用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2017年度(即2016-2017)升中派位資料 (Updated: 26- ...
樓主: hkpapa852
go

2015-2017年度(即2016-2017)升中派位資料 (Updated: 26-Sep)   [複製鏈接]

JKCheng 發表於 17-8-14 14:30
想問 hkpapa 是否不計算國際學校?因德瑞國際嘅IB成績一向很好,今年德瑞同學IB平均分仲高過聖保羅男女,全 ...
我一向用全級人數去計, 不過只B1學校只計本地學制既.
所以入ESF, 德瑞我都唔會計. 因為呢類學校, 從來唔考慮學生Banding
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我仔读紧德田李兆强小學,上面说的话,大家唔要全部信。派位学校和人数都是有出入。

豆丁仔    發表於 17-8-15 23:30

學校網頁公佈都唔可信?意思係學校報假資料?

http://www.skhttlsk.edu.hk/school_intro/school_intro7.htm

hkpapa852    發表於 17-8-16 10:41
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-8-16 10:40
學校網頁公佈都唔可信?意思係學校報假資料?

http://www.skhttlsk.edu.hk/school_intro/schoo ...
引用N年前大台名劇其中一個角色"大契"既言論, 呢度唔係法庭, 唔需要講証據, 我對眼就係証據
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-16 10:42
引用N年前大台名劇其中一個角色"大契"既言論, 呢度唔係法庭, 唔需要講証據, 我對眼就係証據
...

請問有無將官小呀?

bb鼠 發表於 17-8-16 13:36
請問有無將官小呀?
你都無, 我更加無啦!

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:38
你都無, 我更加無啦!

出年可能有

bb鼠 發表於 17-8-16 13:39
出年可能有
其實你可以話吓前人, 睇吓幾多人入到將官, 同最後名次係第幾名入到將官.
咁都有D嘢我地可以估到吓

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:41
其實你可以話吓前人, 睇吓幾多人入到將官, 同最後名次係第幾名入到將官.
咁都有D嘢我地可以估到吓

我只知道上年果屆得80人畢業(好似咁上下)考40都入到將官中

bb鼠 發表於 17-8-16 13:47
我只知道上年果屆得80人畢業(好似咁上下)考40都入到將官中
知唔知4X個D派到乜?

hkpapa852 發表於 17-8-16 13:48
知唔知4X個D派到乜?

咁就唔知呀⋯⋯
上學期同班主仼講下將官中,佢覺得好似太嘥料,然後先話考一半都入到
之後再問呢⋯⋯你考完呈一先算啦基本上頭十唔會有人揀將官,你可以去試下st Paul (lam tin)

学校網上当然是真的,只是见到作者写的有出入,可能眼花看错。

回覆 bb鼠 的帖子

據我所知, 將官中今年九月升中六的學生中有學生在將官小是全級第一名的. 她在將官中成績都很好, 所以並非全部頭十的將官小學生不會簡將官中。

aa06 發表於 17-8-18 21:34
回覆 bb鼠 的帖子

據我所知, 將官中今年九月升中六的學生中有學生在將官小是全級第一名的. 她在將官中成績 ...

只是老師講,咁都會有d同學係想同返班朋友一齊升會揀官中的

(34網) 李炳
http://www.kwwclpms.edu.hk/CustomPage/156/index.htm

升中派位 (只列B2A-B1中學)
丘佐榮: 1
梁式芝 (B2A-B1C): 1

升讀B1直資中學人數: 0, 比例: 0/25=0.00%
升讀B1官津中學人數: 1, 比例: 1/25=4.00%

升讀B1中學人數: 1, 比例: 1/25=4.00%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0, 比例: 0/25=0.00%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 1, 比例: 1/25=4.00%

升讀B2A-B1C中學人數: 1, 比例: 1/25=4%

升讀B2A-B1中學人數: 2, 比例: 2/25=8.00%

(65網) 主恩
http://www.chuyan.edu.hk/15s1/2017s1result.pdf

中學名稱人數
林護1
善德4
蕭明8
李兆基9
PP2
可風1
長沙灣天主教1
GH1
聖母無玷聖心  (B2A-B1C)1
羅傑承1983 (B2A-B1C)1
陳兆民  (B2A-B1C)16

參考2015-2016年度校務報告, 當時小五全級共123人, 假設小六人數不變:

升讀B1直資中學人數: 1, 比例: 1/123=0.81%
升讀B1官津中學人數: 26, 比例: 26/123=21.14%

升讀B1中學人數: 27, 比例: 27/123=21.95%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0, 比例: 0/123=0.00%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 18, 比例: 18/123=14.63%

升讀B2A-B1C中學人數: 18, 比例: 18/123=14.63%

升讀B2A-B1中學人數: 45, 比例: 45/123=36.59%

Hi thank you hkpapa 852 for your sharing

Do you have any comment on
北角蘇浙小學 recent 升中實力?
Thanks

Hi thank you hkpapa 852 for your sharing

Do you have any comment on
北角蘇浙小學 recent 升中實力?
Thanks

(45)嘉諾撒小學(新蒲崗)

http://www.cps.edu.hk/web_2016/s ... allocation16_17.htm

不過真實數字要等校務報告

behd 發表於 17-7-21 10:03
蘇浙今年结果(2017)

聖保羅男女 x  2
謝謝!
(私立) 蘇淅小學
中學名稱人數
SPCC2
DGS2
QC3
St Paul  Convent1
BPS6
張祝珊6
MSS8
St Paul  Cat4
KC1
中婦2
聖保羅書院1
港同5
聖士提反書院7
聖馬可5
筲官2
坑真2
港島民生1
中華基金14
聖公會鄧肇堅1
嘉諾撒3
羅氏基金  (B2A-B1C)1
顏寶鈴  (B2A-B1C)1

升讀B1直資中學人數: 32, 比例: 32/114=28.07%
升讀B1官津中學人數: 44, 比例: 44/114=38.60%

升讀B1中學人數: 76, 比例: 76/114=66.67%

升讀B2A-B1C直資中學人數: 2, 比例: 2/114=1.75%
升讀B2A-B1C官津中學人數: 0, 比例: 0/114=0.00%

升讀B2A-B1C中學人數: 2, 比例: 2/114=1.75%

升讀B2A-B1中學人數: 78, 比例: 78/114=68.42%

‹ 上一主題|下一主題