用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2017荃灣葵青升中派位討論。Data 轉載自hkpapa852 ...
go

2016-2017荃灣葵青升中派位討論。Data 轉載自hkpapa852 [複製鏈接]

荃灣都係馬基浸聯跑出,馬基係最高比率band 1,但都較以往幾年下滑,有進步既應該係石鐘山,荃灣基慧(上年好似無公怖派位成績)。

葵青校網仁立仁紀都係大熱,但都係成績下降
學網

校網

學校

升B2A-B1中學比例(包括體藝)

升B1中學比例(包括體藝)

升B2A-B1C中學比例

EK資料

NT262

海壩灣官立

N/A

N/A

N/A

荃官

44.52%

43.15%

1.37%

深天

43.88%

36.73%

7.14%

#90,#154

何傳耀

36.00%

34.00%

2.00%

#243,#255

思源

37.80%

37.01%

0.79%

#448,#449,#451

伍季明

41.73%

37.01%

4.72%

#457,#477

石鐘山

* 50%

N/A

N/A

天佑

40.32%

40.32%

0.00%

#89,#150

荃天

N/A

N/A

N/A

石圍角小學

N/A

N/A

N/A

柴灣角天主教小學

36.73%

32.65%

4.08%

浸聯

54.19%

46.45%

7.74%

#456,#475

荃灣基慧

34.04%

31.91%

2.13%

#322,$492

基慧(馬灣)

55.48%

50.00%

5.48%

#240,#241,#254,#275,#287

梨木樹天主教

26.73%

26.73%

0.00%

聖公會主愛小學(梨木樹)

36.26%

36.26%

0.00%

#114,#185

仁立

54.27%

45.12%

9.15%

#170,#209,#336,#339

仁紀

45.40%

38.65%

6.75%

#67,#124

主恩

34.92%

23.02%

11.90%

祖堯天主教

29.67%

25.27%

4.40%

#112,#184

郭怡雅神父

N/A

N/A

N/A

林金殿

28.03%

20.38%

7.64%

青衣主恩

52.71%

35.66%

17.05%

#72,#118,#125,#127

保良局世德

43.75%

27.68%

16.07%

聖公會何澤芸

29.63%

23.15%

6.48%

青衣村何澤芸

N/A

N/A

N/A

#354,#357

7    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

Fivedragon 發表於 17-7-24 10:24
荃灣都係馬基浸聯跑出,馬基係最高比率band 1,但都較以往幾年下滑,有進步既應該係石鐘山,荃灣基慧(上年好似無公怖派位成績)

葵青校網仁立仁紀都係大熱,但都係成績下降
係有公佈

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&page=17#pid43159887

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&page=25#pid43416909
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

荃灣都係馬基浸聯跑出,馬基係最高比率band 1,但都較以往幾年下滑,有進步既應該係石鐘山,荃灣基慧(上年 ...

石鐘山無實際各間中學派位數字提供, 網頁只有約50%入讀英中, 可圈可點。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Thx 更正。

Thx 更正。

荃灣都係馬基浸聯跑出,馬基係最高比率band 1,但都較以往幾年下滑,有進步既應該係石鐘山,荃灣基慧(上年 ...
呢份資料係上年, 即2014-2016年度升中, 唔係今年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

今年

2015-2017年度(即2016-2017)升中派位資料 (Updated: 19-Jul)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

gracelam 發表於 17-7-24 11:55
石鐘山無實際各間中學派位數字提供, 網頁只有約50%入讀英中, 可圈可點。
...
石鐘山一向不會對外公開升中派位資料, 但D家長話學校會俾升中派位資料佢地參考. 不過一問佢地攞, 又話什麼學校機密, 不能公開.....

所以, 尤得佢繼續做"神校"(神秘學校)啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-7-24 12:22
石鐘山一向不會對外公開升中派位資料, 但D家長話學校會俾升中派位資料佢地參考. 不過一問佢地攞, 又話什麼 ...
七除八扣下計做 1/3 B1, 總之一線又未到, 三線又唔係, 二線上定下真係靠估囉.

石鐘山一向不會對外公開升中派位資料, 但D家長話學校會俾升中派位資料佢地參考. 不過一問佢地攞, 又話什麼 ...

神校!!

咁样睇, B1生过40%的只有"荃官", "天佑"(緊緊夠), "浸聯", "基慧(馬灣)", 同"仁立" 五问..., 荃葵加埋, 大大话话应有三四十间小學, 比例会会其实系差其它区好多呢?  

twhkleung 發表於 17-7-24 14:28
咁样睇, B1生过40%的只有"荃官", "天佑"(緊緊夠), "浸聯", "基慧(馬灣)", 同"仁立" 五问..., 荃葵加埋, 大 ...
相信荃官,天佑,深天,恒常地都無40% B1

hkpapa852 發表於 17-7-24 16:01
相信荃官,天佑,深天,恒常地都無40% B1
嘩! 咁成个荃葵区加起来咪只得三间小學有恒常多过40%B1生? 不知其它区是否一样? 还是只是荃葵区特別差呢?

荃灣小學
馬基, 浸聯一般50%左右
所講2線小小的小學, 深天, 思源, 伍小, 荃官, 天佑都40%左右
而石鍾山, 石小, 柴天, 何小, 荃天, 海官等沒有公報數字,
有3間位置其實在葵青區小學, 沒有留意資料 !

荃灣和葵青本身係兩個不同升中網, 不應把學校混作一談

學生Banding按區劃分, 當該區有一學校B1比例較標準高 (1/3), 其餘學校就算平均計算, 全部也會比標準(1/3)低

咁抵死

hkpapa852 發表於 17-7-24 17:46
荃灣和葵青本身係兩個不同升中網, 不應把學校混作一談

學生Banding按區劃分, 當該區有一學校B1比例較標準 ...
如果咁比較62區 vs 63,64,65區
好似荃灣比葵青學校優勝少少。(純感覺,可能錯覺)

有些亂嚟;葵青,荃灣是兩個不同升中校網,情況完全不同

subb 發表於 17-7-24 17:14
荃灣小學
馬基, 浸聯一般50%左右
所講2線小小的小學, 深天, 思源, 伍小, 荃官, 天佑都40%左右
所以難怪馬、浸,小一扣門時咁恐怖。父母都係諗無理由考唔到前一半,但其實啲父母都好谷啲小朋友,我個小朋友讀完一年,學校唔谷,我地谷。

elbar 發表於 17-7-24 18:13
有些亂嚟;葵青,荃灣是兩個不同升中校網,情況完全不同
但其實好多荃灣學生都會去葵青中學讀,所以大家就會好易用兩區做比較。
‹ 上一主題|下一主題