用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:SPCS vs GHS
樓主: kochiman2004
go

請教:SPCS vs GHS   [複製鏈接]

kochiman2004 發表於 17-7-22 17:30
應該係兩間女校。
朋友問,不太懂,可有家長女兒讀這校,給少少意見或資料,謝謝大家。
...

港島vs九龍,近學校比較有利。個人喜歡convent. 放學一班女仔行商場買下嘢,有講有笑,正常過正常,感覺一點都唔係書呆子。

回覆 CheungAA 的帖子

我朋友的女兒考入GH中學,也一樣呻女兒日日功課做唔完,又大project要傾?,做到12點1點都仲要未做完⋯⋯人人能力不同,又有不同的時間管理方法,間間學校都會有呢d例子;一d學生做到7,8點,一d就讀,做到半夜

SPCS功課不多,而且學校提供較多資源鼓勵學生參加課外興趣活動,學習氛圍愉快

emailcopy 發表於 17-7-23 07:55

SPCS功課不多,而且學校提供較多資源鼓勵學生參加課外興趣活動,學習氛圍愉快 ...

學術上,兩間是否都好谷學生?朋友女兒今年升中一,GHS收左,上星期 SPCS 致電 OK,現未能決定,我本人又不懂,故此,求教各位高人指點!

kochiman2004 發表於 17-7-23 15:33
學術上,兩間是否都好谷學生?朋友女兒今年升中一,GHS收左,上星期 SPCS 致電 OK,現未能決定,我本人又 ...

SPCS! 有iGCSE.

Deleted

回覆 kochiman2004 的帖子

唔要就放出來吧 !    很多人喉住個位呀 !

reginamom 發表於 17-7-24 15:54
回覆 kochiman2004 的帖子

唔要就放出來吧 !    很多人喉住個位呀 !

朋友今天早上己放 SPXS 位。

kochiman2004 發表於 17-7-24 16:37

代其他等候中家長熱烈多謝你朋友

kochiman2004 發表於 17-7-24 16:37

可透露原因嗎?

happysin 發表於 17-7-24 17:08
可透露原因嗎?

無乜特別原因,其實兩間都係好學校,只不遇朋友女兒比較喜歡GHS,因為佢話返學近D,多D朋友,同埋GHS D姐姐好人(呢果原因都幾特别)!

阿囡spcs. 唔多覺好多功課,反而讀得幾開心

kochiman2004 發表於 17-7-24 17:27
無乜特別原因,其實兩間都係好學校,只不遇朋友女兒比較喜歡GHS,因為佢話返學近D,多D朋友,同埋GHS D ...

番學近啲又的確係一個好valid嘅理由

GH is more religion based , it requested yr attending religious class throughout.

Bravewoman2011 發表於 17-7-27 17:37
GH is more religion based , it requested yr attending religious class throughout.

請問要上嘅宗教堂有幾頻密呢 ? Thanks

Bravewoman2011 發表於 17-7-27 17:37

SPCS RS堂都要上到中四,要考 igcse, 耐唔耐要早返上 mass

in its welcoming letter. an attachment telling it is compulsory to attend all religious ceremonies and classes. I don't know the frequency.

os_ecu 發表於 17-7-27 18:27
請問要上嘅宗教堂有幾頻密呢 ? Thanks

有物咁奇。

教會學校當然傳教,唔係辦來做物?

Bravewoman2011 發表於 17-7-27 23:35
in its welcoming letter. an attachment telling it is compulsory to attend all religious ceremonies a ...
Thanks for your reply. 對於唔係教徒既同學呢個我覺得又有點過份. 需然辦學團體佢要傳教都無可厚非, 但攞得政府資助就唔可以太過本末倒置,

辦學校最主要都係教學同埋考試.

os_ecu 發表於 17-7-28 09:38
Thanks for your reply. 對於唔係教徒既同學呢個我覺得又有點過份. 需然辦學團體佢要傳教都無可厚非, 但攞 ...

如果真係咁抗拒宗教.... 咁咪搵D無宗教既學校囉, 有官校, 有PLK, 有TWGH...... 仲有大把選擇

其實培正, 民生呢D, 都係有宗教背景

Felix223    發表於 17-8-3 14:47
CheungAA    發表於 17-7-28 09:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題