用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 『圓玄小學』簡介會後感?
go

『圓玄小學』簡介會後感? [複製鏈接]

『圓玄小學』簡介會後感?

『圓玄小學』簡介會後感覺如何?不如大家分享下!我覺得該校很舊,可供參觀的地方很小,如課室只得一層,圖書館亦很細。劉校長的演說很簡短,因為時間所限,又有幾場簡介會,有問題要留待8月簡介會才可解問。今次睇同上綱睇D資訊都差無幾,就多左兩個外籍老師望下。有無家長見到游泳池?好似重未動エ!今次真係有D失望。   

Re: 『圓玄小學』簡介會後感?

winma 寫道:
『圓玄小學』簡介會後感覺如何?不如大家分享下!我覺得該校很舊,可供參觀的地方很小,如課室只得一層,圖書館亦很細。劉校長的演說很簡短,因為時間所限,又有幾場簡介會,有問題要留待8月簡介會才可解問。今次睇同上綱睇D資訊都差無幾,就多左兩個外籍老師望下。有無家長見到游泳池?好似重未動リ!今次真係有D失望。   

唔係新建了一座大樓咩, 點解校舍會很舊??   

Hi winma,

我都正想開個topic 大家傾下, 同你一樣, 覺得時間匆忙,又撞正落雨, 連個操場喺邊都未睇清楚, 我諗8月份有時間的話, 再去睇下.  
校舍係舊d, 但我都可以接受, 始終佢又唔係千禧校舍, 我寧願佢將資源放喺師資方面囉.
教學模式很吸引, 兩名老師一齊上堂, 對小朋友的照顧會好好多.

angeline 寫道:

Hi angeline,
新建的那座大樓,可能未開始興建! 咁入咗學的小朋友咪好慘,現在還未開始工程,動工時小朋友咪可能要吸沙塵、又有嘈音,咁點返學呀!   

marinayiu 寫道:
Hi winma,

我都正想開個topic 大家傾下, 同你一樣, 覺得時間匆忙,又撞正落雨, 連個操場喺邊都未睇清楚, 我諗8月份有時間的話, 再去睇下.  
校舍係舊d, 但我都可以接受, 始終佢又唔係千禧校舍, 我寧願佢將資源放喺師資方面囉.
教學模式很吸引, 兩名老師一齊上堂, 對小朋友的照顧會好好多.

Hi marinayiu,
我都同意小班教學對每位小朋友都照顧多咗,兩文三語教學模式很吸引,但始終都是新校,不知成效如何,我自己就有D担心囉。 :-|

Hi, Winma,

其實我諗好多家長都會擔心, 始終佢係一間新校, 好像你講一樣, 不知成效如何.   

winma 寫道:
[quote]
angeline 寫道:

Hi angeline,
新建的那座大樓,可能未開始興建! 咁入咗學的小朋友咪好慘,現在還未開始工程,動工時小朋友咪可能要吸沙塵、又有嘈音,咁點返學呀!    [/quote]

新建果座大樓, 咪就係圖書館果座東西囉, 樓上好似仲有音樂室, 語言練習室, 舞蹈室, 電腦室等等, 同其他有改善工程計劃果d學校一樣. 至於泳池, 校長話將會興建.

Hi all mama

唔好意思!!  可否比個網址我.  

謝謝

星期日去保圓小一簡介會有d失望,校舍舊還有些設備未更新. 如上網好慢,mon仲係大肚款. 問過多個老師一些問題都不能解答. 而我係問左1位教師及1位似主任的教師:
是否有兩位校長? 她說不知,只知有劉校長.
如將籃球場改建泳池,在那裡上pe堂? 她說好似在泳池上加建籃球場. 工程進行中會在禮堂or地下上堂.
保圓跟圓玄學生是否共用facilities? 應該係.
要更加/換的facilities幾時做? 她說幾年前才申請教育基金撥款,所以用緊的都算新,要逐步黎,幾時唔知.

校長講明現沒有與兩間保良英中聯繫. 不過叫我地放心,可在自行派位階段向7間英中報名,各校有15%給英文達標的,即我地保圓有好大機會.  
全級120人,咁即係收唔收得晒?

8月我會再去聽多次簡介會.

Website please click here:
保良局圓玄小學
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

Spiderman_mama 寫道:
新建果座大樓, 咪就係圖書館果座東西囉, 樓上好似仲有音樂室, 語言練習室, 舞蹈室, 電腦室等等, 同其他有改善工程計劃果d學校一樣. 至於泳池, 校長話將會興建.

圖書館是新裝修,用了十多萬,不是新建的!至於音樂室, 語言練習室, 舞蹈室, 電腦室都是改善工程的一部份而已。

janetc 寫道:
星期日去保圓小一簡介會有d失望,校舍舊還有些設備未更新. 如上網好慢,mon仲係大肚款. 問過多個老師一些問題都不能解答. 而我係問左1位教師及1位似主任的教師:
是否有兩位校長? 她說不知,只知有劉校長.
如將籃球場改建泳池,在那裡上pe堂? 她說好似在泳池上加建籃球場. 工程進行中會在禮堂or地下上堂.
保圓跟圓玄學生是否共用facilities? 應該係.
要更加/換的facilities幾時做? 她說幾年前才申請教育基金撥款,所以用緊的都算新,要逐步黎,幾時唔知.

校長講明現沒有與兩間保良英中聯繫. 不過叫我地放心,可在自行派位階段向7間英中報名,各校有15%給英文達標的,即我地保圓有好大機會.  
全級120人,咁即係收唔收得晒?

8月我會再去聽多次簡介會.

Website please click here:
保良局圓玄小學

8月唔去多次都唔得啦!我都有問老師問題,但老師很多問題都唔知點答....要家長自己問校長!

請大家繼續報料...因為我都對這間學校好有興趣.

many many thanks

8月再有個簡介會,你可留意以下網址或致电問吓。
http://www.yyps.edu.hk/direct/index.htm
dlh525 寫道:
請大家繼續報料...因為我都對這間學校好有興趣.

many many thanks

Dear all mums,
我知道保圓放榜日是早過自行收生放榜日,但保圓登記日是否又後過自行收生放榜日,所以都可以睇埋自行收生派位結果再作決定?
Thanks!

今年是否如往年?有無家長問過校長?
如果可以等抽獎後才決定就好啦

Hi janetc :

我所知剛05保圓登記註冊日是(星期五)前過自行收生放榜日(星期一),所以要決定直資就要放棄自行收生派位及統一派位。

:-|  

點解唔同舊年!如果學校本身條件好,唔怕收唔夠學生,比多個選擇家長都無防啦!

Thanks! s/mon !!!

原來舊年收生都係咁,唔知多唔多家長等埋自行收生,過左註冊日先去註冊呢? 其他直資是否一樣?

janetc 寫道:
Thanks! s/mon !!!

原來舊年收生都係咁,唔知多唔多家長等埋自行收生,過左註冊日先去註冊呢? 其他直資是否一樣?

我都好想知呀!有無家長可以教路?Thanks!

hihi
各位, 我都有聽過個簡介會, 有點失望, 學校設施好舊,
好細, 若是日後全校學生有720 人....沒法想像是如何擠迫,

考慮因素也是因為師資及英小, 學貴便宜, 主任老師給我的印象也不錯

我們可多作交流嗎
‹ 上一主題|下一主題