用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗小學
go

玫瑰崗小學 [複製鏈接]

想報明年入讀, 有冇家長可以分享下面試考什麼?  另外, 如果小朋友吾係由玫幼升上去, 會吾會讀得很辛苦?
   6    0    0    0

回覆 cycarey 的帖子

只要報名就會收,interview時唔好有太大情緒問題或死唔講嘢就得,舊年五百幾人報名,去注冊時見佢收咗五百幾人。我諗要second in同reject 應該十隻手指數得曬。記得好似有考跟老師指令穿鞋帶,冇咩學術嘢考,考完仲有玩具送。不過玫幼同玫小程度其實好高,英文要prepare吓讀時冇咁辛苦。

poodlema    發表於 17-7-27 13:49

periwinkemama 發表於 17-7-24 15:00
回覆 cycarey 的帖子

只要報名就會收,interview時唔好有太大情緒問題或死唔講嘢就得,舊年五百幾人報名, ...

收了500人?好擔心......好似話大約開6班,咁差不多成100人一班?如果最後得一半人入讀,都成40,50人一班?有冇人知乜情況?

回覆 cfbwong 的帖子

咪儍啦,邊有一半人讀咁多?幾個朋友冇offer, 6月先申請都即收,我估留低都冇100人,我女學校有廿二人考結果咪有至少廿個放咗位,如果佢夠學生又點會而家仲可以申請?況且私校可自行調整班數,開幾多班都得,學校亦夠課室用,呢樣反而少擔心wor

poodlema    發表於 17-7-27 13:49

periwinkemama 發表於 17-7-24 22:11

咪儍啦,邊有一半人讀咁多?幾個朋友冇offer, 6月先申請都即收,我估留低都冇100人, ...

多謝多謝...最緊要唔好多人...

我的朋友之前也有查詢過,學校也如是說,如人數多可加班數,老師亦足夠,所以不用擔心!

你地係未講緊小學?
有500個位咁多?

引用:回覆+cfbwong+的帖子 我的朋友之前也有查

原帖由 periwinkemama 於 17-07-24 發表

我的朋友之前也有查詢過,學校也如是說,如人數多可加班數,老師亦足夠,所以不用擔 ...
請問你孩子現正讀玫瑰崗嗎?

回覆 sheepiemame 的帖子

沒有讀呀,之前收到DG同聖心私小已立即放了其他所有offer, 不過阿女PN讀玫幼,所以很多朋友仔仍留在玫幼。認識的玫幼朋友好多都派位理想去咗Marymount, 於是亦放了玫小的offer (不過學校是不會退返已購書本予學生)。眼見咁多人退咗offer, 有幾個朋友住net14派咗去啟基,叩咗好多間都唔成功,於是suggest佢地打去玫小,全部都好快有得in同即刻有offer, 而家佢地個心定咗好多,作為一間最後backup係好好嘅選擇,語境好校車路線又多,每架校車都有老師跟住。如果你仲愁梗拎住寶校offer又有能力afford around $4000 學費,快d打去問吓仲有冇位啦!

poodlema    發表於 17-9-11 09:13

periwinkemama 發表於 17-7-25 07:43

沒有讀呀,之前收到DG同聖心私小已立即放了其他所有offer, 不過阿女PN讀玫幼,所 ...
姐係而家仲有位?可惜我住屯門

回覆 nelsonlum 的帖子

佢一向超收好多,預人放位。但每個收$1600 deposit , 可為學校帶來收入。因為學校的中學係band3, 之前話轉直資唔成功,所以好多人有其他offer就會走,本身學校不差,只係冇中學連住令不少家長卻步。

poodlema    發表於 17-7-27 13:51

回覆 nelsonlum 的帖子

咁屯門又真係太遠,佢校巴最遠好似得沙田,奧運嗰邊都好似有,你打電話問一問吧

回覆:periwinkemama 的帖子

Thanks! 已PM.

已回

periwinkemama 發表於 17-7-24 22:11

咪儍啦,邊有一半人讀咁多?幾個朋友冇offer, 6月先申請都即收,我估留低都冇100人, ...

咁請問有冇非玫幼小朋友今年六月至報名又收咗嘅呢?

回覆 sangria 的帖子

我認識的也至少有三個,有一個七月我才建議佢申請,都收咗兼買齊書了。如果還想申請不妨致電學校查詢

periwinkemama 發表於 17-7-27 11:32

我認識的也至少有三個,有一個七月我才建議佢申請,都收咗兼買齊書了。如果還想申請 ...

感謝分享

periwinkemama 發表於 17-7-27 11:32

我認識的也至少有三個,有一個七月我才建議佢申請,都收咗兼買齊書了。如果還想申請 ...

btw如果7月至申請係咪打電話問學校取申請表?

唔知學校點安排呀,你打電話去問la. 我朋友有寫封信拎上學校問,好似有誠意d, 話曬都已經七月

如果讀寶校同玫瑰崗, 我寧願讀玫瑰崗, 其實玫瑰崗幾好吖, 考完多數收, 我渣住佢個OFFER, 大抽獎都無咁大壓力
‹ 上一主題|下一主題