用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (給40網某幾位家長)-請不要再抵毁其它學校而抬高自己學 ...
樓主: troublegod
go

(給40網某幾位家長)-請不要再抵毁其它學校而抬高自己學校   [複製鏈接]

cherrieshum 發表於 17-7-21 09:17

其實哪有讀得輕鬆又成績好的學校?只是家長在背後做了 ...
你講得啱,咁就唔好吹得咁勁,踩其他學校,係家長努力姐,坦白講我自己覺得誇區誇到咁遠黎讀書,小一學生好辛苦,話因為學校好誇區誇到咁遠實在太癲 ,家長仲要覺得自己冇問題周圍講先好野,神校都仲可以理解,以間係普通較好學校姐

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

版主按:不鼓勵起底行為,請尊重別人私隱,多謝合作

人地學校家長都係讚下學校啫,唔抵得嘅咪睇完就算。佢地都係攞數據來比較啫(EK好多人都咁做),有無抵毀其他學校,就真係見仁見智。樓主開依個post,覺得你有點酸葡萄。討論區言論自由,駛唔駛起人底?咁網絡欺凌!
唔係想撩交嗌,只係感覺部份人言論有點過火。

ying8 發表於 17-7-23 22:00
人地學校家長都係讚下學校啫,唔抵得嘅咪睇完就算。佢地都係攞數據來比較啫,有無抵毀其他學校,就真係見仁 ...

我覺得楼主好正常wor

楼主冇起人底wor

siden 發表於 17-7-23 22:11
我覺得楼主好正常wor

楼主冇起人底wor

我都覺得樓主好正常.

chanti 發表於 17-7-23 22:22
我都覺得樓主好正常.

個標題起得點會無問題,明顯就係要挑起事端,"果位家長"確係過份吹捧間小學,但就無特別去踩抵其他“名校”,佢每次都有攞數據去講,反有啲人帶偏見嘅言論,就更加明顯啦,玩到起埋人底,根本就係缺德行為,我認為呢個標題嘅討論應該到此為止,希望後面睇到呢個post嘅人,唔好再推返上嚟,Thx.

dogkit 發表於 17-7-24 00:20
個標題起得點會無問題,明顯就係要挑起事端,"果位家長"確係過份吹捧間小學,但就無特別去踩抵其他“名校 ...

其實樓主都吾係第一次針對旅小出post,其實都吾知咩居心。

siden 發表於 17-7-23 22:11
我覺得楼主好正常wor

楼主冇起人底wor

Agree. 「果位家長」自己在EK 提及自己是中學教師。不是樓主去「起底」。

講數據先好笑啦,個1,2個%講梗相差幾個人頭者,唔使誇大到旅小又幾勁,唔係話旅小唔好,但唔係吹到咁勁,協和學校人數點都多過旅港啦,唔使開口埋口話個1,2個%,佢唔計計人頭都係協和升band1多,1,2%未又係差唔多,幾年後人數多左以家個個%一定唔同,講野中肯d冇人話佢,以幾位家長係其他討論區都仲係咁,唔知以為40校網得一間神校旅小,其實有上網既唔回覆個個暗地女稱呼旅小神校,當然唔係真心,點解呢?未講得勁左,真係覺得旅小同聖紀文未差唔多,係都話自己高班d

joycehang41010 發表於 17-7-24 01:06
講數據先好笑啦,個1,2個%講梗相差幾個人頭者,唔使誇大到旅小又幾勁,唔係話旅小唔好,但唔係吹到咁勁, ...

你咁講法,其實hkpapa 同greenapple佢地都唔應該做咁多嘢,計%係搵人笨,計人頭先係合你心意,係咪咁呢?
根本呢啲數據又係邊到得嚟呢?全部都係每一間學校提供嘅,嘅然有呢啲數據,自然就會有人比較,有人去分高低,高咗就係高咗,低咗就係低咗,如果唔相信呢套計法,大家大可唔去理會就可以,聽完笑吓就算,可必硬要對間學校冠以名校唔名校啫,根本選學校,就唔應該只睇成績,其他配套,師資,課程深淺,地點,設備等等都應該參考埋,呢啲先係家長選擇時要考慮嘅嘢。
邊間學校係家長嘅No.1,根本佢地心埋有數,根本無需要為拗而拗,喺到討論學校已經夠,無需要去到網絡欺凌,大家都做個好榜樣比自己啲小朋友睇吓啦好無。

dogkit 發表於 17-7-24 07:59
你咁講法,其實hkpapa 同greenapple佢地都唔應該做咁多嘢,計%係搵人笨,計人頭先係合你心意,係咪咁呢?
...
我入嚟主要想講吓: 數人頭呢個問題

間中都有會員話, 數人頭計, 梗係XX學校入B1人數多一截啦!

