用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
樓主: 小怪爸爸好
go

宗教分   [複製鏈接]

se6b03 發表於 17-7-25 12:02
就係因為校方唔知學期尾會有幾多學生留班,所以會預早扣起每班一個位作為留班之用,好過到時真係有人要留 ...

先後次序搞錯。 大抽獎名額係唔會扣減給留班位。 到學期尾官津小學(大校)就會用l0個留班位及没有去註冊的名額for叩門用。(如當年冇小一留班生就有10個叩門位)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-7-25 12:18
先後次序搞錯。 大抽獎名額係唔會扣減給留班位。 到學期尾官津小學(大校)就會用l0個留班位及没有去註冊的 ...
正苦一向做野有程序和規定,簡單來說class size 是30和25 for 大和小班,但冇人知有幾多人要留班,所以ebd 容許10% extra 位,但校長係有自主權如何運用:留班定叩門位。
各位網友花時間重複自己的論點,不如去聽下講座又或爬下ek 文,就算已升小,升中個system仲復雜,有排玩。

MrBeast 發表於 17-7-25 12:17
真是救命,講到好似盤生意咁,學校取得的資助都是放在學校日常的運作,得益的是學生和家長。其實咁中意宗 ...

可能係喜歡「某宗教神津」光環instead of 喜歡「有宗教的學校」!

MrBeast 發表於 17-7-25 12:27
正苦一向做野有程序和規定,簡單來說class size 是30和25 for 大和小班,但冇人知有幾多人要留班,所以ebd  ...

我阿大已升中, 所以有D時間上來搭下訕
説真的!! 升中遊戲更難玩, 玩足2年!!

gracelam 發表於 17-7-25 12:18
先後次序搞錯。 大抽獎名額係唔會扣減給留班位。 到學期尾官津小學(大校)就會用l0個留班位及没有去註冊的 ...

你呢個講法其實係多年來既誤傳。下面條link如果開唔到就自己改一改,因為EKblacklistOh!爸媽。

http://www.####.com/46557/primaryschool/%E3%80%90ian%E3%80%91%E6%8E%8C%E6%8F%A1%E7%B5%B1%E4%B8%80%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E5%90%8D%E9%A1%8D%EF%BC%8C%E5%8B%BF%E5%BF%98%E7%95%99%E7%8F%AD%E4%BD%8D/

多年來預備子女升小的家長都對於一件事非常在意,就是一所官津小學在「自行分配學位」階段有沒有出現超額取錄「必收生」的情況,彷彿好像有「超收」的才是一所好學校。但由於甚少學校會主動列出甲類申請人數,而為了在缺乏真實資料下仍然可以比較全港所有小學,幾乎所有坊間列出的「世襲生」收生人數,都只是非常簡單地透過比較局方在兩階段(「自行分配學位」及「統一派位」階段)所公佈的名額而推算出來。

官津小學每班最多可預留一個留班位

由於教育局早在2008年向全港官立及資助小學發出有關「小班教學」的通告中,清楚列明限制每班小一收生上限定為標準班額以上的10%,很多小學為了有限度地回復部份收生的彈性,便開始根據現行「小一入學統籌辦法」的要求,提早通知教育局在來年有可能需要預留的小一留班位(公營小學每班最多可預留一個留班位),若最終並無此需要時便可用作隨後取錄「叩門」申請者之用。這個做法改變了以往坊間一貫認為在所有小一派位名額中,只會單純包含(一)「自行分配學位」和(二)「統一派位」兩類學額的假設,而這正是多年來絕大多數坊間資料,包括大部份同業、親子網站、報章、以至升小天書一直以來沿用的假設。

「自行分配學位」階段必須提供最少五成名額

自從官立和資助小學開始需要預留留班位後,其實早已完全打破了這個原先合理的假設。因為各階段的名額均受制於「小一入學統籌辦法」本身的定義,基於在「自行分配學位」階段必須提供五成名額,導致教育局即使要為小學預留留班位,亦只能在整體派位名額減去「自行分配學位」後的剩餘學位中扣減,變相減低「統一派位」階段所佔的名額至不足五成。

不清楚實際「留班位」數目

不清楚是否因為大部份人仍然並未察覺這個改變,還是因為所有小學都不會公佈「留班位」的實際數目,所以在坊間的「超收」名單中,都會寧願完全不考慮「留班位」而在有意與無意之間誇大「超收」的學校數目和有關名額數目。其實只要在公佈資料前作出簡單的比較,這種不必要的誤導性資料確實不應該在過往多年發生。

最好直接參考取錄名單

就如筆者早在兩個月前「自行分配學位」階段結果公佈後,直接根據每間小學在網上公佈的取錄名單人數,便可以肯定知道每間小學是否真正有出現「超收」,雖然在455間小學之中只有330間有在網上公佈取錄名單,但家長至少也可以確實地了解這些小學的實際情況,而並非如坊間一直只求方便而製造出不必要的誤導性資訊。

「超收」不一定是好學校

在多年來努力下,近年喜見少數傳媒已經開始調整公佈有關資訊的方式,但不理想的情況仍然可以經常在網上流傳,甚至有不少同業將「超收」的數字作為好學校的標準,實屬非常可惜的事。其實「超收」本身背後代表甚麽意義呢?有關分析將在稍後分解。

作者:Ian Tsang

se6b03 發表於 17-7-25 12:37
你呢個講法其實係多年來既誤傳。下面條link如果開唔到就自己改一改,因為EK係blacklist左Oh!爸媽。 http:// ...

請教是否全港小學都用大抽獎位扣減for留班位用? 或是只有部分小學咁樣用留班位?

gracelam 發表於 17-7-25 12:54
請教是否全港小學都用大抽獎位扣減for留班位用? 或是只有部分小學咁樣用留班位?
...

