用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

CheungAA 發表於 17-7-26 16:22
考81入真光?直屬位吧!開心一刻,頭痛六年!太短视,受罪!
唔.... 我諗你應該要睇清楚上文下理....

人地講緊中西區小學

1. 沒有一間真光中學係有直屬小學
2. 中西區更加沒有學校同任何真光中學有直屬/聯繫關係
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-26 16:46
唔.... 我諗你應該要睇清楚上文下理....

人地講緊中西區小學
就算直屬排81都唔適合直升...大把同學仔/家長多謝你
直屬排81一定跟唔上...有無參考下人地D Track Record ~~~

吾好理边间,但凡有直屬位,级考名次太後,贪求B1英中直上,吾揾间合適,第一個学期成績见红(吾係一科咁简单),乜信心都無哂,眼见个个名次係自己前面,愈追愈墜後,搅到要轉校,又走吾到,边间要成績欠佳的学生?吾好贪求就手,後果自负!

CheungAA 發表於 17-7-26 18:10
吾好理边间,但凡有直屬位,级考名次太後,贪求B1英中直上,吾揾间合適,第一個学期成績见红(吾係一科咁简 ...
唔係好明點解你講嘅嘢成日都咁負面

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-26 18:35
唔係好明點解你講嘅嘢成日都咁負面
因認識太多個案,当然有好个別的例外

CheungAA 發表於 17-7-26 18:10
吾好理边间,但凡有直屬位,级考名次太後,贪求B1英中直上,吾揾间合適,第一個学期成績见红(吾係一科咁简 ...

你見好多? 究竟有幾多位你見過?我見識少,係兩間1A中學都留意唔到你所見既 ~~~

如果有心幫人分析, 應該嘗試瞭解人地背景 (係邊區升中同讀邊間小學, 灣仔B2生乙1選TSK同中西區B2生乙1選TSK, 入到既機會根本已經係兩回事) 同問題  (問題本身是否已有問題? 如會員話級81/85既女生入真光, 都應該問楚係邊間真光呀?).

唔係將人地提供唔知準唔準確既資料, 求其整合加入自己意見就叫專業分析.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-27 10:10
如果有心幫人分析, 應該嘗試瞭解人地背景 (係邊區升中同讀邊間小學, 灣仔B2生乙1選TSK同中西區B2生乙1選TSK ...

我試過有網友PM問我SJPS,我起初以為聖約瑟,再問下以為聖雅各,佢又唔明我已有疑問,覆我SJPS,大家傾左好耐仲比我D吹水睇法,一路當番聖雅各去分析(因綱友問既唔似係聖約瑟,佢又以為我知)。好在之後我問佢係咪聖約瑟定聖雅各,佢話係聖約瑟,幾乎害到網友,就係源自SJPS既誤會。

所以,提咗唔少次某D網友,唔好亂吹水俾D唔清唔楚,甚麼全港80% B1率,力撑某校排位,係個人以為係既分析俾網友,人地清楚唔使問,若以為係専業意見真係可能誤人前途 ~~~

mcl203 發表於 17-7-27 10:39
我試過有網友PM問我SJPS,我起初以為聖約瑟,再問下以為聖雅各,佢又唔明我已有疑問大家傾左好耐仲比我D吹 ...
我睇番, 其實我講咗

#71 灣仔區沒有直屬小學而又有較多學生, B1比例較高既小學既學生升中分佈

#73 SJPS應該都會有1X-2X個入TSK, 但坑真呢? 我諗應該都係~10人

雖然 #73 沒有再用 #71個句說話, 但講開"大戶"(多沒有直屬中學既學生要升中既小學), 我無諗過咁仲會認為係St Joseph

hkpapa852 發表於 17-7-27 10:10
如果有心幫人分析, 應該嘗試瞭解人地背景 (係邊區升中同讀邊間小學, 灣仔B2生乙1選TSK同中西區B2生乙1選TSK ...
明白, 吾該你。

hkpapa852 發表於 17-7-27 10:44
我睇番, 其實我講咗

#71 灣仔區沒有直屬小學而又有較多學生, B1比例較高既小學既學生升中分佈

咁,可能會唔係 net 12 當區家長呢?但其實,追 post 都要有心,唔好政係睇一個 post 就 quote 佢出嚟答。
話時話,其實 SKHSJSPS ( 全寫係唔係咁呢? , 我個仔讀咗 6 年我都冇深究過 )係唔係多人用啲呢? 另一間我認該都要熟識嘅學校,應該係 WYHK 定 WYCHK 呢?

Felix223    發表於 17-8-4 14:44
王家爸爸    發表於 17-8-4 14:01
mcl203    發表於 17-7-28 00:02

hkpapa852 發表於 17-7-26 12:10
TSK係咪真係咁多B2學生入到呢? 我覺得反而係自行階段收既B2可能會多過統一派位時入. 點解?

自行階段, 多數人都搏高一線, TSK絕對唔會係大多數港島B1學生自行1既選擇, 反而會係B2頭/邊綠人既選擇, 所以自行會選TSK既, 應該係B2頭/邊綠人為主, B1生會較少

我可以講,灣仔好啲嘅小學,有 Band 1 A/B level 嘅學生 ( 男仔計 ),最非好鐘意 SKHTSK ,如果唔係,係唔會揀佢做自行一/二,因為一揀佢,好大機會即收 ,唔係話佢唔好,只係自行係睇高一線。所以你話自行 band 1 尾+邊緣人+band2 頭揀佢而入,我絕對相信。
其實張校長又講過,佢地曾經有傾過搞聯繫的,但 SKHSJSPS 認為自己嘅 band 1 生認該有好啲嘅選擇,所以唔成事。

optman88 發表於 17-7-27 23:43
咁,可能會唔係 net 12 當區家長呢?但其實,追 post 都要有心,唔好政係睇一個 post 就 quote 佢出嚟答。 ...
puawyps  番禺會所華仁小學
Pun U Association Wah Yan Primary School ~~~

mcl203 發表於 17-7-28 00:04
puawyps  番禺會所華仁小學
Pun U Association Wah Yan Primary School ~~~
PUWYPS...... 好難記吓..... 打番中文算

hkpapa852 發表於 17-7-28 09:48
PUWYPS...... 好難記吓..... 打番中文算

若去幫學校D同學仔打氣,如田徑賽,未叫完'PUAWYPS 加油',都有機會已經跑完~

optman88 發表於 17-7-28 00:01
我可以講,灣仔好啲嘅小學,有 Band 1 A/B level 嘅學生 ( 男仔計 ),最非好鐘意 SKHTSK ,如果唔係, ...

呢啲數據會影響選校策略,從以上資料所見,TSK未必能作為保險線。

‹ 上一主題|下一主題