用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

punlik 發表於 17-7-26 15:36
沒人夠你勁!SJPS叫聖雅各.

我一D都唔勁㗎,只係你太弱~

chimmytong 發表於 17-7-26 15:25
我仔學校上年有學生全級考44, 入左聖鄧, 今年我仔考42,平均分八十幾, 其中有12個女生。 頭志願聖鄧, 二是RC ...
中西區既小學如何派位入TSK, 同灣仔區係兩回事.

事實上, 令朗間小學, 升B1只有3X%, 級4X應該唔係B1了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-7-26 15:36
沒人夠你勁!SJPS叫聖雅各.
如果你有留我呢句:
SJPS應該都會有1X-2X個入TSK, 但坑真呢? 我諗應該都係~10人

即係話SJPS有女生入坑真.

如果你以為SJPS係聖若瑟, 咁...... 聖若瑟都無女生, 點會有10個入坑真 (坑真開始收男生?)

不過聖若瑟同聖雅各簡稱好多時都係用SJPS..... 又係幾亂既

所以, 睇嚟都係要辛苦D, 打番中文名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 17-7-26 15:42
請問聖若瑟小學既簡稱是??(我都唔敢再同你討論)

聖雅各家長叫學校做SJPS,聖約瑟家長都叫學校做SJPS,但専家做分析前,要先明網友指D乜,唔係會似你咁~

hkpapa852 發表於 17-7-26 15:46
如果你有留我呢句:
SJPS應該都會有1X-2X個入TSK, 但坑真呢? 我諗應該都係~10人

St Joe仔 B2 都超大機會直上,仲要去解釋咩,除非又係80% B1生 ~

punlik 發表於 17-7-26 15:49
聖雅各簡稱:skhsjps
灣仔區既家長同校友係唔會加 SKH 係前面.....

如果要加, 可能 SKHSPCC, SKHDGS, SKHDGS..... 咁先得

王家爸爸    發表於 17-7-26 22:49

hkpapa852 發表於 17-7-26 15:42
中西區既小學如何派位入TSK, 同灣仔區係兩回事.

事實上, 令朗間小學, 升B1只有3X%, 級4X應該唔係B1了

但中西區女仔就派得好好, 上年考81都入真光, 男生B2想入間英中都難。今年5成入B1, 27個女仔, 有21個入B1。

chimmytong 發表於 17-7-26 16:07
但中西區女仔就派得好好, 上年考81都入真光, 男生B2想入間英中都難。

無計啦,中西區和灣仔都多女校,佔B1比重亦高各有直聯關係,變成升中早有隊型 ~~~

punlik 發表於 17-7-26 16:00
hkpapa852,

依件事唔講得笑.
中西區家長有冇瞭解自己學校既升中表現/B1比例?

一級~70人, 過去幾年升B1比例得40%唔夠, 如果級4X都當自己係B1, 咁其實無乜好講.

前人得, 但邊個知佢咩階段入? 而且成日話級XX, 咁呢個級XX, 係邊次考試個名次?

呈分共三次, 如果唔係知晒三次呈分排名, 咁又可以點估計呢?

有問過我嘢既家長都知, 我一定會叫佢地俾晒三次呈分排名 (或校內排名), 唔會求其用一次排名去段估

但中西區女仔就派得好好, 上年考81都入真光, 男生B2想入間英中都難。
我一直都話中西區升中, 利女不利男, 只係好多人唔信啫!

不過遲D連聖嘉勒小學部學生都多咗時, 女仔情況都會差咗 (但點都好過男仔既)

Felix223    發表於 17-8-4 14:41
王家爸爸    發表於 17-7-26 22:50

上年考81入真光..... 邊間小學同邊間真光先?

妳小朋友個間上年好似一級得85人, 如果考81都入真光 (坑真定鴨真?) .....

考81入真光?直屬位吧!開心一刻,頭痛六年!太短视,受罪!

hkpapa852 發表於 17-7-26 16:21
上年考81入真光..... 邊間小學同邊間真光先?

妳小朋友個間上年好似一級得85人, 如果考81都入真光 (坑真定 ...

香港真光書院

chimmytong 發表於 17-7-26 16:31
香港真光書院

坊間會叫鴨真,評為B2中學~

chimmytong 發表於 17-7-26 16:31
香港真光書院
坑真: B1英中, 全名係: 香港真光中學
鴨真: 有開英文班既B2中中, 全名係: 香港真光書院

唔好攪錯!

雖然Peter仔份升中派位年年都有列出一堆人入"香港真光書院", 但唔代表呢間係好出色

你小朋友間學校老師無同你地講清楚嗎? SKH既小學無理由咁喎?

‹ 上一主題|下一主題