我無做過統計,但似乎大部分學校都會先扣起留班位,之後先比位教育局做大抽獎。正常學校有得自己決定d位點樣用,無理由唔自己預先留起咁笨,因為完全唔扣起留班位,全部比晒教育局,到學期尾有人要留班,就焗住要係叩門位果度嘔返出黎,變相自己少在左位去收叩門生。預早扣起d位,最後用唔著留班,係叩門階段都仲可以慢慢搣,總好過拎晒d位出去抽,到最後叩門階段,人地個個黎叩門,自己無位收人,望門興嘆。

一年級學額 = 自行分配學位(必收+計分)+統一派位+留班位+叩門位。

se6b03 發表於 17-7-25 13:39
我無做過統計,但似乎大部分學校都會先扣起留班位,之後先比位教育局做大抽獎。正常學校有得自己決定d位點 ...
其實在大抽獎選校前, 以我理解正常地學校會公佈會有多少位給抽獎, 不計留班位, 是不是這樣?

gracelam 發表於 17-7-25 12:54
...

我囡嗰間就喺自行同統一派位外,另外抽位比人叩門及留班的☝(emoji)

Felix223 發表於 17-7-25 13:45
其實在大抽獎選校前, 以我理解正常地學校會公佈會有多少位給抽獎, 不計留班位, 是不是這樣?
...

據我所知, 真係唔係間間小學會扣起留班位, 所以我一直以為毎間小學都唔會咁做。

gracelam 發表於 17-7-25 16:29
據我所知, 真係唔係間間小學會扣起留班位, 所以我一直以為毎間小學都唔會咁做。
...

謝謝回覆,咁真的可能每間小學做法不同。

Felix223 發表於 17-7-25 16:33
謝謝回覆,咁真的可能每間小學做法不同。

所以係自行公佈結果前後,要自己記低所有數字,自行收左幾多個,大抽獎有幾多位拎出黎,中間有冇少左d位。就知道學校有冇自己扣起d位。

se6b03 發表於 17-7-25 16:41
所以係自行公佈結果前後,要自己記低所有數字,自行收左幾多個,大抽獎有幾多位拎出黎,中間有冇少左d位。 ...

謝謝。原來是這樣!真的到時要望真d有幾多個位!

回覆樓主:

每年也是說不公平⋯

不公平自己的孩子不能直接得到最「優秀」學校的小一學位⋯

不公平我已交稅,未能享有最「優秀」的官津小學的免費學位⋯

不公平的政府資助,那些公幤⋯⋯但那些建校費(那是教會的捐款),老師資源(無論是老師丶修女和神父們是教會從西方招攬來香港服務,薪水也是教會付費),那天價的地皮(那些年的地皮,送給人,也沒有要人;現在是供求問題,才有天價的地價;當然,你有能力通知你的祖先多買地皮留給你,你也不屑去玩這個遊戲)

每年的資助/老師薪金,請問這裡有沒有其他的會計專才,可以分享一下現學校的財務報表,是否只有政府的資助?現在的天主教/基督教教會已經不再捐獻給學校?我只見過佛教的中小學的財務報表,佛教團體是有資助學校。

以上所有的也是教會的資助、教會的付出。只因部人覺得教會不應「特別」照顧教友,這又是否對教會/教友的不公平?但教會又沒有拒絶你加入他們的大家庭。那何來不公平、歧視?

決定參與這遊戲,大家已知規則是怎樣!若不同意,可以不參加!也可向法庭申訴,推倒這個制度!

Binlojai    發表於 17-7-26 16:23
Felix223    發表於 17-7-26 12:50

年年都有K3家長因為宗教分而嘈, 都係無結果. 但到了明年小朋友升小一之後, 就唔會再CARE呢個問題, 因為已經"事不關己, 己不勞心".

回覆樓主:

香港天主教會現正籌建一所新大學(如圖),請各家長也捐錢幫助啊⋯⋯這時,相信各家長能深切明白到教會的捐助。也請大家說給下一代知道這是各捐款人、教會和政府的共同努力

se6b03 發表於 17-7-19 10:14
其實最好就係信教有分加,無宗教都有分加。
其實都岩喎, 信教有分加, 無宗教都加
即係有冇宗教要事先申報, 去d同一宗教既學校加分, 咁無宗教既學生揀無宗教既學校就加分, 咁就唔會錯配啦, 假設有宗教人士想去返同一信仰學校, 無宗教人士想去無宗教學校

咁樣有宗教人士就唔會比無宗教人士有優勢左

咁又work 唔work?

有無人知佛教和道教小學係點計宗教分?  我望過又無講:

香港正覺蓮社佛教黃藻森學校
http://www.bwcss.edu.hk/news/b5fe63b54aa0a619760c03ee58c0dfc8.pdf

佛教黃焯菴小學
http://www.bwcups.edu.hk/website/singlepage/index?channel_id=5636

雲牛 發表於 17-8-7 17:34
有無人知佛教和道教小學係點計宗教分?  我望過又無講:

香港正覺蓮社佛教黃藻森學校

道教好似本身要係道長先可以,但道長只有男性可以做,變相又侷限於爸爸本身係道長先可以拎呢5分宗教分,門檻好高。

sweetybobo 發表於 17-8-7 17:22
其實都岩喎, 信教有分加, 無宗教都加
即係有冇宗教要事先申報, 去d同一宗教既學校加分, 咁無宗教既學生揀無 ...

我既本身想法唔係咁,有宗教既人本身已經信左果個教,仲洗乜野加分比佢呢?反而無信教既人,要鼓勵佢信教,入教會學校,等學校可以乘機傳教,咁所以要比d誘因,加分比果d唔信教既人,從而吸引佢地報讀,呢個先係本意。

‹ 上一主題|下一主題