無錯, 如果以兩間學校, A校60人, B校150人計, 大家都係50%升讀B1,  A校只有30個B1生, B校有75個, 以人數計, 咁B校比A校多一倍喎! 咁B校應該另好多啦!

換個方向諗, 50%入B1, 即係有50%不入B1, 咁即係 A 校有 30人不入B1, B校有75人不入B1, 咁又係多一倍喎? 係咪代表 B 校渣好多呢?

所以點解要用"百份比"去計, 因為"百份比"係相對地較為客觀, 而係大多數統計上, 都會用百份比, 而唔係實際數字.

當初點解我要去統計? 因為聽得太多人, 以訛傳訛話XX學校比YY學校好之類, 但又沒有辦法提供實質証明既說話. 當然, 選校唔只睇升中有幾多百份比學生入B1中學呢一點, 但如果完全忽略呢一點, 恐怕5/6年後會後悔.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dogkit 發表於 17-7-24 07:59
...
首先我冇網絡欺凌佢地,我所講唔係佢地 ,仲有你都講得啱唔係為4升中成績間一間學校,要簡埋學校配套好唔好,但佢地以班家長開口埋口講梗高幾個人頭band1,就放大黎講,咁樣會唔會過左火,如果要以身做比小朋友睇,咁班過火家長既更需要先,我亦希望你做到好榜樣比你小朋友睇,我係bk7年,從來少出聲,係過火就過火,有心講數據就清清楚楚,唔好攞過1,2%誤導人,如果清楚d實質多邊間2,3個升band1中學,以d先中肯數據,我唔覺得旅港唔好,但唔好過火踩人升level,其實幾間差唔多  仲有我真係講自己諗法唔會合人心意架

hkpapa852 發表於 17-7-24 08:48

間中都有會員話, 數人頭計, 梗係XX學校入B1人數多一截啦!
其實

hkpapa852 發表於 17-7-24 08:48

其實你計法同成段野都好中肯,數據係啱,我唔係話你架,我真係睇得多 ,今年勁過聖紀文,協和1,2%,旅港好勁,咁其實實質外界人都覺得幾間差唔多,但d家長一尾讚旅小,唔係叫踩好難唔覺

joycehang41010 發表於 17-7-24 12:05
其實你計法同成段野都好中肯,數據係啱,我唔係話你架,我真係睇得多 ,今年勁過聖紀文,協和1,2%,旅港好 ...
我主要只係想講:

用數人頭方法, 其實更加唔客觀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主由頭到尾都冇話起人底,只是不滿人家抵毀其他學校,「那班有問題家長」9秒9在這兩三天又刪除又編輯過自己所講的說話,不過已經留過呢d言論,其實都冇咩分別。

Felix223 發表於 17-7-24 12:14
樓主由頭到尾都冇話起人底,只是不滿人家抵毀其他學校,「那班有問題家長」9秒9在這兩三天又刪除又編輯過自 ...
最勁係,話樓主唔係第一次憎對旅小,怪返樓主好開post

hkpapa852 發表於 17-7-24 12:09
我主要只係想講:

用數人頭方法, 其實更加唔客觀
我意思唔係你咁計錯,你咁計係啱,我意思係話梗就算係個1,2%,唔需要成日掛係咀邊幾勁,實質係爭幾個學生,即係大家都係120人咁計,一間60個band1,一間62個band1,咁係唔係62個間好勁係神校呀,未差唔多,唔係話旅小派得唔好,數據係好,但40網唔係得佢一間好既學校,其實有50%band1已經好好啦 ,個問題爭個咁少學生,唔需要成日講出黎佢係神校,其他同佢相差咁少就差 ,真係未過,協和, 荔天上網踩底人, 係唔係爭幾個學生感覺良好,要踩其他學校就覺得自己升level

joycehang41010 發表於 17-7-24 13:16
我意思唔係你咁計錯,你咁計係啱,我意思係話梗就算係個1,2%,唔需要成日掛係咀邊幾勁,實質係爭幾個學生 ...

我相信hkpapa 係客觀提供數據,而旅小係一間好的小學,大家都冇認同因為個別家長的所作所為,令人無奈...「佢地」影響了其他真正用家給人觀感。
‹ 上一主題|下一主題