用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 OU vs 樹仁
樓主: Chanv
go

OU vs 樹仁 [複製鏈接]

傷心酸辣粉 發表於 17-7-24 20:36
同埋讀英文,又唔代表教到英文,加上依家常額教席越黎越少,三思。

其實都無諗將來會搵到咩工做,見好多人讀完果科,最後做份工係完全無關係的。

Chanv 發表於 17-7-24 23:11
讀完中學出黎做野同讀完大學出黎做野點都唔同,就算做咩都好,讀完大學做幾年野起碼有升職機會,如果中學 ...

如果咁樣諗,go ahead.
我只係想帶出一點,OU / SYU 係大部分僱主睇中都唔係受歡迎既大學。既然讀完出黎都難搵工,點解唔做幾年野再讀書姐。加埋依家一街大學生,你認為OU / SYU 夠competitive嗎? 如果真的無得揀,揀OU吧,我以前讀書既同學話SYU 已經慢慢變左做學店,學習氣氛唔好

傷心酸辣粉 發表於 17-7-25 00:07

如果咁樣諗,go ahead.

如果依家出黎做野,一來都唔知做得咩工,二來之後佢一定唔會讀返書,可能最終都係做d便利店,侍應等等.......如果佢有咁勤力做野都搵書讀,我就唔洗咁頭痛幫佢諗,一定要佢依家讀,因為佢太懶,佢連考DSE都無溫書,日日打機,考天才,所以有大學讀我已經好滿足。

brother4 發表於 17-7-23 09:50
興趣 行先。。或東華職業冶療,己認可,約共50萬好似每年三萬資助估約38萬。。Dse有15分部份課程有獎學金, ...

東華ot入學要求好高!20分係最低要求,仲要得50個位!

Chanv 發表於 17-7-25 00:35
如果依家出黎做野,一來都唔知做得咩工,二來之後佢一定唔會讀返書,可能最終都係做d便利店,侍應等等.... ...

我覺得比佢做幾年,知道做咩工都要有大學學位先人工高啲!咁佢先有心去讀!同知道自己想要咩
依家入去求其讀,無論sy定ou都係用錢買學位,咁都只會令佢更無心讀書。如果你真心要張cert就滿足,咪讀落去囉,但出到黎做唔到野,做group assignment又free ride,只會令佢以後失敗得仲甘!
依家做野唔睇學歷睇經驗,加上有經驗入返大學成功率高好多,又唔洗煩學費。

Chanv 發表於 17-7-22 23:53
只得19分,如果入唔到8大,請問OU同樹仁應該讀邊間,因阿仔唔係勤力讀書既人,唔會讀副學士,讀副學士只會 ...

你不如叫囝仔自己搜集資料,自己選擇。如果係佢自己選擇,起碼學習動機大啲。將來結果點樣,都係自己承擔。
大學教育要睇嘅唔單止主修科,其他嘅配套都重要,例如副修嘅選擇,其他學習經驗,例如有無海外交流機會,實習機會等等,呢啲都會豐富佢未來四年嘅學習生活,開濶知識領域同眼界。要一個十七八歲嘅青少年就決定未來職業,往往係太早,反而係四年大學教育若開闊佢嘅思維,幫助佢成長,佢會搵到自己嘅方向.

talknwrite 發表於 17-7-24 20:54
大學學歷氾濫成災, 而家學校請人(我諗好多公司包括政府機構), 唔單止睇大學學歷, 還會睇DSE成績去決定請唔 ...

政府大學學歷職位如 AO, EO,督察 等都要考 CRE

傷心酸辣粉 發表於 17-7-24 11:28
OU / SYU 出來好難搵工

吓!我讀樹仁新聞。
未畢業已有新聞機構向學生招手。
未畢業已入無線,當年有三間機構請我,任我選擇。

tyiLam 發表於 17-8-2 01:16
我覺得比佢做幾年,知道做咩工都要有大學學位先人工高啲!咁佢先有心去讀!同知道自己想要咩
依家入去求其 ...

考唔到就話做幾年野再試下入唔入到大學,考到都唔讀去做幾年野再試下考唔考到大學?似乎真係多餘左,宜家已經唔同以前,攞住個大學學位就天下無敵。我問左幾個不同機構既高層,佢地都話宜家d大學學位除左神科和一些專業科目之外,除非你讀三大,如果唔係,其他你讀邊間大學同讀咩科都分別唔大,佢地請人只要大學畢業就得,咁點解仲要做多餘既野。

Chanv 發表於 17-8-7 12:01
考唔到就話做幾年野再試下入唔入到大學,考到都唔讀去做幾年野再試下考唔考到大學?似乎真係多餘左,宜家 ...

你仔有八大offer嗎?

gl 發表於 17-8-7 14:24
你仔有八大offer嗎?

無,最終都係派左ou,佢幾個同學,19,20分都入唔到8大

Chanv 發表於 17-8-7 14:26
無,最終都係派左ou,佢幾個同學,19,20分都入唔到8大

咁你仔讀唔讀ou?

gl 發表於 17-8-7 14:29
咁你仔讀唔讀ou?

讀,因為佢早兩星期去ou 面試,面完試佢竟然覺得ou好,反而想讀ou多過嶺南,佢話ou會有兩個月去英國交流,有9成畢業後有相關就業率,6成未畢業已有offer, 所以佢派左ou都開心,沒有失望。

Chanv 發表於 17-8-7 14:36
讀,因為佢早兩星期去ou 面試,面完試佢竟然覺得ou好,反而想讀ou多過嶺南,佢話ou會有兩個月去英國交流, ...

唯一失望,係原來攞唔返樹仁果$5000留位費

Chanv 發表於 17-8-7 14:39
唯一失望,係原來攞唔返樹仁果$5000留位費

入ou都拿唔返?應該得架,ou都是經jupas派位

gl 發表於 17-8-7 14:46
入ou都拿唔返?應該得架,ou都是經jupas派位

我最初都以為可以攞返,原來唔得,今日問左。

yovin 發表於 17-8-7 11:14
吓!我讀樹仁新聞。
未畢業已有新聞機構向學生招手。
未畢業已入無線,當年有三間機構請我,任我選擇。

樹仁journalism出曬名,咁呢科又唔同既

我仔都派吾到八大

hksarhksar 發表於 17-8-7 20:39
我仔都派吾到八大

你個仔幾多分?派左邊間?

Chanv 發表於 17-8-7 14:49
我最初都以為可以攞返,原來唔得,今日問左。
應該過咗deadline?
正路8/7-8/8應該可以
‹ 上一主題|下一主題