用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對宣道幼稚園的意見
go

對宣道幼稚園的意見 [複製鏈接]

請問:
1) 如果讀宣幼升不到宣小, 讀宣幼對考直私小學或叩門直私津小學, 有沒有優勢呢?
2) 宣幼是一間happy school, 還是深課程的學校呢?
3) 宣幼的課程, 對比其他幼稚園, 除了是沒有學券, 有沒有甚麼的不同, 或優, 缺點呢? 如德育, 啟發學童? 適合坐定定, 還是跳跳扎的學生呢?

謝謝.

7    0    0    0

khsheh 發表於 17-7-20 17:50
請問:
1) 如果讀宣幼升不到宣小, 讀宣幼對考直私小學或叩門直私津小學, 有沒有優勢呢?
2) 宣幼是一間happy  ...

同問

同問同問

請問:

我之前考慮左好耐 最後都係放棄左宣幼offer, 因為太淺,如果升唔到宣小,會好難出去考小學

(我個人意見)

回覆樓主:

宣幼出名淺,應該算是Happy School吧。 同埋好像以廣東話為主

回覆樓主:

個人感覺係宣幼老師好有愛心,如果香港唔係考小學咁困難,我相信小朋友讀呢間幼稚園是開心的

但始終我都擔心萬一升唔到宣小,真係好難考小學。

但當然,如果家長俾心機教小朋友在頭個50%既話,我諗唔會太難升上宣小吧。

如果好鍾意宣小點都要去啦,學術可外補。

nyip 發表於 17-9-26 15:26
個人感覺係宣幼老師好有愛心,如果香港唔係考小學咁困難,我相信小朋友讀呢間幼稚園是開心的

但始終我都擔 ...

宣幼升宣小只有50%?(emoji)

請問:

我都覺得宣幼幾好, 夠Happy
上唔到宣小固然煩 (因太 happy 考直私可能好難)
上到宣小都煩, 因有聞宣小好谷, 我都唔想小朋友晚晚要做功課做到好夜

所以如果有宣幼宣小用家比下意見就好

希望, 宣小用家比下意見...

回覆樓主:

應該唔錯

回覆 Ann201403 的帖子

多謝你的分享~~
可否分享下, 英文/普通話NET 時間是多少? 是否廣東話教學為主?

Lena_lena 發表於 17-11-10 14:27
回覆 Ann201403 的帖子

多謝你的分享~~

小朋友昔日由宣幼>>宣小>>一線中學

到今時今日仍掛念幼稚園的老師,今年暑假也有和同學一起回校探老師,宣幼是開心學校,幼稚園階段最主要打好學習態度的基礎,孩子愛看書,自覺地溫習,比甚麼外補也重要

chelaulau 發表於 17-10-1 13:36
我都覺得宣幼幾好, 夠Happy
上唔到宣小固然煩 (因太 happy 考直私可能好難)
上到宣小都煩, 因有聞宣小好谷 ...
宣小唔多功課,小兒現在小二,基本上在學校的功課堂已經做完,平均每天四至五樣,甚少抄寫功課,放學後主要綀樂器。宣小連長假期也不給功課,暑期作業也没有,阿仔完全享受了兩個月的假期。
宣小絕對唔係傳聞中的谷,我仔是暫時初小讀得很輕鬆,高小可能會辛苦啲。

JC_mami 發表於 17-11-14 21:18
宣小唔多功課,小兒現在小二,基本上在學校的功課堂已經做完,平均每天四至五樣,甚少抄寫功課,放學後主要 ...

謝謝分享!
問下你小朋友係宣幼上宣小? 其實上唔到宣小嘅同學仔搵學校難嗎?

另外宣小語境如何?
哩兩日睇小一版見宣小要學一樣樂器, 我個人幾鍾意

chelaulau 發表於 17-11-14 21:37
謝謝分享!
問下你小朋友係宣幼上宣小? 其實上唔到宣小嘅同學仔搵學校難嗎?
我小朋友唔係宣幼上,不過身邊宣幼上宣小的同學都跟得唔錯,不過聽宣幼上的家長分享,宣幼比較淺,大多數有外補。

回覆 chelaulau 的帖子

答漏左,你問宣小的語言環境?我估是英語吧!因為宣小是一間傳統學,英語環境一定比唔上某些新派直資。例如,陳守仁,港同等
所以我最近都硏究緊如何改善下阿仔的oral.

宣幼有愛心,幼兒教育除了學術,德育、品格、群性、自理等等都好重要。就算入唔到宣小我自己都非常喜歡宣幼。
至於宣小,中文小學,但英文都唔淺,考試分卷明細,有general English, guided writing, comprehension, oral, phonics,全部分獨立卷考。Net teacher全校得一位,大家都睇餸食飯喇
‹ 上一主題|下一主題