用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學vs德望小學
樓主: 上水史力加
go

九龍塘宣道小學vs德望小學   [複製鏈接]

Happy_J 發表於 17-7-26 09:59
恭喜啊!
你阿囡係小囡師姐了,能夠中學入,實力一定過人
Sorry....可能引起了誤會,我囡並非APS畢業生,我引用錯咗令大家誤會唔好意思!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-26 11:27
Sorry....可能引起了誤會,我囡並非APS畢業生,我引用錯咗令大家誤會唔好意思! ...

沒誤會。
你應該是另一九龍塘私小家長。
我指中學部的師姐 !

Eat_Sleep_Play    發表於 17-7-26 13:54

hkpapa852 發表於 17-7-26 09:02
德小退出既只係TSA, 唔係呈分, 而且一早低調退出咗. TSA從來同升中無關, 唔好聽埋D專家 (整蠱專家) 係度亂 ...
我哋學校今年無考

DD仔 發表於 17-7-26 09:45
1) 你是引用Eat Sleep Play的留言而作出回应,即是你并非单纯发表对“有實力的小朋友在升中的出路”的看法 ...

不要勞氣,相嗌唔好口,大家都係對 APS vs GH或
私小 vs GH發表意見,讓其他jm會有更了解的睇法,不如我又講下我自己的經歷........

6年前我囡都考過GH,不過GH唔收,無緣在此 XXX vs GH

不過僥倖地APS同XXX都有offer,最終我哋選擇去了XXX,因為我不想阿囡在APS做蘿底橙

XXX小一有150人,分4班,每年都有人走,到我哋畢業時已經剩返125人,計埋5個插班生,即係6年來走咗30個同學,以我知道的,小二走最多,好多去有直屬的學校。最多走去喇沙、亦有天神、聖家之類,通常小二走嘅都係跳船能力高,有本事走嘅,而讀唔掂嘅會睇多一兩年先,最終有D轉讀國際學校,上年小五升小六亦有女同學轉去DGS.....

你話在私小易唔易讀?我可以話一D都唔易,D人成日都話教淺考深,其實我覺得唔係教淺考深,而係考卷有一半題目都係課外嘢,即係話就算你將考試範圍調轉識背,亦唔代表考試可以攞高分,極其量約1/3至一半左右。以中文為例,考嘅課外嘢會係標點符號、修辭手法、排句成段、以詞代意、問文章主旨、幾篇閲讀理解,三年班開始考埋文言文,又要考課外讀本西遊記、三國演義之類......範圍廣泛,有10頁紙,主科考試考70分鐘。所以,就算讀識哂考試範圍都好,如果其他課外嘢唔識,考試都有機會唔合格。我哋每年計兩科主科低過60分要留班,但留班多唔多?唔多,咁多年嚟得一個同學小一要留班,其他如果真係讀唔掂,會自己搵方法轉走。

到了五年級呈分試,個個同學搏老命讀,我囡3科9字頭,1科8字頭名次也大跌廿名

,失望是有的,但阿囡已盡了力,有時考試講運氣,課內有範圍個個讀到滾瓜爛熟攞滿分是正常,大部分同學都係衰課外,如果課外問正果D嘢你識,考試就會高分,反之咪失手無咗幾分至十幾廿分,隨時可以跌一個grade,所以要在學校做頭果浸絶對唔係一件容易的事⋯⋯

上到六年班,開始考學校,我哋呢D無中學的學校對升中支援係非常之好的,學校自小四起已有升中講座,每年又有已經升中嘅師兄師姐回校分享中學生活。小四暑假起已經開始要上面試班,小五又要上、小六又要上,又小組又個人又中普英,學校又會教做portfolio 又要作中文英文自我介紹又要背比老師聽,六年班開學無幾耐就要逐個逐個見校長模擬面試,學校又會出推薦信,又會針對每間學校比返D舊題目去做練習,校長成日都講,機會是留比有準備嘅人,學校幫得幾多得幾多。

到了埋身考學校,男有男考女有女考,教練拉隊去DBS interview,10月已經有offer,連第二次呈分都未考,收得嘅係讀書又叻運動又叻的男同學,心儀喇沙嘅在自行時如果得咗會收到brother強烈明示,坐定粒六等放榜。但女仔無呢支歌仔唱,要憑實力逐間逐間考,DGS、HY、Paul Con、GH...咁多間學校,德望收我哋係收得最多,今年第一round收咗13個女仔,排名去到四十幾五十都收,我以為我囡好大機會,點知second in時唔識答一條關於學校的問題,變咗waiting,係waiting,排名在阿女之後的全部入哂,失望是有的,排名前前後後的全部都入哂係賴低我囡一個,唔識答一題啫唔洗死得咁慘烈,唯有收拾心情準備自行......

