用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學vs德望小學
樓主: 上水史力加
go

九龍塘宣道小學vs德望小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實唸唸吓呢樣嘢在女校都好緊要,D人成日話女要貴養,係呢D環境長大的女仔可能氣質真係有唔同。

wtyedu 發表於 17-8-1 15:40
其實唸唸吓呢樣嘢在女校都好緊要,D人成日話女要貴養,係呢D環境長大的女仔可能氣質真係有唔同。
...

係囉

係古蹟番咁多年學

比起係尖沙咀燈紅酒綠/紅磡舊區圍城/銅鑼灣名店林立

氣質自是不同

siden 發表於 17-8-1 16:09
係囉

係古蹟番咁多年學
SPCS成日對住間醫院同酒店, 又會出D咩氣質呢?

MPS係偏遠豪宅區,又會如何呢? 最平實可能係林鄭母校了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

講到去氣質咁搞笑?我舊同事係紅磚出黎,男人婆一名毫無氣質可言喎,唔知係佢屋企嘅問題定係學校嘅培養出左事呢?

回覆樓主

補充一句:50%升上德中的學生,一早簽約,沒有機會試其他band 1a中學。如果是成績頭50%,但沒有其他特殊技能而不入德中的學生,才有機會靠round one 入band 1a中學。所以,入了德小的只可以望住德中呢個目標。
~easybring~

MK0302 發表於 17-8-1 17:04
講到去氣質咁搞笑?我舊同事係紅磚出黎,男人婆一名毫無氣質可言喎,唔知係佢屋企嘅問題定係學校嘅培養出左 ...

哈哈!所以我觉得氣質呢樣野是很個人性格和教養問題與学校関係吾大!!

回覆 WSheryl 的帖子

插小幾?
‹ 上一主題|下一主題