用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 初小揀中文讀物選擇少過英文reader
go

初小揀中文讀物選擇少過英文reader [複製鏈接]

當文字深度OK,內容就較悶。

故事有趣啲時,用字/內容就較深!

5    0    0    0

都係。英文書易揾過中文書。

ppmmbb 發表於 17-7-24 15:09
當文字深度OK,內容就較悶。 故事有趣啲時,用字/內容就較深!

同感,苦惱中

書展,小樹苗附近買咗一套西頓動物記,特價10蚊一本,揀齊一套,小學生睇都幾好!

青田

同感。尤其小朋友母語係廣東話,較難掌握書面語語感。中文書睇完青田系列後又未有能力過渡到樂讀123,繪本又較難有系統去睇⋯。另外,如果小朋友本身喜愛英文閲讀,要同步發展中英文閱讀能力就更難。大家是如何平衡中英閲讀呢?

回覆樓主:

唔同意

台灣書超多

有小兵系列
有中史
有更多作家如王文華,管家棋
大家肯找找好多好書
香港作家有君比,呀濃

keep-calm 發表於 17-8-10 13:11
同感。尤其小朋友母語係廣東話,較難掌握書面語語感。中文書睇完青田系列後又未有能力過渡到樂讀123,繪本 ...
我小朋友是自小比較喜歡看英文書,小一時發現不看中文也不行,學校中文並不淺。於是立即伴讀,大約經過幾個月後,追到相當的程度及可自行閱讀。再中英介紹不同類型書籍,現在只要她有興趣的 ,字體幾細都好,她也會看得津津樂道。我通常在中文方面分享書中內容,令她更有興致繼續看下去。

ppmmbb    發表於 17-8-16 00:35

同感。尤其小朋友母語係廣東話,較難掌握書面語語感。中文書睇完青田系列後又未有能力過渡到樂讀123,繪本 ...

英文夠唔係母語啦,又睇得到?
只要多看,什麼語言,用什麼文法,都不是問題

Rachelmummy2008 發表於 17-8-15 18:00
我小朋友是自小比較喜歡看英文書,小一時發現不看中文也不行,學校中文並不淺。於是立即伴讀,大約經過幾個 ...

Thanks for sharing

因為家中冇英文人,所以我會低年級鼓勵英文為主,中文讀學校reader,或者買幾本同學中間流行睇的書,中文閱讀能力好似自自然然,同英文剛剛好平衡。小朋友睇書唔會理中文,英文,總之見到就讀。
我覺得同理,如果父母英文人,咁小朋友低年級應該多鼓勵中文,避免偏重中 或 英。

wan_sosin 發表於 17-8-16 09:09
英文夠唔係母語啦,又睇得到?
只要多看,什麼語言,用什麼文法,都不是問題
...

不好意思,我表達得不好。我意思是我小朋友會把口語和書面語混淆。例子:在書上文字寫「對不起,我要睡覺了」,我小朋友會很自然地讀做「對唔住,我要訓覺了」。英文反而口講和文字所讀到的一樣。

keep-calm 發表於 17-8-16 17:01
不好意思,我表達得不好。我意思是我小朋友會把口語和書面語混淆。例子:在書上文字寫「對不起,我要睡覺 ...

明白,這不難,你小朋友多大?家長多些讀給小朋友聽,很快就過渡到,不一定要小朋友看著書本來讀,小朋友吃著飯,吃著茶點時,家長在身邊慢慢讀下故事,小朋友也會很喜歡。

wan_sosin 發表於 17-8-16 17:20

明白,這不難,你小朋友多大?家長多些讀給小朋友聽,很快 ...

謝謝提議。
可能小朋友多聽書面語朗讀能加強語感
‹ 上一主題|下一主題