用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗BAND 1中學排名
樓主: suki2006
go

元朗BAND 1中學排名   [複製鏈接]

c.chan 發表於 17-7-27 15:53
回覆 701003 的帖子

我識今年傑小全部無入鄕中。

我識有兩位入40名嘅傑小有入讀鄕中。

CreamBaby 發表於 17-7-31 23:34

我都知今年有位傑小入鄉中,以我所知傑小係每年全元朗小學每間學校選一位學生參加,好似有決賽。

回覆 CreamBaby 的帖子

我囝小學的兩位傑小都無入鄕中,我識其他有兩間傑小一樣無入,別外一個入了,之後又走咗去叩門另外一間,離棄了鄕中。

ling426 發表於 17-8-1 00:57
我都知今年有位傑小入鄉中,以我所知傑小係每年全元朗小學每間學校選一位學生參加,好似有決賽。
...
每間小學應最多派三個學生參加,第一輪係筆試,揀40個最高分,再由40人以小組形式面試揀20人,20人再以個別面試揀10人,最後果10人先至係傑小。

CreamBaby 發表於 17-7-31 23:34

入40名嘅只可叫參加過傑小選舉,最後入到10名果啲先係傑小。

傑小, 能進入頭十名學生, 最後係間間中學都會收, 而辦這個活動真正原因係想每間小學推薦最尖子學生出來, 鄉中就可以清楚到邊個係元朗頭一佰名最叻學生, 方便自行收正選50, 和備取生50, 可確保自行收大約50學生是 未來自動波幫學校取業績, 每年學校頭幾拾個入5大就係這班人,  而且學校真係好怕收到假尖子, 所以未想盡辦法, 借名出獅, 學校係怕自己中伏, 收錯生! 所以入鄉中機會係好難!

所以最好帶小朋友認識學校, 大家去經歷選校這個時刻, 我今年經歷了, 小朋友成長了, 這次一定是他不能忘記一段日子, 父母永遠是孩子背後最強大的後盾, 我個仔上了好寶貴一課!  路係由自己行出來的!

睇見叩門情況都覺得辛酸。。。

我個仔出年升中, 舊年開始參觀中學, 一睇個dse成績, 屯門嗰d真係勁好多.  屯門四大間間都講緊75%+, 86%+入u, 仲要係top嗰d學系.  元朗講緊鄉中都係6x%, 6年前講緊要考全級頭3嗰批小學生入到去, 到底搞乜東東.  其他所謂band1 都係4x%....但6年前呢批都係收生最高的學校, 到底d中學搞乜東東.....

不過唔想跨區, 就唯有在這些選擇中選間最適合而已.  

cacachow 發表於 17-8-1 09:48
睇見叩門情況都覺得辛酸。。。

我個仔出年升中, 舊年開始參觀中學, 一睇個dse成績, 屯門嗰d真係勁好多.   ...

如果孩子有能力,不妨揀一間屯門區,
去到大抽獎,兩間元朗自行,也只能二選一,

如果自行一間屯門一間元朗,
大抽獎時,甲一屯門自行,乙一元朗自行,
反而唔使咁煩惱,仲可以搏一搏自行入到屯門。

當然大前題孩子有能力,四五六年級常考級頭五內可考慮。

c.chan 發表於 17-8-1 08:32
傑小, 能進入頭十名學生, 最後係間間中學都會收, 而辦這個活動真正原因係想每間小學推薦最尖子學生出來, 鄉 ...

原來係咁,果位小朋友可能只係參加过傑小。不過佢都好叻,年年全級第一。

c.chan 發表於 17-7-28 22:46
回覆 minglam49 的帖子

今年我個仔同學係好多派唔到第一志願出年一定更差!

出年到細仔,真不知如何選擇。

ling426 發表於 17-8-1 10:27
原來係咁,果位小朋友可能只係參加过傑小。不過佢都好叻,年年全級第一。
...

我朋友說,就算未入了十大,可能只是四十強,二十強入左鄉中讀,大多自動波,自動到覺得自己未夠,自己要求補習,另外有些數學F1已借F 2同學D書來自學。所以,睇下遇上咩班嘅同學。

這些小朋友特點都係專心, 安靜, 非常冷靜!
因材施教才是明燈!

c.chan 發表於 17-8-1 11:03

這些小朋友特點都係專心, 安靜, 非常冷靜!

唔明因材施教才是明燈,是指什麼。

回覆 sammag 的帖子

謝謝您.  小兒只能在全級頭十.  不過就每次都在進步中.  頭十內還有進步空間, 我已經非常安慰.  未來還有很遠的路要走.  只是想在有限的選擇內選一間最適合而已.  中學朋輩最重要, 呢一班同學會係人生中最好的朋友.  每個小朋友成長進度, 喜好都唔同.  未來六年係佢讀GE, 我分析晒所有利弊後, 最後都係佢自己選擇.

cacachow 發表於 17-8-1 11:16
回覆 sammag 的帖子

謝謝您.  小兒只能在全級頭十.  不過就每次都在進步中.  頭十內還有進步空間, 我已經 ...

孩子开始長大了,我們做家長只是可分析下每間學校……,仲要帶佢地去參觀,去睇,去聽,去發問,但可能參觀只是表面的,可能平時也要去附行下留意下等等,再加以分析比佢地知。最後,都要比小朋友自己決定,畢竟讀咁多年是佢地要行嘅路,家長盡.左責任就算架!小朋友為自己想要的努力,比家長安排來得更有意義!

Agree.  舊年帶佢去睇一間強調自己全收band1生的中學時....佢話一定唔讀呢間, 係咁話要走

minglam49 發表於 17-8-1 11:29
孩子开始長大了,我們做家長只是可分析下每間學校……,仲要帶佢地去參觀,去睇,去聽,去發問,但可能參 ...

講得岩,選校過程一定要帶孩子去感受

我意思係鄉中一定合適你小朋友嗎? BAND 1 一定合適你小朋友嗎?

根据不同学生的认知水平,学习能力以及自身素质,选择适合每个学生特点的学习方法和學校,发挥学生的长处!

sonboss 發表於 17-7-30 12:13
鄉中、崇德、信義、趙中、商中、白中有無由中一起分精英班?讀書氣氛如何?如有分,是否很大壓力?

...

白中沒有精英班,平衡班制,我女升中三,成績算唔錯,唔覺有咩壓力。
‹ 上一主題|下一主題