用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗BAND 1中學排名
樓主: suki2006
go

元朗BAND 1中學排名   [複製鏈接]

如果以我自定既指標: 主科/整體4+平均: 70%或以上先叫B1A中學

鄉中過去5屆DSE中(第一屆我沒有收集資料), 只有2屆(包括今屆)達呢個標準, 其餘元朗區中學, 只有崇德同信義曾有1屆達此標準.

所以可以話, 元朗區其實已經沒有B1A中學, 因為沒有一間B1中學能恒常地維持B1A水平

可能有人會問, 點解咁定義先叫B1A中學? 以下係我既諗法:

整體4+, 即係平均5科20分或6科24分, 可以話係攞到本地資助學士學位既基本要求, 如果要做B1A中學, 我諗要求佢有7成學生達呢個標準, 唔係好過份啩?

Ktfk    發表於 17-7-27 20:11
王家爸爸    發表於 17-7-27 09:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-27 09:02
如果以我自定既指標: 主科/整體4+平均: 70%或以上先叫B1A中學

鄉中過去5屆DSE中(第一屆我沒有收集資料),  ...
只能講係區內B1A,元朗大約有40間中學,所以只可以話前四間係區內B1A。

請問邊4間是B1A?
龍頭是不是仍是鄉中?

回覆 Ktfk 的帖子

可唔可以解釋吓咩叫做全港average?

回覆 701003 的帖子

我識今年傑小全部無入鄕中。

回覆 c.chan 的帖子

不過鄕中都係超難入,入讀小朋友質數都係好高👍

c.chan 發表於 17-7-27 15:53
回覆 701003 的帖子

我識今年傑小全部無入鄕中。

咁入邊間呢?

回覆 sonboss 的帖子

九龍名校

回覆 c.chan 的帖子

唔係邊間學校好,係要入到又讀到這些學校都唔容易。

醒目開學勳章

c.chan 發表於 17-7-27 16:10

九龍名校

傑小是怎選的?想當年親友級一拎傑小,但不是最谷果兩三間小學,是否有的小學會有多個傑小的?

piglet0529 發表於 17-7-27 19:23
傑小是怎選的?想當年親友級一拎傑小,但不是最谷果兩三間小學,是否有的小學會有多個傑小的?
...
http://www.nthykyldss.edu.hk/ylps/ylps_index.html

王家爸爸 發表於 17-7-27 09:29
只能講係區內B1A,元朗大約有40間中學,所以只可以話前四間係區內B1A。 ...

咁你都諗得出....

九龍名校

咁就難怪了。

醒目開學勳章

九龍名校

咁其實去考九龍名校難嗎? 即自行時選九龍區學校?如小朋友是band 1a成績,  但區外那間中學會否因為不認識該小學而扣印象分? 穩陣會否是那些重成績的中學? 如元朗這幾間本未完全到達1a水平,是否1a學生選區外心儀教學模式的1b校應無往而不利? 如自行兩間也選外區冇何弊處?

回覆 piglet0529 的帖子

如果真係b1a學生, 好多學校都會收! 不過估錯band大有人在, 今年band 1 A 學生都出去讀香港, 九龍名校, 唔會留係元朗, 可能有西鐵, 交通方便了, 不再留係新界!

有感而發, 經過今次自己個仔升中, 覺得在元朗升中真係好難!

其實真係叻個班小朋友已經唔選擇元朗,而且元朗band 1 位真係好小

剩下位根本唔足夠!  所謂band 1 只係叫區內band 1, 同其他區學校比較, 真係差好遠

心水清家長, 有去觀校, 會明白!  有些區內叫band 1學校, 全港估可能只有band 2 中

小學老師根本知道甚麼回事, 是但話你知是band 1,大把人中伏

c.chan 發表於 17-7-28 11:18
有感而發, 經過今次自己個仔升中, 覺得在元朗升中真係好難!

其實真係叻個班小朋友已經唔選擇元 ...

咁邊幾間可以肯定係band 1 (全港計)呢?

sonboss 發表於 17-7-28 11:50
咁邊幾間可以肯定係band 1 (全港計)呢?

我估鄉中應該是B1(全港),但是是頭,中,尾就唔知。好多時全港中學排名50內都有鄉中,崇德,雖然不可盡信,但會自我感覺良好,話晒自己區學校。

元朗區整體成績仍屬於全港B1既中學, 應該只有呢5間:
新界鄉議局元朗區中學, 趙聿修紀念中學, 天主教崇德英文書院, 元朗商會中學, 元朗信義中學

仲有兩間係邊緣位置:
香港青年協會李兆基書院, 聖公會白約翰會督中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

無錯,都係哩幾間.如果真係想去一間更好BAND 1 A,選擇去遠D.學生辛苦D.
‹ 上一主題|下一主題