用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要在小學得到什麼成績才可以入BAND 1 中學 ...
go

要在小學得到什麼成績才可以入BAND 1 中學   [複製鏈接]

醒目開學勳章

要在小學得到什麼成績才可以入BAND 1 中學?

14    0    0    0
ToBy and VinCent

回覆樓主:

自己區band 1一定是英中,要主科3A才考慮。。。看什麽小學,如地區名校全級5名內可穩入band 1C。。。

醒目開學勳章

THX

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-7-21 16:25
自己區band 1一定是英中,要主科3A才考慮。。。看什麽小學,如地區名校全級5名內可穩入band 1C。。。
...
地區名校全級5名內可穩入band 1C?

咁就算全A都不一定入BAND 1?

回覆樓主:

好多小學網頁有小六派位數字,我仔學校會列出幾多名派去哪間學校,自己計一計心儀小學或自己小學派去Band 1 英中有幾多名,Band 1 中中幾多名,假如有70名,咁全級考50名以內就安全些。

每間學校程度不同,睇小六派位最易估計,為小朋友定目標。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

vincentoby 發表於 17-7-21 16:34

亞大 就2A1B 派中文中學。。小學有2x間,英中得4間,難入

回覆樓主:

每區都有三分一學生是B1,有乜可能地區名校頭五才是B1咁少?叫得地區名校平均成績五成B1閒閒地,頭五? 學校得10個學生?

shadeslayer 發表於 17-7-22 00:09
每區都有三分一學生是B1,有乜可能地區名校頭五才是B1咁少?叫得地區名校平均成績五成B1閒閒地,頭五? 學 ...

同意,地區名校超過50% (或更高)派Band 1 英中,如小六100人有50人派到,所以讀小學前已經要了解所讀小學小六派位情況。正如升中學亦要了解DSE 及升八大數字。

brother4 發表於 17-7-21 19:08
亞大 就2A1B 派中文中學。。小學有2x間,英中得4間,難入

哪區?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

brother4 發表於 17-7-21 16:25
...

完全唔明你點解可以咁講

siden 發表於 17-7-22 10:38
完全唔明你點解可以咁講

錯誤信息會害人。

laiping    發表於 17-7-22 12:49
siden    發表於 17-7-22 12:37
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

siden 發表於 17-7-22 10:38
完全唔明你點解可以咁講

唔明。。。好難解。。當年老師建議及朋友考慮佢小朋友性格,能力及壓力等。。所以去穩入band 1 C英中,由中中轉英中,講明有好成績,多數收,朋友决定好好,佢小朋友年年精英玑。。Band 1A果間壓力大。。

回覆樓主:

首先要睇睇小朋友讀咩小學, A小學可以超過90%入band 1中學。 B小學只有20%入band 1中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

大家諗少一樣野叫隨機編號。在電腦係統,band one 就band one,無再分 ABC, 如果唔好彩隨機號排得後,1A成績可以派1C學校。

另外,好些區係唔夠band one 位。

醒目開學勳章

回覆樓主:

間間小學唔同架!
睇返所屬小學 以往有幾多學生派band 1中學,有啲全級30名派band 1,有啲全級60名派band1。

tkinwong 發表於 17-7-23 14:14
大家諗少一樣野叫隨機編號。在電腦係統,band one 就band one,無再分 ABC, 如果唔好彩隨機號排得後,1A成 ...

怎樣決定哪間小有幾多band one 額?是由師姐兄參加统一試而決定的!

回覆 brother4 的帖子

又未必,官塘區四大都接近5成入b1, 藍田區嗰兩間就接近6成。有幾多A同B晤係咁重要,最緊要學校級排名

回覆樓主:

小學有排名? 中學好似見有,因入u椄近幾成,所以有排名。。讀書揾間適合自己孩子較重要。。因band 1A果間在精英班,其它垃圾班,朋友都知到的,所以壓力太大。。。見band1生入band 2中學,佢自己選,真人真事,發生亞大同班同學。。。

vincentoby 發表於 17-7-21 16:34

同你係咪全A一D關係都無的, 我哋求學不是求分數, 是求排名。至於學校有幾多B1排名, 就要靠前人同你打天下打返嚟了。所以, 名小因為屆屆學生成績穩定, 佢哋個B1率咪相對穩定囉。

另一方面係自行, 因為中學只得個排名順序, 無真係banding, 所以, 如果過去多收某小學學生又覺得OK, 都會偏向多收, 因為有保證丫嘛。所以, 你最多睇下自己學校過去升中多數入咩學校, 等自己有個底。

當然, 如果小朋友叻到曉飛, 係可以去挑戰神校既。

醒目開學勳章

THANKS ALL
‹ 上一主題|下一主題