用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華與黃笏南哪間好些?不考慮地點學費 ...
樓主: sumsung26
go

英華與黃笏南哪間好些?不考慮地點學費   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-7-21 11:27
如果睇舊數據,英華同黃笏南都唔好,之前都跌咗。
如果睇未來,英華同黃笏南都好,都有升返既因素。:joyou ...

兩間中學都是band 1B嗎?

jigsaw 發表於 17-7-21 15:17
我膚淺,以前淨係識英華,近幾年先知華英咁勁

我讀書年代華英已好勁,英華女書院也好勁,英華書院則遜色

cherrieshum 發表於 17-7-29 18:18
兩間中學都是band 1B嗎?
係 Band 1A/B/C,其實唔係咁重要,係唔係好學校先至重要。

CheungAA    發表於 17-7-29 20:40

王家爸爸 發表於 17-7-29 20:04
係 Band 1A/B/C,其實唔係咁重要,係唔係好學校先至重要。
請教王爸爸, 怎樣才算是你心目中的一所好學校呢? 謝謝

CheungAA 發表於 17-7-29 21:00
請教王爸爸, 怎樣才算是你心目中的一所好學校呢? 謝謝
第一,學校其他學生既程度同小朋友既程度差唔多,例如,如果小朋友係B1中,揾B1中既中學。
第二,間學校技校風要好(如果係B1,其實間間都唔差)。

gigiic    發表於 17-7-30 10:37
CheungAA    發表於 17-7-30 08:13

點解程度相配咁重要,原因有二:
第一,除非小朋友鬥心強,可以游上去中上游,否則年年係最差成績嗰10%,自我形象唔太好,影響小朋友將來既自信心。
第二,去到中四問題更大,如果小朋友去唔到中游,揀科會好煩惱。

CheungAA    發表於 17-7-31 11:12

王家爸爸 發表於 17-7-30 08:15
點解程度相配咁重要,原因有二:
第一,除非小朋友鬥心強,可以游上去中上游,否則年年係最差成績嗰10%,自 ...

純請教,咁會唔會B1A學生去B1中的學校,會更舒服?我真係有咁諗,但驚做錯事。

lamlamdad2009 發表於 17-7-30 23:14
純請教,咁會唔會B1A學生去B1中的學校,會更舒服?我真係有咁諗,但驚做錯事。
...
睇小朋友既性格,個個唔同。如果B1頭學生去咗B1中的學校,一定讀得舒服好多。例如,如果小朋友鍾意做風頭躉,可能係好事,考試前10%,信心大增可能越戰越勇。相反,如果小朋友會HEA,可能唔係好事,覺得考得好成績太輕易,變得懶惰,凡事都唔上心。

王家爸爸 發表於 17-7-31 09:14
睇小朋友既性格,個個唔同。如果B1頭學生去咗B1中的學校,一定讀得舒服好多。例如,如果小朋友鍾意做風頭躉 ...

多謝你的意見!

王家爸爸 發表於 17-7-31 09:14
睇小朋友既性格,個個唔同。如果B1頭學生去咗B1中的學校,一定讀得舒服好多。例如,如果小朋友鍾意做風頭躉 ...
王澤基話最好比子女入讀一間子女成績能達top10%的學校..
..
但我覺得入到一間子女成績能達top30%的學校比較合適.........課程進度不會太被成績差學生拖後腿,前面又有一班叻學生作為榜樣,中四選科又較有把握.
.
(補充資料: ...王澤基,牛津大學經濟學博士,前ibanker、專欄作家,現為香港中文大學財務系教授,財務碩士課程主任,MBA課程副主任,亞太工商研究所主任................教人投資,但多年前賣了自住樓,又叫家人賣埋自住樓,被人x笑)
..

CheungAA    發表於 17-7-31 11:13

終於聽到真心話,谢谢你们,你地係真心真意幫人的一群

小鹿揀學校 發表於 17-7-31 09:51
王澤基話最好比子女入讀一間子女成績能達top10%的學校..
..
但我覺得入到一間子女成績能達top30%的學校比較 ...

其實我主要擔心選科。雖然小學考頭,但中學可能有些變動亦難料,成績有波動亦正常,萬一因為競爭太激烈,導致選科未能如願,就好可惜,所以才請教B1A學生去B1中中學校是否好策略。

lamlamdad2009 發表於 17-7-31 12:31
其實我主要擔心選科。雖然小學考頭,但中學可能有些變動亦難料,成績有波動亦正常,萬一因為競爭太激烈, ...
别人很难解答的问题因坊間小學水平參差,神校考last 10%可能係一般官小的级頭,难以比較

IYY    發表於 17-7-31 13:09

回覆 小鹿揀學校 的帖子

我小學都係行呢個策略, 沒有讓小孩去程度較高的學校, 小孩 keep 到 top 20%, 算係愉快學習, 有忙碌而有趣的校園生活。6 年來全年 52 個星期六日都 keep 住放電休息。在呈分的兩年維持這種優質生活有一定壓力, 因為所有同學都好搏, 好戰鬥格, 同以前有DD 唔同。不過, 哈哈, 又開心渡過左。

現計劃初中階段都想維持優質校園生活, 在不補習的情況下 keep 住 top 30%。希望孩子做得到, 在學習同休息之間分配良好, 有 balanced life 。 Work hard and play even harder !

小鹿揀學校    發表於 17-7-31 14:40
CheungAA    發表於 17-7-31 13:56

CheungAA 發表於 17-7-31 12:43
别人很难解答的问题因坊間小學水平參差,神校考last 10%可能係一般官小的级頭,难以比較 ...

不是神校,只是口碑不俗的學校。
我都知是難題,我未諗掂,所以想求意見。
題外話,就算在冷門學校,其實考名列前芧都不易,神校都有band 2, 3學生。

多謝意見。

小鹿揀學校 發表於 17-7-31 09:51
..
但我覺得入到一間子女成績能達top30%的學校比較 ...

我反而咁睇:
Top ?%要睇學校,若果學校有精英班,就一定要確定可以留在精英班,學校資源有限,分配俾精英班的一定多d好d。
若果沒有精英班,先top30%啦。

BallBallMaMa 發表於 17-7-31 14:23
我反而咁睇:
Top ?%要睇學校,若果學校有精英班,就一定要確定可以留在精英班,學校資源有限,分配俾精英 ...

同意最好入精英班...
..
但現實係絕大部份家長寧願小朋友入名校普通班,多過想入普通學校精英班.....
.

D 頂級學校好似冇精英班, 因入得去的小朋友都係精英。

請問有冇聽聞邊間 top school 有分精靈班 ??

回覆 IYY 的帖子

九華有精英斑。
好似 QES 都有。

IYY 發表於 17-7-31 16:02

D 頂級學校好似冇精英班, 因入得去的小朋友都係精英。

QC, 聽過分享好似有~~~
‹ 上一主題|下一主題