用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 各位媽咪:你們可否分享S位的情況
go

各位媽咪:你們可否分享S位的情況 [複製鏈接]

我囝囝下個月要入讀S位,但我真是好擔心啊?講不出原因!就是很多疑問。
   0    0    0    0

我囝囝都係一個月會入讀s位,我嘅心情同你一樣,希望有多d媽媽可以分享下🙇

Shirleychansl 發表於 17-7-21 18:27
我囝囝下個月要入讀S位,但我真是好擔心啊?講不出原因!就是很多疑問。
...

有咩要擔心? 擔心適應? 擔心老師唔好? S 位人手比例已經比I 位和幼稚園好很多, 全日咁訓練, 老師好了解每一個小朋友, 每一刻都訓練緊, 進步會好快啊!

有咩擔心可以問中心社工、主任,又或班主任、治療師,他們一定會答你,S位老師我遇過的都好有愛心、經驗,小班教學,小朋友會進步得快。

過來人經驗,家長要多D同老師溝通,入左S就要自己跟下小朋友,做家居訓練,唔夠支援自己再自費外補,唔好旨意哂政府。家長要有心理準備,S位係追同齡能力,唔係追學術,學術會比幼稚園淺。

同埋,S位唔係萬能,如果小朋友進步未如理想,讀主流小學困難較大,家長要幫小朋友打算下。

回覆樓主

我都好擔心,但我係擔心會無位,而家等緊候補,排緊嘅兩間中心都派到我小朋友輪候嘅果個月份,但都遲遲未到佢,好驚要等多一年

legolas625 發表於 17-7-24 11:32
有咩擔心可以問中心社工、主任,又或班主任、治療師,他們一定會答你,S位老師我遇過的都好有愛心、經驗, ...

我擔心小朋友理解能力太低,唔眀白老師的指令,因為我地之前在某機構做訓練比導師打小朋友的面,紅曬不只一次兩次,係一課堂這導師起碼出現打仔仔的面兩三次,到最後投訴都冇用,所以才轉第二間,所以我有陰影!

Shirleychansl 發表於 17-7-24 13:55
我擔心小朋友理解能力太低,唔眀白老師的指令,因為我地之前在某機構做訓練比導師打小朋友的面,紅曬不只 ...

嘩!好過份有冇搞錯,可唔可以俾提示係邊間機構?因為我仔如果今年派唔到嘅話我都仍要繼續同佢搵訓練

lavender_baby 發表於 17-7-24 16:08
嘩!好過份有冇搞錯,可唔可以俾提示係邊間機構?因為我仔如果今年派唔到嘅話我都仍要繼續同佢搵訓練
...

對不起,不便透露

Shirleychansl 發表於 17-7-24 13:55
我擔心小朋友理解能力太低,唔眀白老師的指令,因為我地之前在某機構做訓練比導師打小朋友的面,紅曬不只 ...

打小朋友塊面?尼个係不能接受與無可能發生,就算能力高低,都無可能用尼个方式,不應投訴,應報警處理
我仔已返ㄧ年s位,校內老師对特殊小朋友係非常有耐性經驗的,所以不用擔心

Adamok128 發表於 17-7-27 12:58
打小朋友塊面?尼个係不能接受與無可能發生,就算能力高低,都無可能用尼个方式,不應投訴,應報警處理
我仔已 ...

個導師事後承應只是用手拍佢塊面,之後我真係好想報警,但因為我之後嬲到用我自己只手拍打返佢塊面,理x左問佢有什麼感受。之後就轉去第二間中心繼續上堂。
‹ 上一主題|下一主題