用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人派到沙田崇真呀?
樓主: cherrycheung528
go

有無人派到沙田崇真呀?   [複製鏈接]

BB成長期 發表於 17-9-5 16:35
其實入讀沙崇的學生, 小學通常來自什麼小學?  我知有人自選, 有人大抽獎, 但都想知什麼小學比較收得多? ...

我覺得間間小學都有機會呢!因為只要成績了得機會自然十分高呢!當然這是講緊"自行階段",大抽獎就個個機會均等無話邊間小學特別機會大些呢!

BB成長期 發表於 17-9-6 08:24
回覆 YmOra 的帖子

明白的, 因為有適當的情度才會選. 因為我見深水埗崇真小學説與沙崇有聯系, 所以想知係 ...

我記得早年去"沙崇"嘅簡介會,會上有人問貴校是否與某某小學有聯系和會多收這些學校的小學生嗎?!校長話沙崇沒有與其他學校有關聯和只要成績好好就有大大機會被取錄,也明言沙崇有來自本區生或外區生都有,你試下去學校的簡介會了解更多,唔難察覺學校係以成績好為自行收生之條件要素,尤其見她們的自行申請表和可接收的其他獎項証書數目佔好少數,遞交太多會即時被抽起叫家長攞番走,所以,沙崇响自行階段是以成績和面試表現為最主要,加上近年學校成績不斷攀升和出生率不斷增加,""外區生""要入"沙田區"選校可以話難度增加多了,要入"沙崇"就更需要响面試方面下點功夫努力爭取分數才有更穩妥的勝算,因為競爭對手之""成績次弟""可能都係响你的孩子之前後位置不會太遠的人,故面試嗰40%之競爭會是成功與否的決定呢!

twhkleung 發表於 17-9-4 12:40
亞氏保加 和 自闭 差很遠禾, 完全两样野泥嫁, 千其唔好唔会呀!!!
2者的社交表現是同一定義,  亞氏保加係社交差得來, 智能沒問題, 甚至係高智能
有很多藝術家, 科學家都是自閉症的.
社交能力差可以培養, 相反沒有自閉症的人, 也可以因後天環境影響而變得不善交際

YmOra 發表於 17-9-6 09:15
我記得早年去"沙崇"嘅簡介會,會上有人問貴校是否與某某小學有聯系和會多收這些學校的小學生嗎?!校長話沙崇 ...
每年幾時有簡介會?

07mama 發表於 17-9-25 12:22
每年幾時有簡介會?

今年30/12/2017

07mama 發表於 17-9-25 12:22
每年幾時有簡介會?

每年12月最後一個星期六呢!

‹ 上一主題|下一主題