用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學vs德望小學
樓主: 上水史力加
go

九龍塘宣道小學vs德望小學   [複製鏈接]

myfortune 發表於 17-7-25 17:29
謝謝你的資料
因我見 siden.突然 dele了 五成兩字

始終我不是學校

廢事寫到咁盡惹事端

上年是約5成多些,今年比上年再多些

hkpapa852 發表於 17-7-25 17:26
德望從來無做過一條龍

當年德望向EDB申請轉做直資中學, 放棄直屬派位, 對外公佈既原因係想中小學結龍 (因 ...

內裏有d野,外人好難知清楚,只能以outcome 判斷,如果介意,就放棄佢啦,反正好小學都唔少,沒有非讀不可的學校。

DD仔 發表於 17-7-25 16:50
我主要是讲直资中学,他们有更高弹性給offer, 当然,很少官津会像St Jo一样,如此再自行中尽收SFA班top 男 ...

如何得知St. Joe係只收SFA班top男生 ??
SFA生有去SPCC...DGS...DBS.....SJC
邊班學生係最top.....

PS...寫寫下都唔記得自己寫緊乜 ~~~

hkpapa852 發表於 17-7-25 16:08
QC, BPS, St Mary應該唔多識貨, 一向都唔多收4大
都唔可以咁講,有本事考QC、BPS、St Mary通常係前面果浸,但做得前面果浸一定會考直資,如果有D不錯的直資收咗,好少夠膽等到7月等到這些學校放榜了

DD仔    發表於 17-7-25 18:08

beagoodman 發表於 17-7-25 17:40
內裏有d野,外人好難知清楚,只能以outcome 判斷,如果介意,就放棄佢啦,反正好小學都唔少,沒有非讀不可 ...

我只想講, 如果德望自己話從來無話過自己係龍校, 咁當年佢地申請轉做直資時以結龍為理由呢件事, 可能算係虛假陳述, 有機會要負法律責任.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

myfortune 發表於 17-7-25 17:29
謝謝你的資料
因我見 siden.突然 dele了 五成兩字
上年GH家長個帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3415456&extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-25 17:48
我只想講, 如果德望自己話從來無話過自己係龍校, 咁當年佢地申請轉做直資時以結龍為理由呢件事, 可能算係 ...

你有無佢整套formal document?無意challenge你,別誤會。選小學啫,唔啱spec或不齒佢咪揾第二間囉,同埋都要人收先得㗎。

beagoodman 發表於 17-7-25 17:57
你有無佢整套formal document?無意challenge你,別誤會。選小學啫,唔啱spec或不齒佢咪揾第二間囉,同埋都 ...
我又唔係負責幫GH申請轉直資既人, 亦唔係EDB既人, 點會有呢?

而且, 只要佢一日唔公開直升要求, 你根本無得challenge佢係咪直係放棄"龍校"既安排喎!

話時話, 咁多年嚟, 請問有邊位GH小學部既家長, 可以話我知GH小學部直升GH中學部既要求呢?

英華, 港同, SPC等大部份一早同小學部講明 (通常都係操行B+, 加主科/全科合格, 或至少70/100分), 但GH呢? 我暫時未聽聞過, 亦好有興趣想知.

hkpapa852 發表於 17-7-25 18:04
我又唔係負責幫GH申請轉直資既人, 亦唔係EDB既人, 點會有呢?

而且, 只要佢一日唔公開直升要求, 你根本無得 ...

我鄰居的女兒九月在德望升小三,有機會幫你八下。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-25 17:46
都唔可以咁講,有本事考QC、BPS、St Mary通常係前面果浸,但做得前面果浸一定會考直資,如果有D不錯的直資 ...

SFA 和 APS top嗰浸,好多時都有插入SMCS 或天神了,不用等到中學。

mcl203 發表於 17-7-25 17:46
如何得知St. Joe係只收SFA班top男生 ??
SFA生有去SPCC...DGS...DBS.....SJC
邊班學生係最top.....
是不是"最“top不肯定,但”top"应该毫无疑问。在我看来,SJC是top schools之一。

Happy_J 發表於 17-7-25 18:10
SFA 和 APS top嗰浸,好多時都有插入SMCS 或天神了,不用等到中學。

仲有MCS

DD仔 發表於 17-7-25 18:11
是不是"最“top不肯定,但”top"应该毫无疑问。在我看来,SJC是top schools之一。
...

Top School 唔一定係只㨂 Top Students

PS...我對 SJC 收生取向亳無認識,只係有興趣知多D~~~

Happy_J 發表於 17-7-25 18:10
Eat_Sleep_Play是讲到现时升中机制中的现象,而你所说的插班在此讨论中是另一回事。

siden 發表於 17-7-25 17:35
始終我不是學校

廢事寫到咁盡惹事端

謝謝你

DD仔 發表於 17-7-25 18:21
Eat_Sleep_Play是讲到现时升中机制中的现象,而你所说的插班在此讨论中是另一回事。
...

我是指出有實力的小朋友在升中的出路,也不是要和你討論。

回覆 Happy_J 的帖子

APS女仔絕少插班去St Mary或天神小學,閣下資料何來?

magtam0520 發表於 17-7-25 18:37
回覆 Happy_J 的帖子

APS女仔絕少插班去St Mary或天神小學,閣下資料何來?

SMCS我唔敢講呢兩年有冇收宣小,天神就有收過。SFA就兩間都有插班成功。

Happy_J 發表於 17-7-25 18:45
SMCS我唔敢講呢兩年有冇收宣小,天神就有收過。SFA就兩間都有插班成功。
...

宣小女同學插班DGS的多!可能跟宗教信仰有關

magtam0520 發表於 17-7-25 18:53
宣小女同學插班DGS的多!
舊年小一我收到風係有插去DG, MCS, HY和GH
‹ 上一主題|下一主題