用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問高中DSE Chem 練習?
go

請問高中DSE Chem 練習?

Any good recommendations?

馬媽媽 發表於 17-7-24 10:35

個人覺得先做哂教科書後面既練習先算,唔少小朋友連呢啲都唔做。

王家爸爸 發表於 17-7-25 09:05
個人覺得先做哂教科書後面既練習先算,唔少小朋友連呢啲都唔做。

同意呀!

學校應該重有D exercise同past paper,真係做哂先。

我都有買Phy/Chem/Bio/M2練習俾大女,真係唔夠時間做,好彩有細女用,唔駛咁浪費。

王家爸爸    發表於 17-7-25 23:24

LingChiBaBa 發表於 17-7-25 09:42
同意呀!

學校應該重有D exercise同past paper,真係做哂先。
"我都有買Phy/Chem/Bio/M2練習俾大女" -- which one is the best or the worst from your experience?

Someone always like to give up!! It doesn't matter for me.

馬媽媽 發表於 17-7-25 10:57
"我都有買Phy/Chem/Bio/M2練習俾大女" -- which one is the best or the worst from your experience?

...

我都唔知實際好唔好,都係網上D人介紹。我女多數做學校exercise同past paper。

LingChiBaBa 發表於 17-7-25 14:43
我都唔知實際好唔好,都係網上D人介紹。我女多數做學校exercise同past paper。
...

大家升中四後多功課嗎?阿仔中三無咩功課,好怕升中四後都咁hea, 要靠自己買練習

書後ex好多無答案

pswongg 發表於 17-7-25 17:55
書後ex好多無答案

無答案可否問老師?

王家爸爸    發表於 17-7-25 23:20

LingChiBaBa 發表於 17-7-25 18:28
無答案可否問老師?

就係咁先煩

LingChiBaBa 發表於 17-7-25 09:42
同意呀!

我以前都買好多練習,最近比較得閒,自己試做下,發現大部分其實出得唔太好,有啲連答案都錯。反而教科書嗰啲出得算唔錯,可以真正試到小朋友既學識掌握得好唔好。

王家爸爸 發表於 17-7-25 23:25
我以前都買好多練習,最近比較得閒,自己試做下,發現大部分其實出得唔太好,有啲連答案都錯。反而教科書嗰 ...

今日買左本solar chem, 呢本得唔得?

Past Paper

馬媽媽 發表於 17-7-24 10:35

element 補習,做佢地嘅練習應該很足夠,佢地今年好像有五十幾位同學攞5**。

lm251099 發表於 17-8-7 23:35
element 補習,做佢地嘅練習應該很足夠,佢地今年好像有五十幾位同學攞5**。
...

考試最低分10%無得繼續讀,真嗎?合格都唔得?

ppmmbb 發表於 17-8-8 10:44
考試最低分10%無得繼續讀,真嗎?合格都唔得?

聽啊女講係吾合格,過到佢嘅入學考試,都吾會差得去邊,放心,只要肯讀一定無問題。

回覆 pswongg 的帖子

是SOLAR 出版社嗎? 哪裡買?

傲雪 發表於 17-8-16 22:31
回覆 pswongg 的帖子

是SOLAR 出版社嗎? 哪裡買?

係,我在商務買。如果舊書MC要2014新版;LQ2016

回覆樓主:

Del

..