用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

Band5 發表於 17-7-24 19:12
假設灣仔區B1生唔填B1全票,咁第一間B2填邊間先?

鄧鏡波?
完全唔明你回我係乜意思...我都無提過B1生第一間B2填邊間先...甚麽鄧鏡波

我只係指出...係假設灣仔區B1生唔填B1全票...就會有機會出現B1生乙3派唔到TSK...而去派B2中學
你唔填人去填...就會出現乙6都可以派RC
一般理解..RC 受歡迎過 TSK吧...亦得幾個位俾灣仔區 ~~~

mcl203 發表於 17-7-24 19:47
完全唔明你回我係乜意思...我都無提過B1生第一間B2填邊間先...甚麽鄧鏡波

我只係指出...係假設灣仔區B1生 ...

乙三可能入唔到TSK嘅話,填乙二當然機會大啲,但同係咪B1全票冇關係,無論B1揀乜嘢次序,都可以排晒B1至排B2,因為灣仔區最差都係去到第一間B2。

或者我誤解咗你B1全票嘅意思!

punlik 發表於 17-7-24 21:18
以前正路band1生最差必入聖鄧,如果入唔到,有機會估錯band,結果band2a入band3中學.
...

同意!多數係估錯band。

如果B1生入唔到TSK,咁表示B2生冇一個可以入到,係嘅話間間小學都會即時見到呢個轉變,咁多小學都咁保守,為咗要保住個首志願百分率,下年就唔會再叫B2生填TSK!

Band5 發表於 17-7-24 21:56
乙三可能入唔到TSK嘅話,填乙二當然機會大啲,但同係咪B1全票冇關係,無論B1揀乜嘢次序,都可以排晒B1至排 ...

灣仔本區應夠B1位招乎晒本區B1生,全票意思係你無選取所有本區B1中學,假設你係乙4已選B2中學,當頭3間都派唔到,派乙4既機會自然大咗。但若選取所有,只要B1位夠,乙3派唔到,理應最終仍係派B1中學~

mcl203 發表於 17-7-24 23:29
灣仔本區應夠B1位招乎晒本區B1生,全票意思係你無選取所有本區B1中學,假設你係乙4已選B2中學,當頭3間都 ...

明白了,大家意思差不多!

hkpapa852 發表於 17-7-24 08:38
又搵番當年份塵封資料:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2620797 ...
2013年的確有可能,現在情況同2013年應該比較接近。其實只係經過三年(尤其係2015年,人數最少)比較特別。

mcl203 發表於 17-7-24 23:29
灣仔本區應夠B1位招乎晒本區B1生,全票意思係你無選取所有本區B1中學,假設你係乙4已選B2中學,當頭3間都 ...
如果男女校既小學,啲精英班女仔全部放棄女校,情況會好唔同。

2jkidsfather 發表於 17-7-24 15:56
是否以入到的中學作此結論?
有可能軒上軒下B2生 派入 B1中學嗎?
只可以話派B1學校比率肯定多過50%  
灣仔B2生派入B1中學機會係全港最高之一。

王家爸爸 發表於 17-7-25 08:54
只可以話派B1學校比率肯定多過50%  
灣仔B2生派入B1中學機會係全港最高之一。
...
"灣仔B2生派入B1中學機會係全港最高之一。"-------本週金句

YmOra    發表於 17-7-25 09:04

王家爸爸 發表於 17-7-25 08:49
如果男女校既小學,啲精英班女仔全部放棄女校,情況會好唔同。

其實無乜唔同,當有某些小學為達某些目的而去分流學生選校,係絶對有機會擾亂選校常態。當某熱門中學不幸抽輸,而又一心一意相信保險線中學係必入,須知本區直覺上機會大既中學入票率已經過分流行為,已存在一定基本票數,抽唔入某熱門中學已反映隨機號碼唔慌靚仔,仲去乙3打後去抽保險線中學,係絕對有機會輸多次,份表又只填三兩間B1中學就縮手,而結果派去B2中學~

回覆樓主:

係現行制度下如果連 band 1 仔係大吵獎, 乙3 入唔到,band2 仔係 乙1 點會入到?如果有band2 仔入到,一定係自行。

B2入B1, 又要唸吓讀吾讀得掂

optman88 發表於 17-7-25 09:33
係現行制度下如果連 band 1 仔係大吵獎, 乙3 入唔到,band2 仔係 乙1 點會入到?如果有band2 仔入到,一定 ...
又或者此band 2生係甲部係band 1生乙部才是band 2生,好彩甲部抽左tsk 褂

CheungAA 發表於 17-7-25 09:43
B2入B1, 又要唸吓讀吾讀得掂
此問題從來不在ek家長考慮之列,佢地原則係入左先算,自然會開竅

punlik 發表於 17-7-25 10:04
有時Band2A同Band1C 既界線唔是分得咁清楚.例如Band1C70%以上取得3322,Band2A40%以上取得3322,咁Band2A有4 ...
眼見唔少band 2A都覺得自己係band 1c博皇仁架

點解講甘耐冇人答到樓主今年有冇入第二志願入tsk?

RoseRose1980 發表於 17-7-25 10:40
點解講甘耐冇人答到樓主今年有冇入第二志願入tsk?
知道今年有女生乙一選 SKHTSK不入,派了乙二林鄭母校,叩番入SKHTSK。

另有軒小非精英班女生乙一派了了SKHTSK。

‹ 上一主題|下一主題