用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學vs德望小學
樓主: 上水史力加
go

九龍塘宣道小學vs德望小學   [複製鏈接]

MK0302 發表於 17-7-24 16:02
若你問我主觀的意見,我會答你大前提是要很喜歡德中才會選德小,但如果我本身小朋友很有實力,我就一定唔 ...
如何可以係5歲人仔認定"本身小朋友很有實力"....

mcl203 發表於 17-7-24 19:55
如何可以係5歲人仔認定"本身小朋友很有實力"....
雖則話6年之後嘅事冇人知,但我相信小朋友係咪讀得之人唔多唔少可以基本睇到的,但你又唔好問咁勁點解入唔到男拔女拔云云,因為讀得之人也唔代表佢有很高的interview 能力,入唔入到心儀小學實在有太多因素影響,恕我未能解釋得很清楚!

MK0302 發表於 17-7-24 20:03
雖則話6年之後嘅事冇人知,但我相信小朋友係咪讀得之人唔多唔少可以基本睇到的,但你又唔好問咁勁點解入唔 ...

咁男拔女拔小有無出現6年小學離場既學生,又有無當年考唔入男拔女拔小,中學又入番既又成績唔差既學生。我一向估估下既睇法,收你既你又去既咪讀囉,6年後誰能預計,亦見有小朋友P1成績強勁,中小後往下沉,高小已不在前列~~~

mcl203 發表於 17-7-24 20:15
咁男拔女拔小有無出現6年小學離場既學生,又有無當年考唔入男拔女拔小,中學又入番既又成績唔差既學生。我 ...
咁的而且確係咩可能都有,但你問我呢刻嘅諗法,我當然可以主觀地去界定自己小朋友是否有實力啦,揀學校嘅野不嬲都好主觀,冇話邊個講嘅野係啱曬嘅,自己分析自己決定啦,為拗而拗冇意思!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-24 19:00
公說公有理,婆說婆有理,其實在私小要考到前列,都唔係咁容易,再過多幾年,我相信3大私小入band 1校的比 ...
如果整体考生人数上升,即是band1学生人数也会上升(因为是全数的1/3 band1,1/3 band2,1/3 band3),但band1学位不变,照理应该竞争大了,要抽进去band1学校也困难了。到时候,应该很多band1学生,也需要读现在的band2头学校,导致那些学校都变成band1学校了。
此外,假设3大私小的教学质素维持优良和选人机制行之有效,直资学校与其在大海里碰运气,五湖四海招人来,倒不如加强与3大私小的联系,确保收生质数有保证,可能收3大私小的人数反而上升。

DD仔 發表於 17-7-25 10:01
如果整体考生人数上升,即是band1学生人数也会上升(因为是全数的1/3 band1,1/3 band2,1/3 band3),但band1 ...

係直資既航行記錄,相信從來都唔只3條船~

mcl203 發表於 17-7-25 10:09
係直資既航行記錄,相信從來都唔只3條船~
当然不只啦,但各校在各有所好之下,收3大私小的人数的确是比较高的。
特别是band1B/C的直资,如果想提升收生质素,扩大3大私小+TSL的收生的确是上策。

DD仔 發表於 17-7-25 10:01
如果整体考生人数上升,即是band1学生人数也会上升(因为是全数的1/3 band1,1/3 band2,1/3 band3),但band1 ...
這個是十分理想的情況,但現實未必如此美滿,只能夠說去到叩門階段,直私會佔有少少優勢,但過程足夠嚇破膽了

回覆 MK0302 的帖子

APS 的小朋友, 戰鬥力好強, 扣門力亦高。今年升中成績亮麗。

DD仔 發表於 17-7-25 10:19
当然不只啦,但各校在各有所好之下,收3大私小的人数的确是比较高的。
特别是band1B/C的直资,如果想提升收 ...

呢個,可能只係你既想法~

mcl203 發表於 17-7-25 10:37
呢個,可能只係你既想法~
当然只是我的想法,但眼见去年英华突然收APS十多个男生,我就觉得英华醒目喇,其实不只是APS,如果他们同样如此收录其他2大和TSL的学校,我都会有一样的comment.
比如说,SFA 每年有10+学生到长天,如果我是Band1B/C的直资校长,我一定会抢这些学生。

hppa    發表於 17-7-25 11:42

DD仔 發表於 17-7-25 11:05
当然只是我的想法,但眼见去年英华突然收APS十多个男生,我就觉得英华醒目喇,其实不只是APS,如果他们同样 ...

