人成功 ...

城中所謂magic.circle.law.firm,.係由邊間小學開始。佢地要睇20年track record. 好似靚港姐冠軍麥小姐禁,女拔小,女拔中,劍橋大,interview 數次無問題當然有offer. 請依D人做Professional, track record.好, compliance risk 低。。商界當然唔係依一套。

honick 發表於 17-7-26 00:21
唔好介意、我唔係太相信。

莫講話你,我無親自用自己對眼見過也不相信。娛樂界有位杜澤先生,也昰位醒目男拔仔。他的經歷很豐富,大起大跌。當年男拔是派位的。所以比較參次。

Gaehwiler 發表於 17-7-26 08:41
城中所謂magic.circle.law.firm,.係由邊間小學開始。佢地要睇20年track record. 好似靚港姐冠軍麥小姐禁, ...

我唔係咁藍血講呢D。

係成功除ON PAPER 果D 資歷,有 D SKILLSET 幼稚園時已經教左你,中小學加強,大學前呢D 基本野已大局已定。

作為一位女兒既爸爸, 每次見到呢D討論, 都覺得好好笑....

什麼日後是否Professional, 夠唔夠Smart...... sorry, I don't care

可能我比較傳統, 我只求女兒日後嫁得好, that's all.

poonseelai    發表於 17-7-26 13:28
2jkidsfather    發表於 17-7-26 12:46
hppa    發表於 17-7-26 12:21
Jane1983    發表於 17-7-26 11:00
starrymama    發表於 17-7-26 10:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

城中所謂magic.circle.law.firm,.係由邊間小學開始。佢地要睇20年track record. 好似靚港姐冠軍麥小姐禁, ...

忍唔住要覆一覆tim, 我在你所謂既magic circle做lawyer架, 但係我小學讀新界平民學校喎. 如果間大學夠照, 冇人理你中小學架. 其實你係咪我同行呀? Haha

beagoodman 發表於 17-7-25 17:51
我請人時,academic 方面係睇最高學歷,仲睇中小學?唔係掛!
这原本也是我的想法。

但最近听国内同事讲,一些公司聘请员工的看法已有所改变。

从前如果那个申请人有硕士,就着重看他的硕士是从哪一间学校拿的,也不大看重他的本科学历。

但现实是很多人本科大学平平,只靠在大学里考高分,之后被著名学校的硕士课程取录,最后拿了个名牌大学硕士,但其实学术根基和学习态度很平凡,名不符实。

所以现在有些公司反而这重看本科大学的资历,觉得要进好的本科其实是更困难,起码高考成绩要非常理想。

说不定,以后会进一步,反而更着重要看中学来看一个人的学习基础和背景。

回覆 mimi613 的帖子

Hi there!!同行wor, but not working in magic circle firm. 小學村校即中學啦!From my experience, some local partners 會望吓which 中學you're coming from (gui lo partners wouldn't care), but really no one cares which 小學you're coming from as I believe no one would put the name of their 小學 in the CV anyway.

樓上話要睇20年track record誇了
識人小學村校大個做醫生,前提中學入倒傳統或至少地區名校.

回覆 SarahGil 的帖子

Hello! 我中學係新界地區比較好既學校 :) 老實, 我依家請junior都會望下中學架, 得個知字咯 haha

回覆 DD仔 的帖子

當然as a fresh grad 大學成績是最睇重的, 往後都是有嘸relevant experience.

mimi613 發表於 17-7-26 09:39
忍唔住要覆一覆tim, 我在你所謂既magic circle做lawyer架, 但係我小學讀新界平民學校喎. 如果間大學夠照,  ...

禁你真係好叻女好叻女好叻女(3次)。超凡超凡。敬佩敬佩!

hkpapa852 發表於 17-7-26 09:09
作為一位女兒既爸爸, 每次見到呢D討論, 都覺得好好笑....

什麼日後是否Professional, 夠唔夠Smart......  ...

對! 對! 對! 閣下女兒是否甘比, (一笑置之)

Gaehwiler 發表於 17-7-26 11:50
禁你真係好叻女好叻女好叻女(3次)。超凡超凡。敬佩敬佩!

哦. 謝謝. 拜拜.

retriever 發表於 17-7-26 08:29

有工作上既前輩講起,睇返轉頭,在最高學歷甚至專業資格以外,個人成功 ...

認真?我真係無見有求職者寫埋幼稚園係CV度喎

DD仔 發表於 17-7-26 10:37
这原本也是我的想法。

要睇,睇DSE就得啦,仲睇邊間中學?同埋永世做junior丶trainee咩,中學個朵照顧到幾時呀?

笑左出聲,我諗起電影'五個小孩的校長'裏面的森美。

回覆樓主

方健兒講過,可能只有孫耀威先會在人生每一個階段被人提起佢會考幾多條A.... 點解無人問佢讀邊間中小幼嘅

beagoodman 發表於 17-7-26 12:23
要睇,睇DSE就得啦,仲睇邊間中學?同埋永世做junior丶trainee咩,中學個朵照顧到幾時呀?
...
如果CV写埋DGS,QC,etc , 的确有着数的,当然都要其它东西强劲啦。
我从前公司有个director, 他专门请那些名女校毕业,公开考试拿好多个A/5**的,通常都没有请错人,当然工种属于比较professional那种。

DD仔 發表於 17-7-26 10:37
这原本也是我的想法。

你說的是事實,也大有分別。公司請人看本科在哪裡,碩士的大學冇本科咁重要。在UK Exeter 本科混混的也可入牛劍讀master. 本科同碩士入學難度差好遠

回覆樓主

係求職時,讀咩中小學點算係個人成績㗎?起碼都會考或DSE先算啦,還有之後的個人績丶資格、經驗等等。寫得落CV都望一望嘅,望一望囉。不過遇著外國人interviewer, 就唔好玩人喇,仲講中小學。
‹ 上一主題|下一主題