用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學vs德望小學
樓主: 上水史力加
go

九龍塘宣道小學vs德望小學   [複製鏈接]

punlik 發表於 17-7-21 09:46
關鍵是唔知德望另外50%既去向,
我自己認為可能有另外25%讀其他Band2A直資英中及Band1 學校.
(我唔認為家長 ...
宣小並非行精英制,唔會為求band 1率而勸退或留班。成績係靠學校家長同學一起努力得返嚟。再者,學校,尤其是校長對升中支援非常之好同熱心。

hppa    發表於 17-7-25 11:28

kennyklt 發表於 17-7-21 10:43
宣小並非行精英制,唔會為求band 1率而勸退或留班。成績係靠學校家長同學一起努力得返嚟。再者,學校,尤其 ...
出面好多人或什至某D自己人也說宣小小五好多人留班是要為升中個表靚,但我覺得就算係真也不算是壞事呀,試問如果成績唔達標,勉強上小六又或者去升中,對佢地又係咪好事?為何唔正面D去想留多一年再扎實個根基會更好呢?無謂下下都陰謀論嘅,老實說,如果我自己小朋友要去到留班呢個局面,我寧願留!

lovebb2 發表於 17-7-21 10:18
在小學階段, 打好個中英數底, 中學時將會很舒服, 我所見宣小上到band 1中學甚至1A中學, 成績都是好好的。 ...

德望比我感覺英文訓練會好d, 調轉宣小中文根基可能又好少少,有錯請指正

上水史力加 發表於 17-7-19 18:49
有朋友女兒收到九宣APS和德望小學通知,請問點揀好。

德望

上水史力加 發表於 17-7-19 22:14
點解,

每個人選擇標準唔同,唔一定只睇所謂band1率,也看其他方面、看整體。就單睇升band 1率,APS的女仔(唔計男仔喎,去男拔等等的男校唔關事)到底有無50%去到比德望同級或更好呢?

GHS校內有力人士最近傾計說GH多年來一直不是一條龍, 唔明外人誤以為是, 德小有多少%可上德中, 只可確實係小學嘅學位係少過幼稚園, 仲要留番D位比外面人考入來, 行精英制就係咁, 入得去唔係可以hea住讀.

lamlamdad2009 發表於 17-7-21 13:40
每個人選擇標準唔同,唔一定只睇所謂band1率,也看其他方面、看整體。就單睇升band 1率,APS的女仔(唔計男 ...
如果樓主朋友目標係德中,當然入德小的機會率係大過APS好多,但如果唔係只target德中的話,可能又唔係咁睇

Felix223 發表於 17-7-21 14:08
GHS校內有力人士最近傾計說GH多年來一直不是一條龍, 唔明外人誤以為是, 德小有多少%可上德中, 只可確實係小 ...
GH中學部當年轉直資對外公佈既原因, 係話想同小學結龍

結咗龍之後係點, 外人當然理唔到, 因為直資學校可以隨時搬籠門改收生要求

其實EDB本身有個問題, 點解批准人地申請做一條龍學校之後, 就唔再監管佢係咪真係以"一條龍"模式運作呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-21 14:40

結咗龍之後係點, 外人當然理唔到, 因為直資學校可以 ...

咁協恩就「軍真」好多,擺明唔想收成績最差果層,明買明賣,你明知前途有uncertainty 仲心甘情願入協小,貴客自理。

不過,我依然相信協小安全線係頭50%,成績頭半操行正常升中唔會有問題,尤其初轉果兩年,多數收到6成以上。過多3-5年就唔知有冇變了。

hkpapa852 發表於 17-7-21 14:40

結咗龍之後係點, 外人當然理唔到, 因為直資學校可以 ...
EDB嘅問題又何止一個?即係所有野都冇得預計亦掌握唔到,根本而家好多間中學都趨向想自己收生,做佢地小學部好似離名存實亡不遠矣,靠自己嘅實力反而仲穩陣D!

MK0302 發表於 17-7-21 14:33
如果樓主朋友目標係德中,當然入德小的機會率係大過APS好多,但如果唔係只target德中的話,可能又唔係咁睇 ...

APS每年有4-5個入女拔、1-2個入SPCC、德望3個。我估要好過德望都唔會多過1x個(約10%)。咁如想入top學校,德小一定更大機會, 起碼50%+5%(GH+SPCC/DG)。別忘記升中遊戲太難,要找學校不是容易,差4x%點追呀?

有半龍入band1A絶對好過由零開始!

hppa    發表於 17-7-25 11:32

mytambb 發表於 17-7-21 16:11

APS每年有4-5個入女拔、1-2個入SPCC、德望3個。我估要好過 ...
其實APS升中報告公開透明,想了解女仔多數去邊,可直接上學校網頁了解

hppa    發表於 17-7-25 11:32

mytambb 發表於 17-7-21 16:11

APS每年有4-5個入女拔、1-2個入SPCC、德望3個。我估要好過 ...
同意你講法,半龍也很不錯,但大前提係要對個女好有信心先得,萬一不幸是中至中下游,呢個擔心會否比起在宣小安全呢?我有保留

MK0302 發表於 17-7-21 17:05
同意你講法,半龍也很不錯,但大前提係要對個女好有信心先得,萬一不幸是中至中下游,呢個擔心會否比起在宣 ...

怎會呢?一個10%、一個55%.

mytambb 發表於 17-7-21 17:19
怎會呢?一個10%、一個50%.
你似乎誤會我意思,我係指如果德小升唔返德中那些女孩會去邊?

GH有冇公開升中數據?I'm not sure

一定係宣小,德小上中學校綱差,有朋友今年德小上唔返德中, 派左去b 3中學咋。

MK0302 發表於 17-7-21 17:23
你似乎誤會我意思,我係指如果德小升唔返德中那些女孩會去邊?

其實以德望或以上的程度的學校作比較就明白。要達到這些學校,德小絶對是較容易。即APS是較難做到。

點解你咁肯定德小其他50%都比APS90%的學生差?我只是好奇。

一定係宣小,德小上中學校綱差,朋友女今年上中學,上唔返德中,派左b3 中學咋。

Tangkaka 發表於 17-7-21 17:31
一定係宣小,德小上中學校綱差,朋友女今年上中學,上唔返德中,派左b3 中學咋。 ...

APS個升中網比GH升中網一定贏曬!但...可以派咗去B3中學咁有難度,唔關讀邊間...係個人問題
‹ 上一主題|下一主題