用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
樓主: 小怪爸爸好
go

宗教分   [複製鏈接]

kaatt 發表於 17-7-23 12:11
其實宗教分不是香港獨有, 外國好多教會學校都只教信徒入讀。

香港現在出名私校以前都係津校, 留返做津校的 ...

我們並没有説宗教辦學團體没有貢獻, 我相信大家一向對不同宗教都非常尊重! 但只為教徒加分却是另一回事!

happyapple 發表於 17-7-23 10:13
年年既post 都差唔多架啦
哦…原來如此,早知唔答。

lightingchung    發表於 17-7-24 12:45

littlefaith 發表於 17-7-23 15:07
哦…原來如此,早知唔答。
無需太認真就得

回覆樓主:

少時爭學位,死後霸龕位,宗教墳場都應該擺番哂出嚟。

回覆樓主:

救恩的副校長説得好, 學校不會為教徒或非教徒加分! 如果要加分, 他們反而想為非教徒加分, 那可以讓他們認識其宗教!
他們顯示了辦學團體有教無類的高尚情操! 不會為個别人加分! 唉! 有多少人有像救恩那樣無私的想法呢? 可悲!

醒目開學勳章 王國長老

小怪爸爸好 發表於 17-7-23 22:57
救恩的副校長説得好, 學校不會為教徒或非教徒加分! 如果要加分, 他們反而想為非教徒加分, 那可以讓他們認識 ...

無意冒犯,$49000一年學費,說不上「有教無類」。

回覆樓主

其實有5分宗教分都未必一定入到自己心儀的小學,我加埋宗教分只有20分,咪又係得個吉, 如果覺得教徒有5分好着數嘅, 咁咪信教攞5分攞,冇人知道你真心定假意㗎.
呢個世界冇話百分百公平, 有人一出世有個有錢老豆, 有人一出世個屋企冇錢,咁你話公唔公平?
我只知道有錢就貝沙灣, 冇錢就長沙灣, rule is rule, 遊戲規則就是這樣☝(emoji)

我認為宗教分有亦無妨,但要公道一點,應該讓所有無宗教者,在自行階段如果申請非教會小學時,即自動取得5分,正如立法會選舉中功能組別票的超級區議會界別,這樣人人都有5分各自投進不同宗教的學校。

Charlotte_mom 發表於 17-7-23 23:37
無意冒犯,$49000一年學費,說不上「有教無類」。

對,因為是私校! 但有學費資助!

其實有宗教背境的學校應該積極考慮轉為私立並由宗教團體直接資助, 那才真正體現了為自己信眾服務的精神! 到時可以大條道理只收同宗教人士!

我還是那句, 用納税人的錢而使部份人有較大機會入讀説不通!

Deleted

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 12:15
對,因為是私校! 但有學費資助!

其實有宗教背境的學校應該積極考慮轉為私立並由宗教團體直接資助, 那才真 ...

唔係好明,你認為有宗教加分係不公平,無端端建議宗教學轉為私校係「另一回事」?點為之公平?對自己有利益衝突便感不公?其實冇興趣這些有宗教學校,真是不屑那5分吧!

樓主可能對社會結構一點都不了解,對人類以群分的本質亦不了解。

美資銀行也是招聘美國大學畢業生優先,本地佬做生意也是鄉里優先,亙相關照合乎倫理。醫院也是本地人收費特惠,唔通大陸人入香港醫院生仔可以呱呱叫話唔公平咩?

這不是不公平,而是因為有限資源不能作無限分配。而只能提供為相近群體優先,這才是最公道不過的做法。用意在於集合近似生活習慣和價值觀的人群,在教育和團體協調方面會較佳。總體才最乎合人性。

Felix223 發表於 17-7-24 12:44
唔係好明,你認為有宗教加分係不公平,無端端建議宗教學轉為私校係「另一回事」?點為之公平?對自己有利 ...

更不公平既,就係我咁醒目,才智超越四大才子,但又唔係李家誠個仔,我咁有型靚仔,但就甩頭髮,成日溝唔到女。

天呀 !,做勿咁對我。

其實,個制度大致合乎人理,我已經很滿意。很多時,太計較只代表心胸陝窄。
我教孩子,也著重教他看大方向,不必小氣太計較,我深信一個吃得開的人的成就會較小氣鬼強勁得多。

回覆 dereklg 的帖子

你溝到女, 仲生咗囡!

雲牛 發表於 17-7-24 13:26
回覆 dereklg 的帖子

你溝到女, 仲生咗囡!
咁岩得咁橋姐

dereklg 發表於 17-7-24 13:23
更不公平既,就係我咁醒目,才智超越四大才子,但又唔係李家誠個仔,我咁有型靚仔,但就甩頭髮,成日溝唔 ...
Agree. 又諗起子華的魚旦論

MrBeast 發表於 17-7-24 13:47
Agree. 又諗起子華的魚旦論
補充資料,子華的魚旦論

各位,你明唔明白,我哋今時今日嘅香港係處於咩狀態?我哋買串魚蛋都咁㗎嘞!

做咩呀?做咩大家買串魚蛋(一樣)咁多錢,佢串魚蛋多我兩粒㗎?
我唔要你比番兩粒我,我要你攞走佢果兩粒!大家少兩粒,咁就公平呀!

做乜佢有甜醬我冇呀?
我唔要你比甜醬我,我要你舔走佢果啲甜醬!大家都唔甜,咁就公平呀!

做咩佢又無咗甜醬,又無咗兩粒,佢仲食得咁開心呀?唔公平!
咁點先公平呀?大家都唔開心囉!大家食得好xx咁囉!

dereklg 發表於 17-7-24 13:59
補充資料,子華的魚旦論

其實有宗教分唔係用公平與否去講,我明白世事好多野都係唔公平。係個制度本身涉及歧視,個制度係歧視緊無信教既人,呢個先係大問題。

se6b03 發表於 17-7-24 14:04
其實有宗教分唔係用公平與否去講,我明白世事好多野都係唔公平。係個制度本身涉及歧視,個制度係歧視緊無信 ...

個制度係講緊某一類人優先,.........但咁樣係等於岐視嗎 ???

如果將個聯系社群縮細咁睇.........,由宗教聯系睇成親屬聯系.........

你帶個飯盒去學校比你個仔,梗係你個仔優先享用架啦,.............有個同學仔走埋來話要食,冇架生個飯盒又唔方便share 來share去,咁你梗係比自己個仔食架啦,........點知個同學仔係咁嘈:唔公平,你歧視我,,,,,,,,,,,,,,

老師見到出來調停,應該點做? 老師會暈倒嗎 ?

dereklg 發表於 17-7-24 14:16
個制度係講緊某一類人優先,.........但咁樣係等於岐視嗎 ???

你既例子不當,個飯盒係私人野,比返自己人優先好正常。但有宗教既津小係有公帑資助,公共資源既分配涉及歧視就有分別。如果話用另一種形式,為左鼓勵無信教既人士係自行階段選擇讀有宗教既學校,以達到信仰普及,同埋幫助有關人士更能認識信仰,等有關學校可以乘勢傳教,但凡無信教既人士,係自行選擇報讀有宗教既學校,一律加5分。鼓勵既形式去計分而唔係用歧視方式,咁樣係咪感覺好d

‹ 上一主題|下一主題