用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學? ...
樓主: andymamama
go

今年有無人第二志願入到灣仔聖公會鄧肇堅中學?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-4 10:41
有一句說話係好啱既: 人心難測
牽涉到人多既事情, 就好難有準確既估計
好一句「人心難測」,老師有老師既 agenda,同學生、家長既agenda 多多少少有唔同。

mcl203 發表於 17-8-4 11:02
我小朋友當年間灣仔小學,升中表現咁理想,係眼見,唔係出自科幻推理,我諗左咁多年都未明區內如何派位, ...
加上有啲野,即使知道都唔可以係網上講得咁明。

王家爸爸 發表於 17-8-4 13:34
加上有啲野,即使知道都唔可以係網上講得咁明。

果D朋友分享,坊間流傳,其實係~~~

所以有D智者就以為大家係自己友,口輕輕不負道德責任咁去寫科幻式推理小說,去吸引讀者~~~

mcl203 發表於 17-8-4 13:46
果D朋友分享,坊間流傳,其實係~~~

所以有D智者就以為大家係自己友,口輕輕不負道德責任咁去 ...
都係嗰句坊間流傳,唔好相信。
反而各人係呢度既 debate,如果認真分析各人既見解,可以仲更加有用。當然,前題係需要真係認真分析。

punlik    發表於 17-8-4 16:41
Felix223    發表於 17-8-4 16:28
greenapple1093    發表於 17-8-4 15:28

王家爸爸 發表於 17-8-4 14:46
都係嗰句坊間流傳,唔好相信。
反而各人係呢度既 debate,如果認真分析各人既見解,可以仲更加有用。當然, ...

前提係...唔係科幻小說式...某小學100% B1率,唔係呀,咁全港100%啦,都唔係呀,咁全港80%啦,你話O唔ok,都唔ok, 你有乜證據唔ok ~~~

我仔女果間一定係地上最強,非B1生不收,你話數據不可能,有乜證據先 ~~~

文章精境到如此,對自己信念有信心係可以理解,要去誤導他人滿足自己既心魔,似乎有點那個~~~

mcl203 發表於 17-8-4 14:56
前提係...唔係科幻小說式...某小學100% B1率,唔係呀,咁全港100%啦,都唔係呀,咁全港80%啦,你話O唔ok, ...
各有各意見,唔同結果係因為有唔同既假設,都好正常。其實唔同既意見越多,越容易搵到需要既資料。睇完之後,自己分析下邊個既假設同自己既理解類似,邊個既假設同自己既理解唔同,認真分析睇下邊個既 probability 高啲,計下 weighted average,大概可以知道各 scenario 既 probability,然後再作決定。

王家爸爸 發表於 17-8-4 17:22
各有各意見,唔同結果係因為有唔同既假設,都好正常。其實唔同既意見越多,越容易搵到需要既資料。睇完之後 ...
若例如...以下建基於乜基準下既假設...街市式議價模式 ?? ~~~

某小學100% 本區 B1率,唔係呀,咁全港100%啦,都唔係呀,咁全港80%啦,你話O唔ok,都唔ok, 你有乜證據唔ok

mcl203 發表於 17-8-4 18:18
若例如...以下建基於乜基準下既假設...街市式議價模式 ?? ~~~

某小學100% 本區 B1率,唔係呀,咁 ...
哈哈,唔好咁負面睇問題啦!從100%跌落去80%,80%一定比100%更貼近現實,一路咁落去,最終會越來越接近真實情況。

王家爸爸 發表於 17-8-4 18:49
哈哈,唔好咁負面睇問題啦!從100%跌落去80%,80%一定比100%更貼近現實,一路咁落去,最終會越來越接近真實 ...

哎,唔講啦,你都仲未瞭解。有得認真討論就唔會有問題出現,問題係周山走點傾呀⋯⋯

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-8-4 13:32
好一句「人心難測」,老師有老師既 agenda,同學生、家長既agenda 多多少少有唔同。 ...
原本我都唔敢搭嘴,但"王家爸爸"你講得好中,好多時學校/老師同家長/同學既agenda 真係唔同,如果唔係點會有D近100%的第一志願成功率。

王家爸爸    發表於 17-8-5 10:56

mama_papa 發表於 17-8-4 19:42
原本我都唔敢搭嘴,但"王家爸爸"你講得好中,好多時學校/老師同家長/同學既agenda 真係唔同,如果唔 ...
校長想學校出名,想學校出名有好多方法,老師會揀最容易既,即係第一志願成功率同首三志願成功率。正正係呢樣野,變咗老師無可能純粹從家長/同學既利益諗,尤其係第一志願成功率高既學校,需要小心分析背面既原因。

mama_papa    發表於 17-8-5 13:20

你哋幾位, 每次走埋一齊, 討論都幾激烈下, 真理越辯越明, 只要對事不對人, 我哋d听衆點都會獲益良多!!!

‹ 上一主題|下一主題