用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 47%基層學童無參加課外活動
go

47%基層學童無參加課外活動 [複製鏈接]

關注學童發展權利聯席建議教育局整合不同資助計劃的資訊,讓家長可在校獲知。

關注學童發展權利聯席調查發現,47%受訪基層學童沒參加課外活動,近25%學童即使有參加,也只能維持3個月或以下;該調查又發現83%受訪家庭盼為孩子安排他們心儀的課外活動,但未能成事的最重要原因,佔59%是「活動費用」。

聯席在今年6至7月,訪問了202個家庭,涉及348名學童,當中有170名小學生,當中46%家庭正領取全額書簿津貼,另外27%是綜援家庭。

另外,該調查中近7成受訪家長同意,政府應該增加與兒童發展有關的資助計劃的名額和金額。

MrBeast    發表於 17-7-20 19:49
   0    0    0    0

回覆樓主

是否應指出課外活動是指哪一類型活動,是康體?還是學術?藝術?基層家庭實在難以負擔孩子學習㙯術,不過學校也提供蠻多的課外活動給學生,叧康文暑也有不少適合3-11歲且費用低廉的活動。
調查重點可能是最後一段,政府應該支出更多,更露骨一點,低收入家庭都贊成政府應該直接給予他們金錢支援。

又係攞$!

啊C兄去左邊度訪問呀,200個家庭46%領書薄津貼,26%綜援。其實係咪特登去社會福利處做訪問 ?  
仲要47%沒課外活動 ? 呢點都唔敢駁佢,但係身邊朋友仔,未聴聞過學校無免費課外活動既,咁呢批47%細路,真係好想知佢地讀乜野學校囉。
第日會唔會話有人去歐美游學,又要每年津貼番十萬八萬。
要咁無得住獨立屋、要唔要津貼埋呀 ?
咁,老頭唔係常委,駛唔駛排隊做人私生子呀 ?

訪問了202個家庭,涉及348名學童,當中有170名小學生.

咁即係有178個係中學生或專上學生. 中學生其實都好少參加學校d課外活動. o個47%無參加課外活動的學童,我估都係中學生居多.

talknwrite 發表於 17-7-22 17:43
訪問了202個家庭,涉及348名學童,當中有170名小學生.

咁即係有178個係中學生或專上學生. 中學生其實都好 ...

或是跨區上學的小朋友 ,邊有時間

這些調查抽樣分配,跟香港整體分配不同,偏頗甚高。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

elbar 發表於 17-7-19 11:50
關注學童發展權利聯席建議教育局整合不同資助計劃的資訊,讓家長可在校獲知。
關注學童發展權利聯席調查發 ...

我明明見我小朋友的課外活動通告寫全額書津及綜緩免费喎

piglet0529 發表於 17-7-23 18:44
我明明見我小朋友的課外活動通告寫全額書津及綜緩免费喎

係囉,學校一些有贊助的免費活動仲要講明書津,綜援,關愛基金家庭學生優先架

我地乜都唔系的同學次次都無份架

LeeCC 發表於 17-7-24 00:14
係囉,學校一些有贊助的免費活動仲要講明書津,綜援,關愛基金家庭學生優先架

我地乜都唔系的同學次次都 ...

因為你不是這些社工人員的目標客戶,你會是乜著數都冇!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講來講去,又係攞錢...
‹ 上一主題|下一主題