自行阿囡揀了兩間top school,一間在學校前一條街,一間在尖沙咀,前一條街果間係全in,我哋學校有10幾20個女仔去in,有D排名在我囡前面,但佢哋已經個個有直資offer,所以今年一個都收唔到。至於尖沙咀果間,佢係揀人in兼最遲成4月先in,在全港申請表揀60個女仔in,最終收11個。唔知點解...呢間學校我哋年年都無女仔去in,唔係因為睇唔起,而係因為位少唔敢搏,因為in得呢間,一定要做前面果浸才有機會,好彩阿囡呈二爭返氣上返級十幾,前前後後的同學已經有直資收哂,賴低我囡孤兒女無人理,唯有把心一橫考呢間top school,全校得我囡一個去考,最終結果就係擔驚受怕幾個月之後先知道美夢成真

回想這個升中遊戲,係好難玩,在私小內....頭個浸多數一早已有直資offer唔會等放榜,小學比開錢嘅唔會介意中學繼續比,而且大部分學費都平過我哋學校,大家都覺得好抵讀。尾果浸會考一D二線直資,而且學校的校內及校外的運動教練識人多,好多時都會做推薦,其他學校會比面留返D位比我哋,坦白講叩門時係比官津尾果浸著數少少,所以私小支援大這個是肯定的,但不能預測的是結局,就算在私小頭果浸,也不能坐定粒六預計自己一定會入到乜乜乜學校,太多因素影響結果,所以...如果你心儀德中,咁德小一定最大機會,但如果你覺得只要是一間band 1學校都OK,咁私小會係一個唔錯的選擇。

我的分享係咁多,希望各位的小朋友最終也能有美滿的大結局

joyce76123    發表於 17-7-27 23:09
mcl203    發表於 17-7-26 16:48
BBQporkpork    發表於 17-7-26 16:11
b3410    發表於 17-7-26 15:23

回覆 hkpapa852 的帖子

原來有學校不用考TSA.真的不知道.    有錢就可以有選擇, 不用考? 是誰制造的不公平?  

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-26 13:52
我哋學校今年無考
唔記得你小朋友讀邊間.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lucifer3960 發表於 17-7-26 14:17
回覆 hkpapa852 的帖子

原來有學校不用考TSA.真的不知道.    有錢就可以有選擇, 不用考? 是誰制造的不公平 ...
有錢唔一定有選擇, 直資學校一樣要俾錢, 但因為佢亦收EDB資助, 所以一樣要參加TSA/BCA.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-26 14:05
私小 vs GH發表意見,讓其他jm會有更了解的睇法,不如我又 ...

我最記得,我個無所謂型friend 同我講,你學校老師緊張升中程度俾我friend 自己更甚。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-26 14:05
私小 vs GH發表意見,讓其他jm會有更了解的睇法,不如我又 ...
謝謝分享!是否Sfa ?

多謝你的分享。今年大女也是剛剛玩過升中這場遊戲,酸甜苦辣樣樣嚐過。其中最羨慕就係4大直私其中兩間,(因為有朋友囡囡一起升中)升中支援非常充足,而且家長也都全力投入,互相support。當時曾經頗後悔點解小學要揀龍校,冇任何升中支援,全部要靠自己。

不過,再多唸一層,囡囡可以放心大膽搏直資,自行,最多搏唔到,都係同好友一起升讀本校,一樣開開心心,心理壓力即刻鬆好多。

所以各有各好,一個係準備充足的背水一戰,一個係更上一層樓的攻城之戰。

有時都頗想贊一下自家花香,囡囡第一場完全冇準備就去DG,表現不輸於經過充足準備的四大直私,也算交到功課了。

bettyay    發表於 17-7-26 19:27
Eat_Sleep_Play    發表於 17-7-26 17:57
IYY    發表於 17-7-26 15:42

唔怪得津校自行要出口術先留到部份top tier

hyao 發表於 17-7-26 14:55
唔怪得津校自行要出口述先留到部份top tier
身邊絕大多數朋友有直資offer都唔等自行了。

hyao 發表於 17-7-26 14:55

唔怪得津校自行要出口術先留到部份top tier
點為之出口術?可否分享?

b3410 發表於 17-7-26 15:00
身邊絕大多數朋友有直資offer都唔等自行了。

直資幾乎收盡天下利器,talk得/讀得/玩得

MK0302 發表於 17-7-26 15:08
點為之出口術?可否分享?

有津校(尢其嗰兩三間top男津)會在自行面見時暗示,即叫你等到大抽獎結果,唔好接受其他直資offer,免得肥水流到別人田

hkpapa852 發表於 17-7-26 14:30
唔記得你小朋友讀邊間.......
宣小附近間私小

siden 發表於 17-7-26 14:45
我最記得,我個無所謂型friend 同我講,你學校老師緊張升中程度俾我friend 自己更甚。
學校老師係好緊張,校長副校一樣.....放榜日有男同學派得唔好,之後成功叩門再話返比副校聽,副校感動到喊咗出來

MK0302 發表於 17-7-26 14:48
不是

MK0302 發表於 17-7-26 14:48

b3410 發表於 17-7-26 14:50
多謝你的分享。今年大女也是剛剛玩過升中這場遊戲,酸甜苦辣樣樣嚐過。其中最羨慕就係4大直私其中兩間,( ...
你囡囡一向叻,在龍校更加無後顧之憂,有實力嘅無論去到邊間都有實力,祝你囡囡升中生活愉快
‹ 上一主題|下一主題