用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗BAND 1中學排名
樓主: suki2006
go

元朗BAND 1中學排名   [複製鏈接]

c.chan 發表於 17-8-1 11:44
回覆 minglam49 的帖子

我意思係鄉中一定合適你小朋友嗎? BAND 1 一定合適你小朋友嗎?

都唔知点答好。小學生的成績系可以讀B1中學,咁應該選B1中學嘅位。讀唔讀到,要讀左先知道,因為有好多因素,最主要是反叛期這個問題和群D什麼朋友,我會覺得玩唔系唔好,要識分配時間……。所以,都是要睇佢造化。

c.chan 發表於 17-8-1 11:44

我意思係鄉中一定合適你小朋友嗎? BAND 1 一定合適你小朋友嗎?

絕對覺得要找孩子合適的學校比強行入名校更重要。中學成績重要,但更重要的是中學佔據了由孩子成長為青少年及成人的絕大部分時間及成因。孩子日後的路,讀書是一部份,但性格形成更為重要。如何成為一個好人是很重要的中學課題。

cacachow 發表於 17-8-1 11:40

Agree.  舊年帶佢去睇一間強調自己全收band1生的中學時....佢話一定唔讀呢間, 係咁 ...

第二年又唔同。我由四年班巳觀校,有D重点学校觀兩次,佢比我意見系每年唔同,是有成熟嘅,我自己就有告訴他,你睇的是表面嘅,因為六年班要考呈分,未必可以再去睇校,所以要做好預備功夫……。另外,師兄師姐,老師都可資訊下意見。總之做好预備,就算選錯都冇法。我自己信一樣野,有得必有失,都是佢嘅經驗來的。

回覆 blee427 的帖子

六年級這一年, 孩子可改變好多好多!
我囝班有一個女同學, 一直考全班第一,全級十內, 最後一次考試全級八十, 數學得60幾分

這小朋友已經是一個十分平實女孩子

小朋友上到中學更加唔同!

我哥個仔小學頭五, 入讀上水名校, 現在中六, 考級100以上

minglam49 發表於 17-8-1 12:06
都唔知点答好。小學生的成績系可以讀B1中學,咁應該選B1中學嘅位。讀唔讀到,要讀左先知道,因為有好多因 ...

非常認同,如果間學校自己覺得適合自己小朋友,而小朋友又喜歡根本不需唸佢讀唔讀到,多年以後既事有誰會知?除非小朋友自己覺得讀唔到,否則,唔試又點知讀唔到?

唔洗多年,上到中學已經見到,我自己好怕,最後都係父母出來包底><

c.chan 發表於 17-8-1 17:27
唔洗多年,上到中學已經見到,我自己好怕,最後都係父母出來包底>

讀書果個係小朋友,唔明點解話家長出來包底?

ling426 發表於 17-8-1 00:57
我都知今年有位傑小入鄉中,以我所知傑小係每年全元朗小學每間學校選一位學生參加,好似有決賽。
...

吾只選一位,我女讀嘅小學就有四位去參加。

CreamBaby 發表於 17-8-1 19:57

明白,因阿仔小學只有一位同學參加,令我以為每間小學只有一位同學參加。

ling426 發表於 17-8-1 21:26
明白,因阿仔小學只有一位同學參加,令我以為每間小學只有一位同學參加。
...

鄉中講明若參選者入到傑小40名內,就會收到邀請信邀請該學生入讀佢哋中學。

學生跟唔上, 現在中學有以下情況:

(1) 補底之後或者勸退既方法
(2) 不勸退, 是因為怕有新聞, 但要留班, 可連續留多年, 原本學生已升中六, 有人可以連續四年在中三
(3) 見過有家長認為 BAND 1 最差, DSE 都有二十分, 最後放榜得幾分
(4) 見過有家長, 中二想幫小朋友轉校, 元朗想轉到BAND 3 就可以, BAND 2 都一定無位

可能有更多情況, 係未知, 所以入BAND ONE未必一定平步青雲!

有人問以上情況多唔多? 係唔少

CreamBaby 發表於 17-8-1 19:57

有四個咩,我知得每所學校三個位。我朋友個屆派三個去,有一個考級三冇得去,走去投訴,所以,我以為三個位。

CreamBaby 發表於 17-8-1 22:26
鄉中講明若參選者入到傑小40名內,就會收到邀請信邀請該學生入讀佢哋中學。
...

今年人人都有得見,所以有無邀請信,細佬叻嘅都有得見。

blee427 發表於 17-8-1 12:02
白中沒有精英班,平衡班制,我女升中三,成績算唔錯,唔覺有咩壓力。
請問白中功課量及中一是否在校內食飯的?

回覆樓主:

呢個post幾位都話鄉中學生要自動波,即係咩意思?係咪即係話鄉中老師好hea?而其他B1學校會做好多野幫學生?咁請問甚麼學生適合鄉中?

piv 發表於 17-8-3 00:13
呢個post幾位都話鄉中學生要自動波,即係咩意思?係咪即係話鄉中老師好hea?而其他B1學校會做好多野幫學生?咁 ...

我都有同樣疑問。睇過好多post, 有d話好谷,有d話要自動波,咁即係學校要求係點?老師教學點?
同埋學校學習氣氛係競賽式/ 互相勉勵式 / 各自為政?

回覆 chanwong 的帖子

白中S1可以出街食飯.功課堅唔多, 其實都幾Happy School.
S2, 幸運既有NET做英文科老師, 佢會教2班
但NET跟中國人好唔同, 唔會依書教, 唔會默書.
我女就好鐘意, 今年成績仲進步好多, 但英文底唔好就慘.
我覺得白中文科比理科好, 唔知係唔係收女仔多既問題.
佢算輕鬆地學習.

回覆 piv 的帖子

鄉中係要學生自己預習曬, HEA唔HEA就唔知, 但預未教就要識, 可能一開波就TEST及默書. 唔自動預習好, 都幾辛苦. 仲有唔係精英班就自求多福.

piv 發表於 17-8-3 00:13
呢個post幾位都話鄉中學生要自動波,即係咩意思?係咪即係話鄉中老師好hea?而其他B1學校會做好多野幫學生?咁 ...

邊到都有Hea同唔hea老師。我聽我小朋友說,佢fd鄉中高年班,之前佢去參加學界,有D科無上,老師講過,如果有需要可以來找老師補课,其中一個系老師主動捉佢補……。所以真是要有人讀緊先知咩情況。之前我去崇德觀校,校長也鼓勵同學自習才回校上課。
‹ 上一主題|下一主題