龍門移左位,是否正討論供應大左下,消費者係百花齊放下放棄選擇機會,寜願多買三兩種品牌~

DD仔 發表於 17-7-25 11:05
当然只是我的想法,但眼见去年英华突然收APS十多个男生,我就觉得英华醒目喇,其实不只是APS,如果他们同样 ...
不否認4大(sorry, 我覺得係4大,因為還有TSL都好叻)的學生的確優秀,不過香港還有大把好學校,而且就算普通邨校也有唔少叻叻小朋友,點解唔放寬眼界,多D選擇唔係更加好?

b3410 發表於 17-7-25 11:15
不否認4大(sorry, 我覺得係4大,因為還有TSL都好叻)的學生的確優秀,不過香港還有大把好學校,而且就算普 ...
我的看法而已:这4大所提供的学习环境和培养,选学生的策略,并非一般官津可比的,而且学生群内,互相的成绩分数其实是咬得很紧的,有一定数目的学生都是很优秀的,有可能考全级50的,随时在各方面综合起来比一般津校第一名的更高都说不定。经过4大校长推荐,拿early bird入读,对学生而言,的确吸引,对直资中学来讲,又可尽早保住生源,是win win的。
当然,我并非说全数只收4大,而是比重高而已。中学应该,也必须广收其他学校的学生的。

DD仔 發表於 17-7-25 11:37
我的看法而已:这4大所提供的学习环境和培养,选学生的策略,并非一般官津可比的,而且学生群内,互相的成 ...

用九龍區4大直私小學去比一般官津 ? ~

DD仔 發表於 17-7-25 11:37
我的看法而已:这4大所提供的学习环境和培养,选学生的策略,并非一般官津可比的,而且学生群内,互相的成 ...
其他學校可能都係咁,未必級一 or 頭三,不過大有能力或潛質的小朋友都唔少。

回覆樓主

從不少xx vs 德望的帖中,察覺到很少德望的家長會出來拗,或一味支持己校,就算有出來留言,都很得體的,可見德望家長的質素. 求學不只是求分數(當然德望的學術是好),我投德望一票!

PS. 為什麼講出去考直資是APS的專利?什麼4丶5成升德中是有證據的事實?要參與派位的德一定是band 2, 3生?一定要在黃大仙校網?不可跟住址?貴為一間全港性名校,當佢本區生的比例好似津校咁?

利申:小朋友不是讀緊德望。

beagoodman 發表於 17-7-25 14:21
從不少xx vs 德望的帖中,察覺到很少德望的家長會出來拗,或一味支持己校,就算有出來留言,都很得體的,可 ...

我小朋友也不是GH小學生。

但不得不說,GH小學係一間千幾人嘅大校,家長也不是少數。一堆GH vs xx, 俾各方用事實或非事實比它下去,也不見此校家長會出來爭拗什麼。偶有回應,也是理性得體有禮適可以止,旨在澄清事實,並非主力讚揚學校。雖然中小學體藝獲獎無數,全人發展做得甚好,也不見他們吹捧自己什麼... 低調謙遜,值得尊敬。

beagoodman 發表於 17-7-25 14:21
從不少xx vs 德望的帖中,察覺到很少德望的家長會出來拗,或一味支持己校,就算有出來留言,都很得體的,可 ...
其實如果你唔認同人地講嘅論點,大可出來反駁,同埋你也要問下D人點解成日要APS  vs xxx,並唔係我地刻意要出黎講D乜,人地問得就個個有發言權係咪?可能咁啱冇咁多德望家係ek, 也並不代表佢地唔出聲,反而我察覺某幾個聲稱自己唔係德望的家長次次發言也很激動,可能個心不值一間一級名學府為何要同一間豆腐潤小學比較, 覺得APS 根本未夠班吧!總之我覺得有論點大家可以出來討論,如果只是在單單打打就根本幫唔到任何野!

mcl203 發表於 17-7-25 12:10
用九龍區4大直私小學去比一般官津 ? ~
QC, BPS, St Mary應該唔多識貨, 一向都唔多收4大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題