用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東方不敗- 女拔萃
樓主: Gaehwiler
go

東方不敗- 女拔萃   [複製鏈接]

回覆 Gaehwiler 的帖子

呢樣野唔到你諗, 仔大仔世界, 佢地有自己人生.

b3410 發表於 17-7-25 11:26
的確係考慮因素。因為原校表現好好,小朋友信心滿滿。如果插入其他學校,雖然會調整心態,重新適應。都擔心 ...

早一年考完小學,囡囡都曾經同我講最鐘意某一神校,可惜無緣,有朋友提議小二插班或重考小一,本來我和囡囡都有此念頭,但,後來幸運地入了而家間學校,佢讀得好開心、有一班朋友仔,我曾經再問佢,想唔想去xx試試返學,佢都一口拒絕,所以我同意,應該整體考慮。
但無可否認,神校是有其吸引力。

hppa    發表於 17-7-25 17:09

b3410 發表於 17-7-25 11:26
的確係考慮因素。因為原校表現好好,小朋友信心滿滿。如果插入其他學校,雖然會調整心態,重新適應。都擔心 ...
同意~
我以前有師弟, 中四插到去拔拔, 但返左兩個星期就回歸母校, 因氣氛文化各樣都係喜歡舊校多D...
有時插得入都唔一定鍾意~~

starrymama 發表於 17-7-25 10:44
回覆 Chirley 的帖子

冇錯. 呢個年代係諗父母付出比仔女多於回報.
其實係咪父母付出多D 無人知,只係如果用到果買個字黎形容生兒育女,
咁真係應該諗清楚,
唔好一陣有仔女怨父母點解要生佢出黎,
又話者有父母覺得仔女點做都未夠好,
大家都唔開心

Binlojai 發表於 17-7-25 12:02
同意~
我以前有師弟, 中四插到去拔拔, 但返左兩個星期就回歸母校, 因氣氛文化各樣都係喜歡舊校多D...
有時 ...

邊間學校插班都可能會有不適應,選校也有機會錯配,大家不用著眼名校,一綫村校亦會有這樣的問題,家長會子女及家庭選擇自己認為適合的便是了,沒有包生仔的

個題目幾特別,何解會將東方不敗這個不男不女,出賣老細,利慾薰心的野心家,居然可以和女拔聯系在一起?

回覆樓主:

都系果句啦!
沒有最好的学校,只有最適合的学校!
最緊要適合自己的小孩!
明明她/他著7号鞋,你夾硬比6号佢著,著起來吾舒服,真是滿足家長虛榮心之餘!
難為了小孩!!

hppa    發表於 17-7-25 17:10

dereklg 發表於 17-7-25 14:16
個題目幾特別,何解會將東方不敗這個不男不女,出賣老細,利慾薰心的野心家,居然可以和女拔聯系在一起?  ...

個題目...其實是什麼學校..名定唔名校,只是家長心態,為何大驚小怪?

Felix223 發表於 17-7-25 14:54
個題目...其實是什麼學校..名定唔名校,只是家長心態,為何大驚小怪?

你說對了,樓主用了東方不敗,必定是心態上認為有"可類比"之處。

雖不是嚴謹文學,但用在通俗文體上,也應有個說法,有個基本含意吧。

唔通真係隨口講咩 ?

Felix223    發表於 17-7-25 15:33

相信大家都真係見過唔少畢業到中年都好一般嘅Db, Dg, Ls, SPCC 畢業生。其實有幾出奇?

hppa    發表於 17-7-25 17:10

Saboc 發表於 17-7-25 15:34
相信大家都真係見過唔少畢業到中年都好一般嘅Db, Dg, Ls, SPCC 畢業生。其實有幾出奇? ...
咪係,其實讀左咩野學校,你估真係會變神仙咩 ?   其實咪又係普通人一個。

而一世人流流長,仲有樣野叫際遇/命運,呢D 野更是任何神校也不能給予的。連上帝也因為給了我們自由意志,所以上帝對操縱我們的命運也不感太大興趣

相信大家都真係見過唔少畢業到中年都好一般嘅Db, Dg, Ls, SPCC 畢業生。其實有幾出奇? ...

其實樓主自己可能出身名校,只是有點感觸吧了。

名校不是上流社會的金匙,但的確能夠給予你人脈及視野,近朱者赤。含着金匙出生也不代表不用努力。只是路出較易行一點。

現今成功比以前難得多。命運環境行善讀書加上努力,缺一不可。你不見到現在很多成功人士也是知識分子。單靠運是不行的。

其實樓主會否想得太長遠, 入到女拔, 我覺得最大好處最是唔駛擔心呈分試, 可以一條龍.  至於大時會點, 冇人知喎!

回覆樓主:

"滿足家長虛榮心"....好有同感!

siden 發表於 17-7-25 09:49
Did you hear the experience of a family?

The parents spent a lot of money to let their son study a ...
Honestly, if this boy couldnt achieve much given his parents had provided certain amount of resources on him, I dont think he's that excellent at all. In such case, he might have not been able to enter HK universities if he stayed in HK.... so his parent's investment has still been valued since the son got a degree after all. Parenting skills also matter, if this parent aimed at having great return from their investment, they should have guided and nurtured their son in a way that he could achieve financial return like getting a decent job, etc. Otherwise, I think they should let go of the idea about having absolute return from education.

回覆樓主

I think this family is not looking for considerable return from education.

They're just facing a realistic problem that, the son needs a flat to live in after getting married and settle the extended family.

In fact, most graduates nowadays are not earning a lot during their first few years of career.

我請人時,academic 方面係睇最高學歷,仲睇中小學?唔係掛!

catcle 發表於 17-7-25 16:49
其實樓主會否想得太長遠, 入到女拔, 我覺得最大好處最是唔駛擔心呈分試, 可以一條龍.  至於大時會點, 冇人 ...

唔使擔心呈分試,但可能,年年要照顧吓D測考~

lovebb2 發表於 17-7-25 09:37
agree, 因近排 聽很多剛畢業大學生(包括 留學生) 做ㄧ些 不需高學歷工作 (例如在disney 補衫, 文員), 我心 ...

呢個問題問下IS版家長即有答案,債券夠比首期,月月學費夠供樓。

Gaehwiler 發表於 17-7-24 18:14
是有點反思,因眼見有很多男拔仔去左做普通消防員,銀行sell 保險ㄡ有,40歲人仍然做月入不到三萬元的校對 ...

唔好介意、我唔係太相信。
‹ 上一主題|下一主題