用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔/女回來次數?
go

仔/女回來次數? [複製鏈接]

醒目開學勳章

呀仔9月去英國了

請問你地仔/女一年會番香港幾次?得9曰假會番香港嗎?如番米要5-6次!買5套學生票嗎?通常買邊間?

如買倒頭飛點買?會平幾多? 上Expedia睇過英國航空最平,係米冇UM服務?呀仔初到英境我要有人帶佢.佢14yrs.

2    0    0    0

kit2004 發表於 17-7-21 11:20
呀仔9月去英國了

請問你地仔/女一年會番香港幾次?得9曰假會番香港嗎?如番米要5-6次!買5套學生票嗎?通常買 ...
英航冇左 UM 服務.

kit2004 發表於 17-7-21 11:20
呀仔9月去英國了

請問你地仔/女一年會番香港幾次?得9曰假會番香港嗎?如番米要5-6次!買5套學生票嗎?通常買 ...

唔好太擔心先,慢慢諗。
理論上只有三個假期返黎,聖誕、復活節及暑假。經過舊年既經驗,阿細話出年復活節都唔想返黎,因為假期短,得十幾日,返黎要適應好辛苦。
阿細舊年九月過去,佢13歲,同幾位同學一齊飛,坐BA。
舊年買一張學生票,九月去,今年六月回程,中間兩程買倒頭。而今年九月就買單程去,之後就買倒頭。

醒目開學勳章

亮燈 發表於 17-7-21 11:47
唔好太擔心先,慢慢諗。
理論上只有三個假期返黎,聖誕、復活節及暑假。經過舊年既經驗,阿細話出年復活節 ...
問AGENT佢話CX,5套票圍起10XXX.未連稅.但5套太多亦太貴.
我上Expedia試10月CX超貴,BA最平但冇UM.因為第一年,亦第一次回來想有人帶下.我想3套應該差不多掛.其他買倒頭吧!

如住HOST FAMILY,價錢差不多一張機票錢.我會比佢番黎.

kit2004 發表於 17-7-21 12:11
問AGENT佢話CX,5套票圍起10XXX.未連稅.但5套太多亦太貴.
我上Expedia試10月CX超貴,BA最平但冇UM. ...

明白,有冇試下搵同校既香港同學帶呢?阿細因為係北愛讀,所以機票會貴啲,而住guardian屋企就平過機票,所以諗住復活節唔返。

回覆樓主:

要考試留低溫習,如丫10 Y13。。可能ㄧ年二次回來可 ,另買機票可早D離校如正日 聖誔節時間一定貴,早些平很多。。。

Can I side track a bit? If one can afford, would it be nice to buy a small flat in UK so that the mum can go & live there at least during the initial 6 months to one year (hence saving the trouble to decide whether one needs a host family or buy airtickets to return to HK)
If one wants to stay in UK with one's kid x 1 year say, does one need to apply for a visa (HKSAR passport vs BNO any difference?)
How long the parent stay in UK?
From an investment point of view, if the price of the flat rises later, one may, with a bit of luck, get back part of the school fee from the investment.

醒目開學勳章

好似維珍學生套票平D.同有UM.要收服務費嗎?
如14歲買普通一張成人票係米得20kG行李?

國泰學生套票係米冇UM?

醒目開學勳章

亮燈 發表於 17-7-21 12:16
明白,有冇試下搵同校既香港同學帶呢?阿細因為係北愛讀,所以機票會貴啲,而住guardian屋企就平過機票, ...
GUARDIAN 我仲未攪呀!下個POST會問.

今日訂左easter機票倒頭機6711,我女13歲都冇UM,直航機一般都唔複雜。

醒目開學勳章

jj100c 發表於 17-7-21 23:13
今日訂左easter機票倒頭機6711,我女13歲都冇UM,直航機一般都唔複雜。
你係邊度訂?
因小兒係第一次自己出國我真係唔太放心.

維珍

newdaddy 發表於 17-7-21 16:59
Can I side track a bit? If one can afford, would it be nice to buy a small flat in UK so that the mu ...
非常賛同NEWDADDY的想法。 不過就不渉及INVESTMENT FACTOR. 脱欧状況完全未知、楼価上升因数不明顕、加上香港人都会用番係香港買楼投資的心態去看其他地方、就要小心注意。 英国楼升値能力不同香港。但如果AFFORD到、MAMA一斉去英国、我覚得何楽而不為? 当然反面也会有人説、一放假児女就去MAMA到、未能真正体会英国寄宿生生活等等、所以真係好個人的。

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

kit2004 發表於 17-7-21 21:13
好似維珍學生套票平D.同有UM.要收服務費嗎?
如14歲買普通一張成人票係米得20kG行李?

維珍未滿15歲無成人陪同必需耍UM, 否則不能上機,免费的

scso 發表於 17-7-22 11:42
維珍未滿15歲無成人陪同必需耍UM, 否則不能上機,免费的

想請教用UM,是否一定要大人帶小朋友check in(一手交一手),跟主接機時都係要大人接返?

回覆樓主:

um間間有不同,一般到上機前做好晒文件,到機塲交職員,職員keep um 護照 ,家長怕有漏資料,多數會前去。。職員等齊所有um带去機囗,回來一樣小朋友在英出示會有職員带上機,keep um 護照,回到香港,跟之前家長指定人接機,交回護照

pmaths 發表於 17-7-22 11:48
想請教用UM,是否一定要大人帶小朋友check in(一手交一手),跟主接機時都係要大人接返?
...

對,要大人一手交一手,所以我會預先回學校來接機司機資料,緊記預先攞Form填好帶去機場,因我不經agent自己上維珍website買票,所以要去銅鑼灣希慎樓上office取form

回覆樓主

我女未足12歲都有用CX UM服務, 由大人陪同check in , 然後會約一個時間返去櫃位, 有職員 收證件 ,帶孩子登機 , 到達當地機場也是會由職員保管證件及帶孩子入境取行李,之後會把孩子和證件交到學校職員/司機 !

CX Um 如果人數 6 – 15 位小孩 – 提供1位飛行褓姆。孩子在航機上都有職員照顧,但通常都是安排坐機尾位置( 因呢幾次 網上check in揀位,見機尾5行全是U位,不比散客選這些位,我女上機話後面全部都是um 乘客, 因為她坐前幾行,check in 時話她是12歲, 要求跟埋Um 一齊 。)

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-7-22 12:50
我女未足12歲都有用CX UM服務, 由大人陪同check in , 然後會約一個時間返去櫃位, 有職員 收證件 ,帶孩子 ...

謝謝回覆,cx um係米要收費?cx有冇年齡限際一定要用um?

醒目開學勳章

scso 發表於 17-7-22 12:27
對,要大人一手交一手,所以我會預先回學校來接機司機資料,緊記預先攞Form填好帶去機場,因我不經agent自 ...

資料好有用,完全岩晒我呢d新手。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題